Στρατηγική που στόχο έχει να αποσαθρώσει τις ενεργειακές υποδομές και την οικονομία της Ουκρανίας ακολουθεί η Ρωσία, στοχεύοντας να εντείνει την πίεση στην Ευρώπη.
Με βομβαρδισμό των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας φαίνεται ότι απαντά η Ρωσία στο νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρώπης που στοχεύουν το LNG και τον σκιώδη στόλο τάνκερ του Κρεμλίνου.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για την προσπάθεια δημιουργίας δευτερεύουσας ενεργειακής και οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη, με την αύξηση της εξάρτησης της Ουκρανίας. Ήδη, το κόστος του διετούς πολέμου για την Ευρώπη είναι μεγάλο, με τη Γερμανία να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Καθώς οι χώρες εισέρχονται σε διαδικασία δημοσιονομικής σταθεροποίησης, τα κονδύλια για διαβιβαστικές πληρωμές περιορίζονται και οι ηγέτες θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν τη στρατηγική ατέρμονης στήριξης του Κιέβου.
Το μπαράζ επιθέσεων
Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη νέα «μαζική επίθεση» με πυραύλους και drones εναντίον ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.
«Ο εχθρός δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του να στερήσει από τους Ουκρανούς το φως. Νέα μαζική επίθεση εναντίον της βιομηχανίας μας ενέργειας!», έγραψε στο Telegram ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουστσένκο.
Οι επιθέσεις αυτές είχαν στόχο εγκαταστάσεις παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις επαρχίες Πολτάβα, Κιρόβογκραντ, Ζαπορίζια, Λβιβ, Ιβάνο- Φρανκίβσκ και Βινίτσια, διευκρίνισε ο ίδιος.
Τοπικές αρχές έκαναν λόγο για τουλάχιστον έξι τραυματίες στη διάρκεια της νύκτας: έναν στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ, έναν στο Κιρόβογκραντ, δύο στο Μπρόβαρι, κοντά στο Κίεβο, και τουλάχιστον άλλοι δύο στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Η μεγαλύτερη ιδιωτική, ουκρανική εταιρεία ενέργειας DTEK ανακοίνωσε ότι τρεις θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της έχουν «υποστεί σοβαρές ζημιές». Η ίδια διευκρίνισε ότι οι εγκαταστάσεις της έχουν βομβαρδιστεί περίπου 180 φορές από την αρχή του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, εκ των οποίων πέντε φορές τις τελευταίες έξι εβδομάδες.
Σύμφωνα με τη στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου, ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κρουζ εναντίον της πρωτεύουσας, η οποία τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού επί τρεις ώρες. Όλοι οι πύραυλοι καταρρίφθηκαν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.