Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες και οι επενδύσεις σε εξωχρηματιστηριακές αγορές οδήγησαν ξανά την άνοδο των τιμών του χρυσού στο πρώτο τρίμηνο του 2024.
Οι αγορές από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίστηκαν με εντατικούς ρυθμούς το 1ο τρίμηνο, συμβάλλοντας στο ράλι που οδήγησε τις τιμές του χρυσού σε μια σειρά ιστορικά υψηλά ρεκόρ καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαρτίου. Οι εξωχρηματιστηριακές επενδύσεις παρέμειναν σημαντικές και τροφοδότησαν περαιτέρω την άνοδο των τιμών παράλληλα με τις καθαρές αγορές σε αγορές παραγώγων.
Βασικά σημεία
- Οι αγορές από κεντρικές τράπεζες ήταν οι υψηλότερες για το πρώτο τρίμηνο. Οι κεντρικές τράπεζες πρόσθεσαν καθαρά 290 τόνους στα επίσημα αποθέματα χρυσού κατά το πρώτο τρίμηνο.
- Τα αποθέματα των ETF μειώθηκαν κατά 114 τόνους κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Τα κεφάλαια που είναι εισηγμένα στην Ασία συνέχισαν να αυξάνονται, σε αντίθεση με τις μειώσεις που παρατηρήθηκαν στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική – αν και αμερικανικά ETF έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν δοκιμαστικές εισροές.
- Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ράβδους και κέρματα το 1ο τρίμηνο ήταν όσες και στο προηγούμενο τρίμηνο στους 312 τόνους, που μεταφράζεται σε μέτρια αύξηση 3% σε ετήσια βάση. Η άνοδος της τιμής του χρυσού συνέβαλε στη διατήρηση της έντονης ζήτησης, η οποία έφτασε 17% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας των 268 t.
- Η κατανάλωση κοσμημάτων μειώθηκε κατά 2% σε ετήσια βάση. Αρχικά παρασυρόμενη από την ήπια διόρθωση της τιμής του χρυσού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, η ζήτηση υποχώρησε καθώς το ράλι του Μαρτίου απογείωσε τις τιμές.
- Η παραγωγή ορυχείων αυξήθηκε 4% ετησίως στους 893 τόνους – ρεκόρ πρώτου τριμήνου για τη σειρά δεδομένων μας. Εν τω μεταξύ, η ανακύκλωση ανταποκρίθηκε στις υψηλότερες τιμές, σκαρφαλώνοντας 12% ετησίως στους 351 τόνους.
Προοπτικές
Το 2024 αναμένεται να δώσει ισχυρότερες από τις αρχικά προβλεφθείσες αποδώσεις στον χρυσό. Κεντρικό ρόλο θα παίξει η αυξημένη ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ θετικά επιδρούν οι επενδύσεις λιανικής. Η εκτίναξη των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες πιθανότατα θα προκαλέσει αύξηση της προσφοράς και πτώση της ζήτησης κοσμημάτων. Ωστόσο, οι ανοδικές δυνατότητες διατηρούνται, ιδιαίτερα λόγω των Gold-ETF’s.