Ζήτημα σεβασμού και τήρησηςτης Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας έθεσε με δηλώσεις του ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης, ερωτηθείς για τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, χαρακτήρισε «αυτονόητο και προφανές ότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε στα εσωτερικά ενός άλλου κράτους, περιμένουμε να δούμε τις διακηρύξεις της νέας κυβέρνησης και από εκεί και πέρα θα σχολιάσουμε».
Ειδικότερα, σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε ότι «η ΝΔ τότε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε την πιο συνεπή και απολύτως ορθά διατυπωμένη στάση. Είχαμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας κάνοντας χρήση των κοινοβουλευτικών εργαλείων που είχαμε στη διάθεσή μας. Όμως -όπως είχε πει ο σημερινός πρωθυπουργός- από τη στιγμή που αυτό θα ψηφιζόταν, θα αποτελούσε μια δέσμευση του κράτους που θα ακολουθεί τις επόμενες κυβερνήσεις. Είναι μια διεθνής συνθήκη που έχει κυρωθεί, υπερισχύει από κάθε άλλη διάταξη και αυτό περιμένουμε να γίνεται σεβαστό και από την άλλη πλευρά».
Auditor’s note: Εκτός τόπου και χρόνου
Οι δηλώσεις του Παύλου Μαρινάκη έρχονται όμως ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κυρώσει τα πρωτόκολλα της Συμφωνίας των Πρεσπών, συνέβαλλε στον εκτροχιασμό της θετικής οικονομικής ατζέντας και απονεύρωσε τη συνεργασία στον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Παράλληλα, η Ελλάδα που είχε πετύχει την ανάληψη του έργου της εκ βάθρων αναδόμησης της υπηρεσίας πληροφοριών της Βόρειας Μακεδονίας απώλεσε τον ρόλο της, ενώ έχασε και κρίσιμες προσβάσεις, επιτρέποντας την επανάκτηση εδάφους από την Τουρκία.Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να χάσει κρίσιμο έδαφος στην Αλβανία, έχει ζήτημα στις σχέσεις με τη Σερβία, δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιήσει τις σχέσεις με τη Βουλγαρία και το επίπεδο της επικοινωνίας με την Ιταλία παραμένει προβληματικό.
Υπ’ αυτό το πρίσμα το γεωπολιτικό και γεωοικονομικό αποτύπωμα της Ελλάδας στα Βαλκάνια έχει περιοριστεί δραστικά και… δραματικά.