Εκπλήξεις και μάλιστα πολλές κρύβουν τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τις γυναίκες, καθώς αν και θα περίμενες κανείς οι περισσότερες γυναίκες σε διευθυντικές θέσεις να έχει στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, εν τούτοις αυτό δεν ισχύει, αλλά είναι στην Αφρική και την Ασία..
Οι άνθρωποι που εργάζονται στη Μπουρκίνα Φάσο, τη Νιγηρία και την Τζαμάικα είναι πιο πιθανό να έχουν γυναίκα αφεντικό. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Τα τελευταία στοιχεία από το 2022 και το 2023 δείχνουν ότι στη Μπουρκίνα Φάσο και τη Νιγηρία, μεταξύ 67 και 70% όλων των διευθυντών είναι γυναίκες.
Η Τζαμάικα και η Μποτσουάνα είναι οι μόνες άλλες χώρες με διαθέσιμα στοιχεία που καταγράφουν περισσότερες γυναίκες από άντρες διευθυντές, περίπου στο 60 και 52% αντίστοιχα.
Στις χώρες με μεγάλο μερίδιο γυναικών σε διευθυντικές θέσεις είναι οι Φιλιππίνες και το νησιωτικό έθνος Αγία Λουκία της Καραϊβικής, καθώς και η Ιορδανία και η Ζάμπια.
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη 10α των χωρών με τις περισσότερες γυναίκες διευθυντές (από τις 100 περίπου στις οποίες ήταν διαθέσιμα αυτά τα δεδομένα τα τελευταία χρόνια), καμία από αυτές τις τέσσερις χώρες δεν έχει επιτύχει ισότητα μεταξύ των φύλων σε διευθυντικές θέσεις, μιλώντας πολύ για τις τεράστιες διαφορές μεταξύ των φύλων που εξακολουθούν να υπάρχουν για τις γυναίκες στο χώρο εργασίας.
Η συμμετοχή των γυναικών στις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα είναι ισχυρή στην Αφρική, εξηγώντας γιατί η ήπειρος διαθέτει πολλές γυναίκες μάνατζερ. Ωστόσο, στην Αφρική και αλλού, οι γυναίκες διευθυντές περιορίζονται συχνότερα σε τομείς που θεωρούνται γυναικειοκεντρικοί, για παράδειγμα ανθρώπινοι πόροι, διοίκηση, οικονομικά, μάρκετινγκ ή δημόσιες σχέσεις -τομείς που η ΔΟΕ ορίζει ως λειτουργίες υποστήριξης επιχειρήσεων. Ο κλάδος της εξωτερικής ανάθεσης στις Φιλιππίνες που παρέχει τέτοιες υπηρεσίες, για παράδειγμα, έχει συνδεθεί με το υψηλό μερίδιο των γυναικών διευθυντικών στελεχών στη χώρα.
Σε χώρες με λιγότερο ανεπτυγμένες επίσημες αγορές εργασίας, η ίδρυση και η λειτουργία της δικής τους εταιρίας είναι επίσης απαραίτητη για πολλές γυναίκες.
Ως εκ τούτου, συχνά διευθύνουν μικρότερες επιχειρήσεις και εκείνες που έχουν ιδρύσει οι ίδιες, αυξάνοντας τον αριθμό των γυναικών διευθυντικών στελεχών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτός ο τύπος επιχειρηματικότητας με γνώμονα την ανάγκη, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα υπάρχουν απαραίτητα περισσότερες γυναίκες που εκπροσωπούνται στα ανώτερα στελέχη ή στα C-suites μεγάλων εταιρειών, σε σημαντικές κυβερνητικές θέσεις ή σε πιο γνωστούς γύρους χρηματοδότησης επενδύσεων.
Το μερίδιο των γυναικών διευθυντικών στελεχών είναι επίσης υψηλό στην Ανατολική Ευρώπη με σχεδόν 42% έως το 2022, τη Βόρεια Αμερική σε περίπου 40%, τη Νοτιοανατολική Ασία σε περίπου 39 τοις εκατό και τη Βόρεια Ευρώπη σε περίπου 38%.
Η περιοχή MENA είχε το χαμηλότερο μερίδιο στελεχών που είναι γυναίκες με λίγο περισσότερο από 15 τοις εκατό. Ωστόσο, η Ιορδανία εμφανίζεται ανάμεσα στις χώρες με τις περισσότερες γυναίκες μάνατζερ, και πάλι λόγω των γυναικείων τομέων. Η ΔΟΕ γράφει ότι οι γυναίκες της Ιορδανίας κυριαρχούν σε θέσεις στην εκπαίδευση ως διευθυντές σχολείων και νηπιαγωγείων,
αυξάνοντας το μερίδιο των γυναικών διευθυντικών στελεχών που διαφορετικά θα ήταν μονοψήφιο.
Άλλες χώρες της περιοχής είναι μεταξύ των χωρών με τις λιγότερες γυναίκες μάνατζερ, όπως το Μαρόκο (12,4 τοις εκατό), το Κατάρ (13,8 τοις εκατό) και η Αίγυπτος (14 τοις εκατό). Επίσης μεταξύ των εθνών με τη χαμηλότερη κατάταξη είναι το Μπαγκλαντές (7,3 τοις εκατό), η Ινδία (12).
6 τοις εκατό) και παραδόξως, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα (14,6 τοις εκατό και 16,3 τοις εκατό, αντίστοιχα). Όπως και στις χώρες της ΜΕΝΑ, οι εξαιρετικά παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων που διέπουν την καθημερινή ζωή και τον χώρο εργασίας εμποδίζουν τις γυναίκες σε αυτά τα μέρη.
You will find more infographics at Statista