Με έναν ιδιότυπο, διπλωματικά τρόπο, που φαίνεται να έχει βγει από το βιβλίο του Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να απαντήσει στην νεοεκλεγείσα πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας για την χρήση του ονόματος “Μακεδονία” αντί του Βόρεια Μακεδονία, σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής για την αναγόρευσή της.
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, την πρωτοφανή πρόκληση από τη νέα Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία κατά την ορκωμοσία της αποκάλεσε “Μακεδονία” τη χώρα της.
Η επιλογή των social media ως δίαυλο επικοινωνίας αποτελεί ένδειξη ότι στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι να λάβει το μήνυμα η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά να δείξει στο πολιτικό του ακροατήριο ότι ο ίδιος είναι σκληρός, άτεγκτος και να ηγετικός. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ενώ το θέμα σέρνεται για αρκετές ώρες, με ανακοινώσεις από την ΕΕ και το υπουργείο Εξωτερικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει λίγο πριν την αναχώρησή του για την Άγκυρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να ισχυροποιήσει τη θέση του επικαλούμενος τις παρεμβάσεις της προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον τρόπο αυτό όμως επιδεικνύει έλλειψη αυτοπεποίθησης και φαίνεται να ζητά έξωθεν παρεμβάσεις για την τήρηση της διμερούς Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το μήνυμα Μητσοτάκη
“Η προκλητική επιλογή της νέας Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας να παραβεί το επίσημο κείμενο του όρκου της και να αποκαλέσει τη χώρα της με διαφορετικό όνομα αποτελεί πρωτοβουλία παράνομη και ανεπίτρεπτη. Πράξη, η οποία παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ίδιο το Σύνταγμα του κράτους της. Ναρκοθετώντας, όμως, και το μέλλον του, όπως ήδη δήλωσαν η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ” αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης.
“Είναι γνωστό ότι, ως αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε τη Συμφωνία του 2019. Προειδοποιώντας, μάλιστα, τότε, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσαν οι αστοχίες της. Ως κυβέρνηση, ωστόσο, σεβαστήκαμε την ελληνική υπογραφή σε μία διεθνή συνθήκη, δεσμευτική για τη χώρα. Δυστυχώς, η πρόσφατη εξέλιξη δικαιώνει τη σταθερά επιφυλακτική θέση μας” σημείωσε και πρόσθεσε:
“Η Ελλάδα απορρίπτει χειρισμούς όπως αυτούς με τους οποίους εγκαινιάζει τη θητεία της η κυρία Σιλιάνοφσκα. Την καλεί να επανέλθει στα νόμιμα καθήκοντά της και στις συμπεριφορές που απορρέουν από τον ρόλο της. Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε παρόμοια ολισθήματα. Και επαναλαμβάνουμε ότι κάθε πρόοδος στις διμερείς σχέσεις, όπως και κάθε βήμα των Σκοπίων προς την Ευρώπη εξαρτώνται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Από τη σωστή χρήση της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. Και, ασφαλώς, από την αποφυγή προκλήσεων“.
Χθες, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε λόγο για πράξη που παραβιάζει κατάφωρα τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και το Συντάγμα της γείτονος χώρας, το οποίο έχει εναρμονιστεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Παράλληλα, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ελλάδα δηλώνει κατηγορηματικά ότι η περαιτέρω πρόοδος στις διμερείς σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και η ευρωπαϊκή πορεία της τελευταίας εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και κυρίως από τη χρήση της συνταγματικής ονομασίας της χώρας.
Υπενθυμίζεται ότι η πρέσβης της Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία, Σοφία Φιλιππίδου, η οποία είχε προσκληθεί στη συνεδρίαση της Βουλής για την ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.