Τη χρυσή τομή για διατήρηση και αύξηση των επενδύσεων και παράλληλα της απόδοσης στα ίδια κεφάλαια προσπαθεί να βρει ο ΟΤΕ, με τον Μιχάλη Τσαμάζ -που αποχωρεί- να δίνει έμφαση στη βελτίωση των λειτουργικών περιθωρίων από τη μία και στην εκμετάλλευση των ισχυρών ταμειακών ροών από την άλλη αντί της αύξησης του δανεισμού, σε αυτή τη φάση.
Ο Μιχάλης Τσαμάζ, στην τελευταία τηλεδιάσκεψη από τη θέση του CEO του OTE ανέφερε ότι ο όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά και να επενδύει, προκειμένου να προσφέρει διαρκώς βελτιωμένες εμπειρίες στους καταναλωτές. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα ο όμιλος ΟΤΕ ανέφερε αύξηση τζίρου και συγκρίσιμων κερδών στο Q1, ενώ παράλληλα ο δανεισμός υποχώρησε. Σύμφωνα με τα στοιχεία το πρώτο τρίμηνο πραγματοποίησε μεγάλες επενδύσεις 120 εκατ΄. ευρώ, ενώ σημαντική ήταν η μείωση των ελεύθερων ταμειακών ροών, απ όπου χρηματοδοτήθηκαν αυτές και πληρώθηκαν και οι αυξημένες καταβολές φόρων που έρχονταν από το τελευταίο τρίμηνο του 2023.
Στον σχεδιασμό, όπως τον ανέπτυξε ο Μιχάλης Τσαμάζ, έμφαση δίδεται στις επενδύσεις και ιδιαίτερα στα FFTH, στη διαχείριση των assets ήτοι κεραίες, δίκτυα και θυγατρικές, ώστε να αυξηθεί η απόδοση στα ίδια κεφάλαια. Στην πλευρά του κόστους ο ΟΤΕ επιμένει στον ενεργειακό εξορθολογισμό, την ψηφιοποίηση και την αύξηση της παραγωγικότητας. Έτσι, θα συνεχίσει να προωθεί προγράμματα εθελουσίας.
Όσον αφορά στον ανταγωνισμό ο απερχόμενος CEO του ΟΤΕ αναγνώρισε την κλιμάκωση του, επέμεινε όμως ότι ο ΟΤΕ δεν θα συρθεί σε πόλεμο τιμών, καταδεικνύοντας ότι προτεραιότητα είναι τα υψηλά περιθώρια, τα οποία επιτρέπουν τη βιωσιμότητα και διασφαλίζουν αποδόσεις για τους μετόχους.
Προοπτικές
Ο κ. Τσαμάζ, αναφερόμενος στη σταθερή τηλεφωνία, σημείωσε ότι υπάρχει μείωση από τις παραδοσιακές υπηρεσίες, η οποία αντισταθμίζεται από την ανάπτυξη του FTTH. Εστίασε, μάλιστα, στο κουπόνι, το οποίο αναμένεται να δώσει ώθηση στη ζήτηση. Όπως είπε, αυτήν τη στιγμή το θέμα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. «Αναμένουμε να λανσαριστεί το τέταρτο τρίμηνο του 2024, οπότε ο αντίκτυπος θα φανεί κυρίως το 2025».
Για τα mobile data σχολίασε ότι η ανάπτυξή τους στην Ελλάδα είναι ισχυρή σε σχέση με άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Τσαμάζ, καταλυτικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν τα unlimited προγράμματα. «Αναμένουμε το ίδιο trend για τα επόμενα δύο χρόνια» προέβλεψε.
Μιλώντας για το ICT, σημείωσε ότι «υπάρχει ανάπτυξη, που οφείλεται στην υλοποίηση έργων». Αυτό θα συνεχιστεί καθώς πολλά από αυτά έχουν και κομμάτι maintenance, όπως είπε, γνωστοποιώντας πως «το margin είναι περίπου στο 20% από τα έργα ICT». Για την TKRM και τη σχεδιαζόμενη πώληση της θυγατρικής εταιρείας στην κινητή τηλεφωνία στη Ρουμανία. είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο, τονίζοντας όμως: «Όταν έχουμε, θα το ανακοινώσουμε».
Αναφορικά με το κόστος προσωπικού τόνισε ότι η μείωση οφείλεται στην ψηφιοποίηση και στα προγράμματα εθελουσιών, σημειώνοντας ότι η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ακόμη πως παρουσιάστηκε επιπλέον κόστος ενέργειας, ύψους 5 εκατ. ευρώ, το οπoίο οφείλεται στο γεγονός ότι έληξαν τα συμβόλαια του 2022 & 2023, που ήταν χαμηλά. «Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε νέα συμβόλαια για το 2025 με χαμηλότερες τιμές εφόσον η αγορά το επιτρέψει» συνέχισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι επρόκειτο για το τελευταίο conference call στο οποίο συμμετείχε από τη θέση του προέδρου και CEO του ΟΤΕ, ενώ από το β’ τρίμηνο τη θέση του θα έχει ο Κώστας Νεμπής, που έρχεται από τη θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία.