Σενάρια για νέα deals που θα μπορούσαν να προσφέρουν αναπτυξιακή δυναμική, υπεραξία και να εδραιώσουν τη θέση της MYTILINEOS ως μείζονα διεθνή παίχτη στην core δραστηριότητα των μετάλλων, διερευνά ο Βαγγέλης Μυτιληναίος.
Η Mytilineos ξεδίπλωσε και επισήμως την προοπτική για είσοδο στο βρετανικό χρηματιστήριο σε ορίζοντα 12 έως 18 μηνών, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση για τα επόμενα στάδια ανάπτυξης του ομίλου.
Η προοπτική εισόδου της Mytilineos στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου δεν είναι αυτοτελής στόχος, αλλά αποτελεί το ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της στόχευσης για ένταξη του ελληνικού πολυσχιδούς πολυεθνικού ομίλου στον FTSE-100, προοπτική που αποτελεί το προσωπικό στοίχημα του ιδρυτή και επικεφαλής της, Βαγγέλη Μυτιληναίου.
Ενώ η είσοδος στο London Stock Exchange θεωρείται -ήδη- εφικτός στόχος, με βάση τα υφιστάμενα μεγέθη, η ένταξη στον FTSE-100 αποτελεί πρόκληση, που απαιτεί σχεδιασμό και βάσεις που διασφαλίζουν τη προοπτική πέραν του ορατού ορίζοντα. Στον core κλάδο των μετάλλων, η Mytilineos έχει διαρκή και εντεινόμενη παρουσία, αλλά μέχρι στιγμής η στρατηγική αφορούσε στη βέλτιστη διαχείριση μικρών αποθεμάτων για την παραγωγή. Καθώς όμως η εταιρία διεκδικεί την αναγωγή της σε στρατηγικό παίχτη, θα χρειαστεί αποθέματα και ασφαλή εφοδιαστική αλυσίδα.
Τα deals που κάνουν τη Mytilineos στρατηγικό παίχτη
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η εξαγορά της IMERYS Βωξίτες, εταιρία που έως τώρα αποτελούσε βασικό προμηθευτή του ομίλου MYTILINEOS, καθώς και η συμφωνία με μοντέλο Παραχώρησης στη Γκάνα, επίσης για Βωξίτες. Με αυτά τα δύο project ο Βαγγέλης Μυτιληναίος διασφαλίζει επάρκεια παραγωγής και ασφάλεια εφοδιαστικής αλυσίδας στον Βωξίτη, απ’ όπου παράγεται και το γάλλιο, εντός ΕΕ και εκτός σε χώρα εκτός δικτύου επιρροής Κίνας.
Τώρα, στόχος είναι η ανάπτυξη ικανής παραγωγικής βάσης και αποθεμάτων χαλκού, εντός ΕΕ, με τρόπο που θα διασφαλίζει την επάρκεια και την ασφάλεια της παραγωγικής αλυσίδας, αλλά χωρίς να οδηγεί σε μεγάλη δέσμευση κεφαλαίου και περιορίζοντας τον κίνδυνο χαμηλών αποδόσεων. Υπ’ αυτό το πρίσμα το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλη μια αντίστοιχου μεγέθους πολυεθνική εταιρία που θα έχουν συνέργειες και θα μπορούν να βελτιστοποιήσουν το κόστος κεφαλαίου, είναι ιδιαίτερα ρεαλιστικό.
Το σενάριο για deal με την Ελληνικός Χρυσός
Τα κριτήρια αυτά πληροί η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, η οποία διαχειρίζεται δύο ορυχεία χρυσού και ένα πολυμεταλλικό στην Ελλάδα. Η εταιρία έχει προωθεί τώρα την ολοκλήρωση του έργου στις Σκουριές, το οποίο -σύμφωνα με δηλώσεις των στελεχών της- εκτός από χρυσό, διαθέτει τεράστιες ποσότητες χαλκού, ικανές να διασφαλίσουν την αυτονομία της Ευρώπης.
Η Ελληνικός Χρυσός, όμως, έχει καθυστερήσει αρκετά στην ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, κυρίως λόγω προβλημάτων στην έγκριση της χρηματοδότησης, καθώς τα εσωτερικά κριτήρια ESG των τραπεζών και οι αυστηρές προδιαγραφές της ΕΕ δημιουργούσαν προβλήματα. Η εταιρία αναζητούσε επί μακρόν στρατηγικό επενδυτή, αλλά χωρίς επιτυχία, με αποτέλεσμα τελικά να προχωρήσει μόνη της, με τη συμμετοχή της EBRD.
Η λογική του deal
Πλέον, αυτό μπορεί να αλλάξει. Η Mytilineos δεν θέλει μόνο προμηθευτές, αλλά ίδια παραγωγή, διαθέτει ικανά κεφάλαια, διασφαλισμένη ζήτηση και ευρωπαϊκό know how για να υπερβεί εμπόδια που ταλανίζουν την επένδυση στις Σκουριές. Ενδεχόμενο deal που θα αφορούσε συγκεκριμένα το έργο στις Σκουριές ή και ευρύτερα τις παραγωγικές δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα θεωρείται επιχειρηματικά λογικό και οικονομικά εφικτό.
Επενδυτικά, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος έχει ήδη βάλει στο μετοχικό roaster της Mytilineos τον Καναδό επενδυτή Prem Watsa, ο οποίος -όπως έχει δηλώσει ο ιδρυτής της ελληνικής εταιρίας, έχει βοηθήσει πολλές φορές με διασυνδέσεις του τον όμιλο. Με δεδομένο ότι η Eldorado Gold είναι καναδική, ο Watsa είχε προνομιακή πρόσβαση και σίγουρα θα μπορούσε να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο και τον fascilitator ενός τέτοιου deal. Ο Έλληνας επιχειρηματίας βρέθηκε στον Καναδά, μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου υλοποίησε επένδυση 1,16 δισ. στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο Βαγγέλης Μυτιληναίος συνάντησε τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό.
Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για άμεσες επαφές του Βαγγέλη Μυτιληναίου με την ηγεσία της Eldorado Gold στον Καναδά, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Άλλωστε, ο Έλληνας επιχειρηματίας έχει βρεθεί και προηγουμένως στον Καναδά, με λιγότερη δημοσιότητα και πολλές φήμες….
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ένα τέτοιο deal θα έδινε ώθηση τόσο στη Mytilineos όσο και στην ελληνική οικονομία, ενώ θα αναθέρμαινε τις προοπτικές για ΑΞΕ. Ωστόσο, οι αβεβαιότητες και τα ρίσκα που απορρέουν είναι αρκετά.
Κινήσεις που μπορεί να αποτελούν προοίμιο
Εσχάτως η Ελληνικός Χρυσός πραγματοποίησε εκτεταμένες διοικητικές ανακατατάξεις, ενώ προσέλαβε και στελέχη από την IMERYS Βωξίτες, μετά την εξαγορά της από τη Mytilineos.
Η διοίκηση της Ελληνικός Χρυσός έχει προσπαθήσει να διατηρήσει χαμηλούς τόνους, ενώ ετοιμάζεται να δείξει το έργο σε αρκετά ώριμη φάση τον Ιούνιο.
Στο μεταξύ υλοποιεί σχεδιασμό για τον έλεγχο του κόστους, ο οποίος όμως προκαλεί αντιδράσεις στους εργαζομένους και εκνευρισμό σε σημαντικό τμήμα της τοπικής κοινωνίας. Αν και οι αλλαγές αφορούν κυρίως στις υφιστάμενες δραστηριότητες της εταιρίας στην Ολυμπιάδα, ζητήματα υπάρχουν και για το έργο στις Σκουριές. Αυτά όμως είναι στο σύνολό τους δευτερεύοντα, τα οποία όμως αποτελούν σαφείς ενδείξεις των προβλημάτων που αντιμετωπίζει διαχρονικά η εταιρία και τα οποία αυξάνουν το κόστος.
Ο μετασχηματισμός της Mytilineos
Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα μεγάλο βήμα για την πραγματοποίηση του οποίου ο Βαγγέλης Μυτιληναίος χρειάστηκε να αναδιαρθρώσει εκ βάθρων το οργανωτικό, διοικητικό και επιχειρησιακό μοντέλο του φερώνυμου ομίλου. Παράλληλα, όμως ξεκίνησε και ένα “σαφάρι” νέων επενδύσεων και έργων, τα οποία υποτάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό, δημιουργώντας ισχυρή προοπτική για τον όμιλο, προσφέροντας προβλεψιμότητα ορατού ορίζοντα στους επενδυτές και διαφοροποιώντας γεωγραφικά και κατ αντικείμενο το χαρτοφυλάκιο του ομίλου.
Η ραγδαία και μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη όμως δημιούργησε ανάγκες ρευστότητας, με τη MYTILINEOS να αυξάνει τις δανειακές γραμμές και να αντλεί και κεφάλαια από τις αγορές, προσφέροντας ικανές αποδόσεις. Οι κινήσεις αυτές όμως επιβάρυναν τα θεμελιώδη της εταιρίας και περιόρισαν -σε πρώτη φάση- την ανοδική δυναμική καθώς οι οίκοι έθεσαν ως όρο για την περαιτέρω αναβάθμισης της εταιρίας τον περιορισμό της μόχλευσης και της επιβάρυνσης από τοκοχρεωλύσια. Έτσι, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος άλλαξε πλατφόρμα ανάπτυξης και εκμεταλλεύτηκε το project finance (κουμπώνοντας επενδύσεις για έσοδα από το εκάστοτε έργο), ώστε να ουδετεροποιήσει την επίπτωση στα μεγέθη του ομίλου. Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό, η εταιρία έπρεπε να δείξει και αποδόσεις στα ίδια κεφάλαια. Γι΄ αυτό και κατέληξε σε συμφωνία με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για την πώληση ΑΠΕ ύψους 2 δισ. Πρόκειται για deal με σημαντικό premium έναντι των τιμών στην αγορά, που ενισχύει την ρευστότητα του ομίλου και δημιουργεί σημαντική υπεραξία, η οποία υπολογίζεται στην προοπτική εσόδων.
Σε διοικητικό επίπεδο, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος χρειάστηκε να αλλάξει τη διάρθρωση του ομίλου, με γνώμονα τη δημιουργία πλάνου συνέχειας-διαδοχής, ώστε να διασφαλιστεί η εκπλήρωση των προοπτικών του ομίλου έναντι αβεβαιοτήτων στη διοικητική πυραμίδα. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε pool ηγετικών στελεχών, ενώ το μοντέλο διοίκησης που υιοθετήθηκε προσομοιάζει περισσότερο σε αυτό των κρατών, με cabinet.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η Mytilineos “έσπασε” στις συνιστώσες της με στόχο να ξεκλειδώσει υπεραξία και να διευρύνει τα έσοδα από άλλους τομείς, επιτυγχάνοντας παράλληλα τη διαφοροποίηση των εσόδων και την ενίσχυση της κυκλικότητας. Επίσης, με τον τρόπο αυτό ο όμιλος ενίσχυσε τη διαφάνεια, δείχνοντας με μεγαλύτερη σαφήνεια τη χρηματοοικονομική εικόνα των κλάδων, και διευκολύνοντας μελλοντικά ενδεχόμενες μετοχικές συνεργασίες, απόσχιση κλάδων ή/και πώλησή τους.