Σενάρια για συνωμοσία με σκοπό ένα νέο πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν επανέρχονται στο προσκήνιο στην Τουρκία και προκαλούν σύγχυση και ερωτηματικά, τόσο εσωτερικά όσο και διεθνώς.
Αίσθηση προκαλούν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην Τουρκία οι πληροφορίες ότι απετράπη απόπειρα συνωμοσίας -ή κατά ορισμένους κύκλους ακόμη και απόπειρα πραξικοπήματος- εις βάρος του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με εμπλοκή ανθρώπων της Μαφίας και στελεχών της Αστυνομίας.
Το θέμα που μεταδίδεται από πολλά έγκυρα πρακτορεία και την ΕΡΤ εγείρει ανησυχίες αφενός για το ενδεχόμενο ενός νέου πραξικοπήματος, αλλά κυρίως για το ενδεχόμενο να τροφοδοτούνται από την ίδια την πλευρά Ερντογάν με στόχο νέες εκκαθαρίσεις και συγκέντρωση εξουσιών, πιθανώς και αποδόμηση της αντιπολίτευσης,
Ειδικότερα, μήτρα της υπόθεσης φέρεται να είναι ένας Τούρκος καταζητούμενος μαφιόζος ο οποίος συνελήφθη στο εξωτερικό. Πρόκειται για τον Σερντάρ Σέρτσελικ, νούμερο 2 στην ομάδα του αρχιμαφιόζου Αϊχάν Μπορά Καπλάν, ο οποίος συνελήφθη, στις 7 Οκτωβρίου του 2023, στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας στην προσπάθειά του να διαφύγει στο εξωτερικό.
Ο Σέρτσελικ, σε αποκαλύψεις που φέρεται να έκανε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Sozcu, δηλώνει ότι βρισκόμενος στην Κύπρο και καταζητούμενος στην Τουρκία τον κάλεσαν στην Άγκυρα, όχι για να τον συλλάβουν, αλλά για να κάνει μία κατάθεση και του υποσχέθηκαν ότι στη συνέχεια θα αφηνόταν ελεύθερος. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παρουσιάστηκε ο ίδιος στο κλιμάκιο της τουρκικής αστυνομίας στην κατεχόμενη Κύπρο, από εκεί τον έστειλαν αεροπορικώς στην Άγκυρα, όπου τον περίμεναν στελέχη της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της αστυνομίας. Στην Άγκυρα, όπως λέει, του ζητήθηκε να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας υπό την απειλεί ότι αν δεν δεχτεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.
Ο Σέρτσελικ υπέγραψε, κατά δήλωσή του, αρχικά μία 19σέλιδη κατάθεση και στη συνέχεια άλλες δύο καταθέσεις και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και «βραχιολάκι», ωστόσο φέρεται να κυκλοφορούσε ελεύθερα στην τουρκική πρωτεύουσα και σε δεύτερο χρόνο διέφυγε στο εξωτερικό. Στην ομολογία του ο Σέρτσελικ φέρεται να κατέθεσε κατά στελεχών της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου. Αστυνομικές πηγές ωστόσο διέψευσαν, σύμφωνα με τη Sozcu, ότι ο Σέρτσελικ ενέπλεξε τα ονόματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζταγ, καθώς και του διευθυντή του ιδιαιτέρου γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Χασάν Ντογάν.
Εκκαθαρίσεις
Στη σκιά του σάλου που προκάλεσαν οι πληροφορίες αυτές και μετά τη σχετική έκθεση του επιθεωρητή που διορίστηκε για να ερευνήσει την υπόθεση, απομακρύνθηκαν χτες, Τρίτη, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής της Άγκυρας, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και ο αναπληρωτής διευθυντής της ίδια υπηρεσίας. Σήμερα έγινε γνωστό από την εισαγγελία ότι συνελήφθησαν τρεις αστυνομικοί διευθυντές και ένας αξιωματικός της αστυνομίας στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών, χωρίς να κατονομάζονται.
Κινητικότητα
Σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία του BBC, το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιλμάζ Τουντς, και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν.
Για το ίδιο θέμα, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ανέφερε ότι «θα καταστρέψουμε εκείνους που συμπορεύονται με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τα παρακλάδια τους και τις οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος και όποιον προσπαθεί να κάνει κόλπα εις βάρος του κυρίου πρόεδρού μας, της κυβέρνησής μας και των πολιτικών μας με τις τακτικές της FETΟ με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και τα κόλπα και τις παγίδες τους».
Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών αναφέρει ακόμη ότι θα καταστρέφονται και θα καταστραφούν τα σχέδια εκείνων που θέλουν να επιβάλουν τα δικά τους σκοτεινά σχέδια, με τις τακτικές των προστατευόμενων μαρτύρων της FETΟ. «Εάν υπάρχει οργανωμένη δράση εναντίον του προέδρου μας, της κυβέρνησής μας και των πολιτικών μας σε οποιοδήποτε θεσμικό όργανο, θα φτάσουμε μέχρι τέλους, θα εντοπίσουμε αυτές τις δομές και θα τις οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη» σημειώνει ο Αλί Γερλίκαγια.
Τρομοκρατικές οργανώσεις
Ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε σε υψηλούς τόνους το θέμα προσδιορισμού των τρομοκρατικών οργανώσεων στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στις μετέπειτα δηλώσεις, Με δεδομένο ότι τα σενάρια αυτά ήταν ήδη γνωστά τότε, η στάση του Τούρκου προέδρου αποτελούσε σαφές μήνυμα.
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Εκεί προσδιόρισε ως τρομοκρατικές οργανώσεις το PKK, το YPG και το FETO. Ωστόσο, η Ελλάδα επισήμως δεν αναγνωρίζει καμία από αυτές ως τρομοκρατική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό θα είχε μικρότερη -ποτέ όμως αμελητέα- σημασία, αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είχε αντιδράσει ούτε με την Χαμάς. Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέδρασε και επέμεινε ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, με τους δύο ηγέτες να αποδέχονται έτσι τα όρια των διαφωνιών…