Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισμα υποστήριξης προς την Παλαιστίνη που αναβαθμίζει το διπλωματικό και πολιτικό status της, χωρίς να την αναγνωρίζει ως κράτος.
Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ενέκρινε την Παρασκευή ψήφισμα για τη χορήγηση νέων «δικαιωμάτων και προνομίων» στην Παλαιστίνη.
Πρόκειται για ψήφισμα που αυξάνει την πίεση στο Ισραήλ, ενώ εμπεδώνει την διεθνή απομόνωση στην οποία έχει υποβάλλει ο Νετανιάχου το εβραϊκό κράτος εξαιτίας των εγκλημάτων πολέμου που διαπράττει ο IDF κατά των Παλαιστινίων.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 143 ψήφους υπέρ και εννέα κατά, ενώ 25 χώρες απείχαν. Η διάρθρωση αυτή δείχνει ότι ακόμη και οι χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ δεν εξέφρασαν ανοιχτά διαφωνία με την αναβάθμιση της Παλαιστίνης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Νετανιάχου.
Το ψήφισμα θα διευρύνει τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023, όπως το να συμμετέχει και να μιλά σε συνεδριάσεις για όλα τα θέματα, αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.
Η Παλαιστίνη κατέχει επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή στο διεθνές όργανο, το οποίο της επιτρέπει να συμμετέχει και να μιλά σε συναντήσεις που συζητούν θέματα σχετικά με την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή.
Η ψηφοφορία αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα της Παλαιστίνης να γίνει το 194ο μέλος του σώματος.
Όπως μεταδίδουν οι Times of Israel, το ψήφισμα δεν αναγνωρίζει καθεστώς μέλους στην Παλαιστίνη αλλά αναγνωρίζει ότι πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης και καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να «αντιμετωπίσει ευνοϊκά» το ζήτημα.
Μια αίτηση για να γίνει ένα κράτος πλήρες μέλος του ΟΗΕ πρέπει να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην περίπτωση της Παλαιστίνης μια τέτοια αίτηση θα αντιμετώπιζε το βέτο των ΗΠΑ.