Είναι επίσημο! Η Γεωργία βρίσκεται αναπόδραστα στη ρωσική σφαίρα επιρροής, καθώς η κυβέρνηση πέρασε νόμο που χαρακτηρίζει ξένους πράκτορες ΜΚΟ και μέσα ενημέρωσης, παρά τις ογκώδεις φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις, περιορίζοντας de facto την πολυφωνία στη χώρα.
Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας υπρρψήφισε το αμφισβητούμενο νομοσχέδιο που χαρακτηρίζει εκατοντάδες ΜΚΟ και Media ξένους πράκτορες, περιορίζοντας ή και απαγορεύοντας τη λειτουργία τους.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου σηματοδοτεί την ένταξη της Γεωργίας στον κύκλο επιρροής του Κρεμλίνου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ελευθερία και την πολυφωνία.
Tο κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο με 84 ψήφους υπέρ και 30 κατά, μετά από εβδομάδες αντιπαραθέσεων με εξάρσεις που έφτασαν μέχρι σε επιθέσεις εναντίον βουλευτών.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι ομάδες της κοινωνίας των πολιτών που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% του εισοδήματός τους από το εξωτερικό θα πρέπει να εγγραφούν ως «οργανώσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης», μια ετικέτα που οι επικριτές φοβούνται ότι θα χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει το κίνημα κατά της διαφθοράς και όσους αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση.
Ανάχωμα από την πρόεδρο
Η Πρόεδρος της Γεωργίας Salome Zourabichvili έχει δεσμευτεί να μην υπογράψει το νομοσχέδιο ως μέρος μιας αυξανόμενης ρήξης με το κυβερνών κόμμα, αλλά το βέτο της μπορεί να παρακαμφθεί με απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες.
Οι Βρυξέλλες απένειμαν στη Γεωργία καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ τον Δεκέμβριο, παρά τις προειδοποιήσεις ότι υποχωρούσε σε βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν είχε εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή — οι οποίες περιελάμβαναν την αντιμετώπιση της πολιτικής πόλωσης.
Η ΕΕ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο είναι «ασύμβατο με τις ευρωπαϊκές αξίες» και θα μπορούσε να εμποδίσει την προσπάθεια της χώρας του Νοτίου Καυκάσου να γίνει μέλος του μπλοκ.
Η ΕΕ δεν μπόρεσε να… εκφραστεί
Παρά τη θεμελιώδη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση της Γεωργίας, οι υπουργοί Εξωτερικών δεν κατάφεραν να υιοθετήσουν ομόφωνα ψήφισμα που θα έθετε τα όρια. Σύμφωνα με το Politico, Ουγγαρία και Σλοβακία έθεσαν δεν συναίνεσαν μπλοκάροντας έτσι μια δυναμική αντίδραση από την ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευρωβουλευτές που εκπροσωπούν τις ομάδες του ΕΛΚ, του S&D, των Πρασίνων και του Renew έστειλαν επιστολή στον Borrell καλώντας τον να προετοιμάσει «στοχευμένες» κυρώσεις κατά των πολιτικών του Γεωργιανού Ονείρου που πίεσαν τον νόμο περί ξένων πρακτόρων — συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Irakli Kobakhidze — καθώς και των βουλευτών που το ψήφισαν.
Μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία της Κοπεγχάγης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel είπε ότι είχε τηλεφωνήσει στον Kobakhidze τις τελευταίες ημέρες για να τον παροτρύνει να «τηρήσει τις αρχές του κράτους δικαίου,
στις δημοκρατικές αρχές, αλλά και στην ικανοποίηση των προσδοκιών του πληθυσμού». Ωστόσο, πρόσθεσε, «Δεν είμαι υπέρ των κυρώσεων. Νομίζω ότι σε αυτό το στάδιο προτεραιότητα πρέπει να είναι ο διάλογος, ο πολιτικός διάλογος».
Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες για να διαμαρτυρηθούν κατά του νομοσχεδίου,
τον οποίο οι ακτιβιστές έχουν χαρακτηρίσει «ρωσικό νόμο» δεδομένης της ομοιότητάς του με τους κανόνες που χρησιμοποιεί η Μόσχα για να κλείσει ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και να καταστείλει τους επικριτές. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα, ασπίδες και ρόπαλα για να διαλύσει τα πλήθη που συγκεντρώθηκαν έξω από το κοινοβούλιο, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 20 άτομα πριν από την ψηφοφορία.