Με κοινή συνισταμένη τον σεβασμό των κανόνων του ανταγωνισμού, αλλά αντιφατικά γεωπολιτικά μηνύματα προς την Κίνα προσήλθαν στην Σύνοδο Κορυφής με τον Ζι Ζινπίν στο Παρίσι ο οικοδεσπότης Εμάνουελ Μακρόν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη Γαλλία να βοηθήσει στην αποτροπή ενός «νέου Ψυχρού Πολέμου», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθυγραμμίζεται ολοένα και περισσότερο με τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τους κινδύνους για την ασφάλεια και τις εμπορικές εντάσεις.
Είπε στον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι οι δύο χώρες πρέπει να υποστηρίζουν τα αμοιβαία οφέλη και από κοινού να αντιταχθούν στην αποσύνδεση και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, επικαλούμενο σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών τη Δευτέρα.
Ο Σι βρίσκεται στο Παρίσι για κρατική επίσκεψη πριν μεταβεί στη Σερβία και την Ουγγαρία στο πρώτο του ταξίδι στο μπλοκ εδώ και πέντε χρόνια. Ελπίζει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι το Πεκίνο προσφέρει μια οικονομική ευκαιρία εν μέσω τεταμένων εμπορικών σχέσεων.
ΕΕ και η Κίνα έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και του διεθνούς εμπορίου. Ο Μακρόν επανέλαβε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια στην Ευρώπη χωρίς ασφάλεια στην Ουκρανία.\
Auditor’s note: Στα παρασκήνια
Στα παρασκήνια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετέφερε το μήνυμα ότι εξομάλυνση ΕΕ – Κίνας είναι αδύνατη χωρίς τη βελτίωση των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ. Ο Μακρόν από την πλευρά του φέρεται να έχει επιλέξει μια πιο διασταλτική ερμηνεία των δεσμεύσεων προς τις ΗΠΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ΕΕ και σίγουρα η Γαλλία μπορούν να διαφοροποιήσουν το πλαίσιο συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας.Το σκηνικό είναι αρκετά ρευστό. Ο Σι που σκόπευε να διαπιστώσει τα ρήγματα, φαίνεται έτοιμος να τα διευρύνει. Γι’ αυτό και έχει προετοιμάσει μπαράζ συμφωνιών με Ουγγαρία και Κίνα. Ο Κινέζος πρόεδρος μάλιστα επέμεινε στη θέση του για “φιλία χωρίς όρια” με τη Ρωσία.
Για Ουκρανία
Ο Σι, ο οποίος έχει δηλώσει φιλία «χωρίς όρια» με τη Μόσχα, είπε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να επιλυθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στις οποίες εμπλέκονται και οι δύο πλευρές και προειδοποίησε να μην χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την κριτική της Κίνας.
«Είμαστε αντίθετοι να χρησιμοποιηθεί αυτή η κρίση για να ρίξει την ευθύνη σε μια τρίτη χώρα, να αμαυρώσει την εικόνα της και να υποκινήσει έναν νέο ψυχρό πόλεμο», είπε, καθισμένος στο πλευρό του Μακρόν σε επιχειρηματικό συνέδριο στη γαλλική πρωτεύουσα.
Οι δύο ηγέτες απηύθυναν κάλεσμα για παγκόσμια κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων που ξεκινούν στο Παρίσι στα τέλη Ιουλίου.
Εμπορικές εντάσεις
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία συμμετείχε στις συνομιλίες νωρίτερα τη Δευτέρα, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες της εάν η Κίνα δεν προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στις αγορές της.
Η ΕΕ γίνεται πιο σκληρή στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, απηχώντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα που τροφοδοτείται από το κράτος στην πράσινη βιομηχανία.
Αυτή η ρητορική αλλαγή είχε ήδη τεθεί σε εφαρμογή με την έναρξη έρευνας για τις επιδοτήσεις για κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα το φθινόπωρο του 2023. Το μπλοκ ακολούθησε τον περασμένο μήνα μια ξεχωριστή έρευνα για την προμήθεια ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Μ’ ένα κονιάκ πολλά αλλάζουν
Η Γαλλία είναι σταθερά υπέρμαχος της επαναπροσέγγισης ΕΕ – Κίνας. Σε μια ομιλία του τον περασμένο μήνα που παρουσίαζε το όραμά του για το μέλλον της Ευρώπης, ο Μακρόν κάλεσε την ΕΕ να κάνει περισσότερα για να επαναλάβει τις επιδοτήσεις στις ΗΠΑ και να εισαγάγει επιδοτήσεις για την εγχώρια βιομηχανία της σε στρατηγικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η πράσινη τεχνολογία.
Από την πλευρά της, η Κίνα ξεκίνησε έρευνα αντιντάμπινγκ για τα αλκοολούχα προϊόντα,
μια κίνηση που θα μπορούσε να βλάψει δυσανάλογα τους παραγωγούς κονιάκ της Γαλλίας. Γενικότερα, αρνήθηκε ότι διαθέτει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και κατηγορεί την ΕΕ για προστατευτισμό.
Σύμφωνα με το Xinhua, ο Σι επανέλαβε αυτή τη θέση σε συνομιλίες με τον Μακρόν και τη φον ντερ Λάιεν, λέγοντας ότι δεν υπάρχει θέμα χωρητικότητας από την άποψη του συγκριτικού πλεονεκτήματος ή της παγκόσμιας ζήτησης της αγοράς.
Ωστόσο, ο σκοπός των τετ-α-τετ συναντήσεων είναι να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν ορισμένες από τις διαφορές μεταξύ των χωρών και ο Μακρόν εξέφρασε κάποια ελπίδα για πρόοδο στα εμπορικά ζητήματα.
«Ευχαριστώ επίσης τον πρόεδρο για τη διαφάνεια του σχετικά με τα προσωρινά μέτρα για το γαλλικό κονιάκ και θα ήθελα να μην εφαρμόζονται», είπε.
Για να σηματοδοτήσει την επίσκεψη του Σι, ο Μακρόν του έδωσε λίγο κονιάκ, μεταξύ άλλων από τον κολοσσό πολυτελείας LVMH και τη Remy Cointreau SA, μεταξύ άλλων.