Παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική οικονομία έως το 2032 εντοπίζει ο Βαγγέλης Μυτιληναίος, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του think tank “Κύκλος Ιδεών” του Βαγγέλη Βενιζέλου, επισημαίνοντας το πλεονέκτημα που δημιουργεί η διαφορά φάσης με την ΕΕ.
Να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει χρόνο και χρέος να εκμεταλλευτεί τη δεύτερη ευκαιρία που της δίδεται από τη διαφορά αναπτυξιακού χρονισμού έναντι της Ευρώπης, προσπάθησε ο CEO της Mytilineos Βαγγέλης Μυτιληναίος. Στο πλαίσιο συζήτησης του Κύκλου Ιδεών ο Βαγγέλης Μυτιληναίος σκιαγράφησε τη μεταπολιτευτική πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα από καίριες επιλογές στο πεδίο της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, το επόμενο ορόσημο για την Ελλάδα, είπε, είναι το 2032. Τότε τα πράγματα αλλάζουν δραστικά και αν μέχρι τότε το ΑΕΠ δεν έχει ανέβει σε επίπεδο που θα κάνει τη σχέση του με το χρέος ανεκτή, θα αρχίσουν πάλι να αυξάνουν τα spreads.
«Η ελληνική βιομηχανία που άντεξε είναι “μπαρουτοκαπνισμένη”, στράφηκε στις εξαγωγές εξ ανάγκης.
Το ευρωπαϊκό περιβάλλον είναι αρνητικό», τόνισε. «Το μομέντουμ για την Ελλάδα είναι θετικό, αλλά όχι για την Ευρώπη, που θα επιβαρυνθεί με τεράστιες αμυντικές δαπάνες. Θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα και με το κόστος της πράσινης μετάβασης, αν οι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν βάλουν μυαλό και δεν συγχρονίσουν τη διαδικασία με τις δυνατότητες της πραγματικής οικονομίας».
Η αναδρομή
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίoς κλήθηκε να εξηγήσει γιατί υπήρξε αποβιομηχάνιση. Είπε ότι «σοκ της κατάρρευσης δεν έγινε στην Ελλάδα, αλλά στη Γαλλία το 2010, στην Ντοβίλ, όπου Σαρκοζί και Μέρκελ αποφάσισαν ότι τα δημοσιονομικά της κάθε χώρας θα κρίνονται χωριστά και θα καθορίζουν τα επιτόκια της κάθε χώρας. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αύξηση στο κόστος δανεισμού».
Ο επιχειρηματίας είπε ότι «οι τράπεζες έχουν τώρα μια μοναδική ευκαιρία, λόγω υψηλών επιτοκίων ΕΚΤ και χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, για να δημιουργήσουν κεφαλαιακό απόθεμα που είναι υπεραπαραίτητο, ώστε να μπορέσουν να εκμοντερνιστούν και να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις ευρωπαϊκές».
«Η ιστορία της βιομηχανίας της μεταπολίτευσης είναι μια “πονεμένη καρδιά”. Δεν μπήκαμε καλά. Στην αρχή είχαμε κρατικοποιήσεις. Στη συνέχεια ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ. Πολιτικά ο Ανδρέας Παπανδρέου παραμένει ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός, όπως φάνηκε από τη δημοσκόπηση της Public Issue. Οικονομικά, όμως, ξεκίνησε το ξεχείλωμα της οικονομίας. Κρατικοποιήσεις και όργιο διαφθοράς. Ακολούθησε η πολιτική αστάθεια στα τέλη της δεκαετίας. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ως μια «μακράν πιο μπροστά» από την εποχή και γι’ αυτό απέτυχε. Σημείωσε ότι έχει μεγάλο σεβασμό στον Κώστα Σημίτη και όσα πέτυχε.
Στην περίοδο Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Παπανδρέου, η κατάσταση άρχισε να εξοκέλλει. Στη βιομηχανία λίγες εταιρείες μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές».
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίoς έδωσε έμφαση στην τεράστια αναδιανομή εισοδήματος το 1999 στο χρηματιστήριο, αλλά και στην περίοδο του φθηνού χρήματος που ακολούθησε την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.