Στην Ευρώπη και τη… μακρινή Αυστραλία καταγράφονται οι πρώτες ενδείξεις διάχυσης και κινηματοποίησης των αντιδράσεων στις ΗΠΑ εκτός αμερικανικού εδάφους.
Σε Πανεπιστήμια στη Γαλλία και Αυστραλία διαχέεται η αντίδραση στη συνεχιζόμενη βίαιη και απάνθρωπη εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, ένδειξη διεθνούς διάχυσης και κινηματοποίησης των αντιδράσεων που έχουν καταγραφεί με καταλήψεις και κινητοποιήσεις τουλάχιστον σε 28 πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ΗΠΑ.
Το αίτημα που διατυπώνεται από φοιτητές και ακτιβιστές είναι να διακόψουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα τις επαφές με φορείς και εταιρείες του Ισραήλ.
Για δεύτερη εβδομάδα σε πανεπιστημιακή ιδρύματα, ακόμη και σε εκείνο της Σορβόννης, οργανώνονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από φοιτητικούς συλλόγους.
Κύριο αίτημα των φοιτητών είναι να διακοπούν οι σχέσεις των πανεπιστημίων της Γαλλίας με τα πανεπιστήμια και τα εκπαιδευτικά κέντρα του Ισραήλ, λόγω των όσων συμβαίνουν στη Γάζα.
Ζητείται επίσης η προστασία των Παλαιστινίων και φιλο-παλαιστινίων φοιτητών καθώς και να ισχύσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Στο διάσημο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι, απόφοιτος του οποίου είναι μεταξύ άλλων και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, οι φοιτητές έκαναν καθιστική διαμαρτυρία και συναντήθηκαν με τη διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Ο προσωρινός πρόεδρος του Ινστιτούτου δήλωσε ότι η σχολή πρέπει να εξετάσει εάν θα πρέπει να λάβει θέση σε μείζονα πολιτικά ζητήματα αλλά σημείωσε πως η αναθεώρηση της ευρύτερης πολιτικής του εκπαιδευτικού ιδρύματος δεν είναι στην ημερήσια διάταξη, κάτι που προκάλεσε δυσαρέσκεια στις τάξεις των φοιτητών.
Στην Αυστραλία
Εκατοντάδες άνθρωποι που διαμαρτύρονται κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα συγκεντρώθηκαν σε ένα από κορυφαία πανεπιστήμια της Αυστραλίας, ζητώντας από το εκπαιδευτικό ίδρυμα να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις από εταιρίες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, σε ένα κίνημα που έρχεται σε συνέχεια των φοιτητικών καταλήψεων που σαρώνουν τις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.
Φιλιπαλαιστίνιοι ακτιβιστές έστησαν την περασμένη εβδομάδα καταυλισμό έξω από το βασικό κτίριο του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Αντίστοιχοι καταυλισμοί στήθηκαν σε πανεπιστήμια στη Μελβούρνη, την Καμπέρα και άλλες πόλεις της Αυστραλίας.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η αστυνομία απομάκρυνε με τη βία δεκάδες διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων σε διάφορα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα σημεία διαμαρτυρίας στην Αυστραλία επικρατεί ηρεμία με περιορισμένη παρουσία της αστυνομίας.
Διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία ζητώντας από το Πανεπιστήμιο της Σίδνεϊ να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις από εταιρίες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ, απηχώντας τα αιτήματα φοιτητών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία.
Ο αντιπρύτανης τους Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Μαρκ Σκοτ δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο καταυλισμός υπέρ των Παλαιστινίων μπορεί να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη εν μέρει διότι δεν υπάρχει η βία που παρατηρείται στις ΗΠΑ. Αν και αρκετά περιπολικά της αστυνομίας είχαν σταθμεύσει στην είσοδο του πανεπιστημίου, δεν υπήρχε αστυνομική παρουσία σε καμία από τις δύο κινητοποιήσεις.