Συνεχίζονται οι κραδασμοί στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της χώρας επιμένει να αναφέρεται στη χώρα ως “Μακεδονία”, και μάλιστα σε αναφορές προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ.
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα επιμένει να αποκαλεί τη χώρα της “Μακεδονία”, καθώς σε μια νέα ανάρτηση και θέλοντας να ευχαριστήσει την Σουηδία, αναφέρθηκε στο πρόσωπό της ως «Πρόεδρο της Μακεδονίας».
Πλέον καθίσταται προφανές ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται σε διαδικασία αμφισβήτησης της δεσμευτικότητας και εγκυρότητας της Συμφωνίας των Πρεσπών, επιχειρώντας να αναγκάσει την Ελλάδα να κλιμακώσει το ζήτημα και να το οδηγήσει στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα, έτσι ώστε να αποδείξει ότι η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και ως εκ τούτου η Συμφωνία θεωρείται άκυρη de facto.
Αν και νομικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, η Σιλιάνοφσκα επιχειρεί να οικοδομήσει μια συγκεκριμένη γραμμή, πάνω στην οποία αναμένεται να κινηθεί και η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Με τη στάση της η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δημιουργεί δυναμική αναθεώρησης του Συντάγματος εσωτερικά, καθώς το VMPR-DPMNE αναζητά πολιτικές συνεργασίες στη Βουλή για να σχηματίσει κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που η αντιπολίτευση και να συσπειρωθεί δεν θα μπορέσει να το αμφισβητήσει.
Για την ώρα, όμως, στη Βόρεια Μακεδονία διαπιστώνεται μια δυσαρμονία, καθώς οι υπηρεσιακοί υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης αντιδρούν στον αναθεωρητισμό της προέδρου, προέρχονται όμως από άλλη παράταξη και ως εκ τούτου δεν έχουν το απαιτούμενο πολιτικό βάρος.
Στην Ελλάδα, τα media προβάλουν τις αντιδράσεις ως οιονεί πολιτική κρίση, χωρίς ωστόσο να έχει βαρύτητα ένα τέτοιο σενάριο.
Τα αυτοαναφορικά της Σιλιάνοφσκα
Σε ανάρτηση στο Χ της σουηδικής πρεσβείας στη Βόρεια Μακεδονία με ευχές για τη νέα πρόεδρο, η Σιλιάνοφσκα απάντησε: «Σας ευχαριστώ για τα θερμά συγχαρητήρια. Η Σουηδία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουν πάντα έναν πιστό σύμμαχο στο πρόσωπο της Προέδρου της Μακεδονίας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων και των στόχων της ισότητας των φύλων».
Το διπλωματικό επεισόδιο
Σημειώνεται πως έντονο διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε την Κυριακή, κατά την τελετή ορκωμοσίας της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, καθώς η ίδια αποκάλεσε τη χώρα της «Μακεδονία», παραβιάζοντας έτσι τη Συνθήκη των Πρεσπών.
Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα, όσο και από την πρόεδρο της Κομισιόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ το πρωί της Δευτέρας αντέδρασε με ανάρτησή του στα social media και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Άπαντες έκαναν λόγο για την ανάγκη σεβασμού της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αντιδράσεις
Η πρόεδρος της Κομισιόν έγραψε: «Προκειμένου η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της προς την ένταξη στην ΕΕ, είναι υψίστης σημασίας η χώρα να συνεχίσει την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τον πλήρη σεβασμό των δεσμευτικών συμφωνιών της, συμπεριλαμβανομένης της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Άκυρη η Ορκωμοσία;
Άκυρη η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα, λέει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Κρέναρ Λόγκα, εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις λέγοντας πως η ορκωμοσία της Σιλιάνοφσκα θα πρέπει να θεωρείται «άκυρη» μετά την επιλογή της να απορρίψει το συνταγματικό όνομα της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο δύο είναι τα ενδεχόμενα:
- είτε να υπάρξει επανάληψη της διαδικασίας
- είτε να αναλάβει χρέη προέδρου ο Γιόβαν Μιτρέφσκι, ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.
Αυτά είναι βέβαια ευσεβείς πόθοι της αντιπολίτευσης, η οποία επιχειρεί να διατηρήσει τα ηνία και να προκαλέσει παρέμβαση των ξένων. Αυτή τη δυναμική θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποίηση και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία με τη στάση της απονεύρωση τη Συμφωνία των Πρεσπών και επέτρεψε την καταρράκωση της προηγούμενης κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, ανοίγοντας την πόρτα για την άνοδο του εθνικιστικού VMRO.
Γιατί το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας αδειάζει την πρόεδρο
Την «αποφασιστικότητα» της χώρας να εκπληρώσει τις συνταγματικές προβλέψεις και τις διεθνείς υποχρεώσεις της όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπ. Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, αδειάζοντας επί της ουσίας την πρόεδρο της χώρας, Γκορντάνα Σιλίανοφσκα, η οποία την Κυριακή ορκίστηκε στο όνομα της «Μακεδονίας» παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο απήγγειλε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».
Βέβαια, ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών είναι διορισμένος από την απερχόμενη κυβέρνηση και έτσι η ατζέντα του είναι διαφορετική, ενώ έχει πολιτικά κάθε συμφέρον να βγάζει “οφσάιντ” την πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ανεβάσει το θέμα στην εσωτερική και διεθνή ατζέντα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις του VMRO για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Τί λέει η ανακοίνωση
Το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας καλεί «ειδικά τους εκλεγμένους αξιωματούχους» να είναι σε επαγρύπνηση επισημαίνοντας ότι «η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και σταθερότητα».
«Το Υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνει την πάγια αποφασιστικότητα της χώρας για την απερίφραστη τήρηση των συνταγματικών διατάξεων καθώς και όλων των διεθνών υποχρεώσεων όπως η πλήρης τήρηση της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας της Ελλάδας, γνωστή ως Συμφωνία των Πρεσπών.
Τα τελευταία επτά χρόνια, οι δύο γειτονικές χώρες ανέπτυξαν εξαιρετικά υψηλό επίπεδο πολιτικού διαλόγου, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την πολλαπλάσια αύξηση της οικονομικής συνεργασίας και την οικοδόμηση θετικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την αναβάθμιση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης σε Στρατηγικό Διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Καλούμε σε εγρήγορση όλους τους πολιτικούς παράγοντες και ιδιαίτερα τους εκλεγμένους αξιωματούχους. Η διατήρηση της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας αποτελεί θεμελιώδες στρατηγικό συμφέρον και εγγύηση της μακροπρόθεσμης ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας».