Σε τροχιά ελεγχόμενης διολίσθησης παρέμεινε το Χρηματιστήριο της Αθήνας την Τρίτη, διευρύνοντας τις απώλειες που σημείωσε στη συνεδρίαση της Δευτέρας, χωρίς εξάρσεις και με πιέσεις στη βιομηχανία.
Με περιορισμένο -συγκριτικά- τζίρο και ήπιες πιέσεις συνολικά υποχώρησε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έκλεισε με απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, υποχωρώντας από τα υψηλά 13 ετών, όπου είχε αναρριχηθεί την προηγούμενη εβδομάδα.
Η διόρθωση θεωρείται λογική και αναμενόμενη, καθώς η αγορά επιχειρεί να αφομοιώσει τα τρέχοντα επίπεδα και τα σωρευμένα κέρδη σε πολλά χαρτιά είναι τέτοια που επιτάσσουν κατοχύρωση. Η απουσία ισχυρών καταλυτών και η επιβεβαίωση των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί ενισχύουν τη λογική της συντηρητικής αποφόρτισης. Ωστόσο, η διαφορά φάσης στην οποία βρίσκονται Ελλάδα και Ευρώπη και η κεκτημένη δυναμική των εδραιμένων ελληνικών επιχειρήσεων, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας σταθερής πλαγιοανοδικής τάσης, η αμφισβήτηση της οποία δεν είναι εύκολη.
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1.471 μονάδες, με θετικό στοιχείο τον μειωμένο τζίρο που έφτασε στα 107 εκατ. ευρώ. Η ανθεκτικότητα της ζώνης των 170 μονάδων αποτελεί επίσης θετική ένδειξη. Παράλληλα, όμως, η κατάκτηση των 1.500 μονάδων αποδεικνύεται δύσκολος στόχος. Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Ελλείψει ειδήσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν άρδην την τάση της αγοράς, η επιτάχυνση της διόρθωσης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε ένα τέτοιο σενάριο η πρώτη αντίσταση τοποθετείται στις 1450 μονάδες και η ισχυρότερη στις 1400 μονάδες. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια κίνηση δεν θα άλλαζε τη μακροχρόνια τάση, αλλά θα επηρέαζε τη βραχυχρόνια και μεσοπρόθεσμη.
Ο Μάιος, χρηματιστηριακά, είναι πτωτικός μήνας, καθώς οι επενδυτές κλειδώνουν κέρδη και περιορίζουν ρίσκα, ενόψει καλοκαιριού και επανέρχονται τον Σεπτέμβριο. Υπ΄ αυτό το πρίσμα η λογική της διόρθωσης ενισχύεται. Βέβαια, το Χ.Α έχει επιδείξει διάθεση αυτονόμησης σε πολλές περιστάσεις.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τριμηνιαία αναθεώρηση δεικτών MSCI, με τις τυχόν αλλαγές να εφαρμόζονται στις 3/6. Ο MSCI Greece Standard αποτελείται από 10 τίτλους και ειδικότερα τις 4 συστημικές τράπεζες Eurobank,Εθνική, Τράπεζα Πειραιώς Alpha Bank και τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Motor Oil.
Business
Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, που παρά τους αυξημένους φόρους και τις επενδύσεις, ανακοίνωσε αύξηση τζίρου και βελτίωση EBITDA και κερδών με τη δραστηριότητα στην Ελλάδα να αποδεικνύεται λοκομοτίβα. Αυξήθηκαν τα προσαρμοσμένα καθαρά του κέρδη και με προτεινόμενο μέρισμα,0,71 ευρώ, αυξημένο κατά 23% σε σχέση με το 2023.
Δημοσιεύματα καλλιεργούν εκ νέου -για πολλοστή φορά- προσδοκίες για deal της Τέρνα Ενεργειακής, το οποίο τώρα παραπέμπεται για τις αρχές Ιουνίου. Πλέον όμως οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες και οι προοπτικές θολές.
Στα τέλη της εβδομάδας αναμένονται τα αποτελέσματα α’ 3μήνου,των Alpha Bank, Eurobank και Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), τα οποία θα δημοσιευτούν την Πέμπτη 16/5.
Μάκρο
Εν τω μεταξύ, στο 3,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2024, σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.
Σε διεθνές επίπεδο, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος οι επόμενες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τη νομισματική πολιτική
Η ΕΚΤ έχει στείλει πιο ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υποχώρηση του πληθωρισμού θα της επιτρέψει σύντομα να αρχίσει περικοπές, με τους αναλυτές να τοποθετούν την πρώτη μείωση τον Ιούνιο
Από την άλλη, θολό παραμένει το τοπίο αναφορικά με το χρόνο μείωσης επιτοκίων από την Fed, ενώ η ανακοίνωση του των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αύριο Τετάρτη 15/5, θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Την ίδια ώρα τα ανοικτά μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή φαίνεται να μην απασχολούν τους επενδυτές …
Στο ταμπλό
Στο πρώτο μισάωρο, με επιλεγμένες μετοχές όπως Εθνική +0,62%, ΟΤΕ +1,56%, σημειώθηκαν τα υψηλά της ημέρας με τον Γενικό στο +0,02% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,08%.
Περί τις 12:45, εντάθηκαν οι πιέσεις στην Eurobank -2,55% αλλά και σε Τιτάν -4,32%, Τέρνα Ενεργειακή -3,99%, ΓΕΚ Τέρνα -3,01%…και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,61% και ο Τραπεζικός Δείκτης ατο -0,67%.
Αργότερα, στις 13:30, με πιέσεις στην Eurobank -2,75%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,80%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -0,29% στις 1.471 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.476,45 μονάδες και χαμηλό τις 1.467,05 μονάδες.
Αναλυτικά στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,12% και Πειραιώς +0,47%, αμετάβλητη η Alpha Bank, ενώ πιέσεις -2,5% ασκήθηκαν στην Eurobank.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Τιτάν -3,84%, Τέρνα Ενεργειακή -2,5%, Ελλάκτωρ -2,17%…ενώ ανοδικά Cenergy +1,69%, ΕΥΔΑΠ +1,02%, Coca Cola +0,89%.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 107 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 16,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 20,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,89 εκατ. ευρώ και όγκου 2,14 εκατ. τεμαχίων διακινήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.