Τον έλεγχο και της εσωτερικής δυναμικής της ατζέντας της εξωτερικής πολιτικής επιχείρησε να λάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας τον τόνο μέσα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάϊ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να προσδιορίσει τα επίδικα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ζήτημα με τη Βόρεια Μακεδονία, θέλοντας έτσι να δώσει επαρκή “πολεμοφόδια” στους υποψηφίους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εστίασε στην υποχώρηση της έντασης στο προσφυγικό και στο Αιγαίο, πρόβαλλε ηγετικό προφίλ επιμένοντας ότι τα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουν, χωρίς διαβουλεύσεις με την Τουρκία και αναφέρθηκε στην θετική ατζέντα. Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός ούτε τοποθετήθηκε, ούτε αναφέρθηκε αυτοβούλως στο θέμα προσδιορισμού του PKK, του YPG και του FETO ως τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ανοιχτοί δίαυλοι με Τουρκία
Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως μείζον θέμα τους ανοιχτούς διαύλους στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι “είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση”. Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι “στους τελευταίους 14 με 15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο”.
Αναφορικά με το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι έχει επιτευχθεί “σημαντική πρόοδος” στη συνεργασίας με “εξαιρετικά περιορισμένες ροές”. Μάλιστα σε συνέχεια αυτού του θέματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφερε το ζήτημα της βίζα για τα ελληνικά νησιά. Ο συνδυασμός των δύο αυτών θεμάτων αποδεικνύει ότι περιέχονται στο ίδιο διαπραγματευτικό πλαίσιο…
Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε
Σε μια προσπάθεια να αντικρούσει τις φωνές που κάνουν λόγο για ενδοτισμό και υποχωρητικότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι “η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια με τις κόκκινες γραμμές μας, με την αυτοπεποίθηση, με ενίσχυση του πλέγματος των συμμαχιών μας, χαιρετίζω ότι αφήσαμε πίσω ότι αφήσαμε την περίοδο της έντασης πίσω μας”. Κάνοντας ένα ακόμη βήμα θέλησε να προβάλλει το παράδειγμα του πολιτικού διαλόγου λέγοντας “Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Τουρκία είναι αυτή που έλεγε ότι δεν ήθελε να συνομιλεί με την Ελλάδα, και ο Ερντογάν μαζί μου”.
Ηγετικότητα
Επίσης, επιδεικνύοντας ηγετικότητα και αποφασιστικότητα υπογράμμισε ότι “τα θαλάσσια πάρκα θα γίνουν, το θέμα δεν αφορά καθόλου την Τουρκία. Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου της Ζακύνθου. Δεν υποκρύπτεται τίποτα. Η Ελλάδα προφανώς δεν ζητά τη γνώμη κανενός ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας”. Συνεχίζοντας ξεκαθάρισε ότι: “Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή, τίποτε δεν υποκρύπτεται πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος”.
Μόνη διαφορά μας η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, ξεκαθάρισε εκ νέου ο πρωθυπουργός. Η αντιπολίτευση έχει ορθώσει ξαφνικά σημαία φτηνού πατριωτισμού ενώ παλιά θυμάμαι ότι ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα. Εύκολο για μένα είναι η εντός εισαγωγικών «υπερήφανη εξωτερική πολιτική». Από την επίσκεψη αυτή η χώρα δεν ζημιώθηκε πουθενά και προωθήσαμε τις πάγιες θέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα.
Τρομοκρατικές οργανώσεις
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για συναντίληψη και συνεργασία στα θέματα τρομοκρατίας, χαρακτηρίζοντας το PKK, του YPG και το FETO τρομοκρατικές οργανώσεις, χωρίς να λάβει διευκρινιστική έστω, απάντηση…
Μάλιστα, λίγο μετά οι δύο ηγέτες διαφώνησαν ανοιχτά για τον προσδιορισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης, με τον κ. Μητσοτάκη να κλείσει το ζήτημα λέγοντας ότι “μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε”.
Το γεγονός ότι δεν έπραξε κάτι αντίστοιχο όταν αναφέρθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν στα δύο κουρδικά κόμματα και στο FETO αποτελεί ένδειξη -αν όχι απόδειξη- ότι η Ελλάδα αλλάζει σιωπηρά ή έχει αλλάξει ήδη προσέγγιση. Κάτι τέτοιο, όμως, στέλνει μήνυμα σε όσους Τούρκους έχουν στο παρελθόν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, εξαιτίας του πογκρόμ που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ότι δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι….