Σε αδιέξοδο βρέθηκαν οι διαπραγματεύσεις Χαμάς – Ισραήλ, αφού ο Νετανιάχου απέρριψε το αρχικό κείμενο της συμφωνίας, με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών να αποχωρούν άπρακτοι από το Κάιρο, σε μια τροπή που οδηγεί αναπόδραστα σε όξυνση.
Την άρδην επιδείνωση της κατάστασης και των προοπτικών στη Μέση Ανατολή συνιστά η αποχώρηση των διαπραγματευτών της Χαμάς και του Ισραήλ από το Κάιρο, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.
Αν και οι ΗΠΑ πιέζουν το Ισραήλ με απειλή κυρώσεων, αναστολή παράδοσης εξοπλισμών και διαρροές για εντάλματα σύλληψης από το ΔΠΔ και για διμερή συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ο Νετανιάχου δεν υπαναχωρεί.
Αντ’ αυτού, οι IDF έχουν ξεκινήσει την εκκένωση και τους βομβαρδισμούς στη Ράφα, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα, οξύνοντας την ήδη ακραία ανθρωπιστική κρίση και οδηγώντας πρακτικά σε γενοκτονία τους Παλαιστινίους.
Τα γεγονότα
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της αποχώρησε από το Κάιρο και επέστρεψε στο Κατάρ.
Ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης, ο Iζάτ αλ-Ρίσεκ, όπως μεταδίδει η Jerusalem Post, δήλωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ στη Ράφα είχαν σκοπό να διαταράξουν τη διαμεσολαβητική διαδικασία για την κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Χαμάς εξακολουθεί να είναι προσηλωμένη στην πρόταση που ήδη δέχτηκε -και η οποία απορρίφθηκε από το Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε αντίστοιχα τη Χαμάς ότι προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το Ισραήλ και τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση στη Ράφα, ανακοινώνοντας την αποδοχή πολύ τροποποιημένης πρότασης για συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων.
Από το Κάιρο αποχώρησαν και οι εκπρόσωποι του Ισραήλ «έπειτα από διήμερες διαπραγματεύσεις» με στόχο την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου.
Οι προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων μεσολαβητριών χωρών, όπως του Κατάρ και των ΗΠΑ, «συνεχίζονται ώστε να υπάρξει κάποια προσέγγιση στις απόψεις των δύο μερών», πρόσθεσε το Al-Qahera News, που επικαλείται έναν υψηλόβαθμο Αιγύπτιο αξιωματούχο.
Ο Νετανιάχου θέλει ανταλλαγή ομήρων και εισβολή στη Γάζα
Παράλληλα, αναφέρει το NBC επικαλούμενο αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου δεν θα δεχτεί συμφωνία με τη Χαμάς για τους ομήρους αν δεν του επιτρέπεται να προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα.
Ο Νετανιάχου θέλει η εν λόγω επιχείρηση να μην αποτελέσει μέρος πιθανής συμφωνίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ικανότητα του Ισραήλ να επιχειρεί στη νότια πόλη της Γάζας.
Κόντρα Ισραήλ – ΗΠΑ
Ταυτόχρονα, οξείες ήταν οι ισραηλινές αντιδράσεις στην απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι θα παγώσουν ορισμένες αμερικανικές αποστολές όπλων στη χώρα, εφόσον το Ισραήλ ξεκινήσει τη χερσαία επίθεση στη Ράφα.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο και το υπουργικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας θα συνεδριάσουν απόψε για να καθορίσουν την αντίδραση του Ισραήλ στην απόφαση Μπάιντεν, μεταδίδουν οι Times of Israel.
Σε γενικές γραμμές, η θέση του πρωθυπουργού Νετανιάχου είναι αυτή που μετέφερε στον Μπάιντεν στο μακρό τηλεφώνημά τους τη Δευτέρα — «θα πολεμήσουμε με νύχια και με δόντια αν χρειαστεί».
Το Ισραήλ έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται μέσω ορισμένων διαύλων για να μεταπείσει τον Μπάιντεν, αναφέρει ωστόσο Ισραηλινός αξιωματούχος.
Σε ομιλία που εκφώνησε την Κυριακή για τον εορτασμό του Ολοκαυτώματος, εξάλλου, ο Νετανιάχου είπε: «Καμία πίεση δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να αμυνθεί και να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους. Ογδόντα χρόνια πριν, ο εβραϊκός λαός ήταν εντελώς ανυπεράσπιστος απέναντι σε όσους επιδίωκαν την καταστροφή μας. Κανείς δεν μας βοήθησε». Και πρόσθεσε:
«Ορκίζομαι από την Ιερουσαλήμ, στην Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί, θα σταθεί μόνο του. Αλλά ξέρουμε ότι αμέτρητοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα μας».
Ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ «θα επιτύχει τους στόχους του σε Βορρά και Νότο», σε μήνυμά του προς τους «εχθρούς και τους καλύτερους φίλους» της χώρας, μετά την κίνηση Μπάιντεν.
Αντιπολίτευση κατά Νετανιάχου
Τα σχόλια Μπάιντεν προκάλεσαν επίσης σκληρή κριτική από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, που έκανε λόγο για «αποτυχημένη διαχείριση» των σχέσεων της κυβέρνησης Νετανιάχου με την Ουάσιγκτον.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ έγραψε στο X ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να πολεμά τη Χαμάς μέχρι την καταστροφή της».
Το θέμα έχει γίνει κύριο σημείο διαμάχης μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου, ο οποίος επιμένει ότι μια χερσαία επίθεση στη Ράφα είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση του πολεμικού στόχου εξάλειψης της Χαμάς. Οι ακροδεξιοί εταίροι του συνασπισμού Νετανιάχου απαίτησαν να συνεχιστεί η επίθεση, απειλώντας να ρίξουν την κυβέρνηση εάν δώσει προτεραιότητα σε συμφωνία εκεχειρίας.