Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ θα προωθήσει τις προτάσεις του για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης και μιας πιθανής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ κατά την επίσκεψή του σήμερα στον Λίβανο.
Η Γαλλία έχει ιστορικούς δεσμούς με τον Λίβανο και νωρίτερα φέτος ο Σεζουρνέ είχε προτείνει την υποχώρηση της μονάδας ελίτ της Χεζμπολάχ 10 χιλιόμετρα από τα ισραηλινά σύνορα, με αντάλλαγμα το Ισραήλ να σταματήσει τα πλήγματά του εναντίον του νότιου Λιβάνου.
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου η Χεζμπολάχ εξαπολύει επιθέσεις σχεδόν καθημερινά εναντίον του Ισραήλ υποστηρίζοντας την παλαιστινιακή οργάνωση, σύμμαχό της.
Ο ισραηλινός στρατός απαντά βομβαρδίζοντας ολοένα και πιο βαθιά στο έδαφος του Λιβάνου και εξαπολύοντας στοχευμένες επιθέσεις εναντίον στελεχών της Χεζμπολάχ.
Συνολικά οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ έχουν κοστίσει τη ζωή σε 380 ανθρώπους στη λιβανέζικη πλευρά, εκ των οποίων 72 άμαχοι. Στο βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 11 στρατιώτες και οκτώ άμαχοι, με βάση τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού.
Η πρωτοβουλία της Γαλλίας, την οποία έχει συζητήσει με τους εταίρους της –κυρίως με τις ΗΠΑ–, δεν έχει προχωρήσει, αλλά το Παρίσι θέλει να διατηρήσει τη δυναμική των συνομιλιών και έχει υπογραμμίσει σε Λιβανέζους αξιωματούχους ότι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις απειλές του Ισραήλ περί στρατιωτικής επιχείρησης στον νότιο Λίβανο.
Η Χεζμπολάχ επιμένει ότι δεν θα συμμετάσχει σε συζητήσεις μέχρι να κηρυχθεί εκεχειρία στη Γάζα. Από την πλευρά του το Ισραήλ τονίζει ότι θέλει να αποκατασταθεί η ηρεμία στα βόρεια σύνορά του, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι Ισραηλινοί που αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν χωρίς να φοβούνται νέες επιθέσεις με ρουκέτες από την άλλη πλευρά των συνόρων.
«Στόχος είναι να αποφευχθεί μια περιφερειακή ανάφλεξη και να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου», δήλωσε ο Κριστόφ Λεμουάν εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι και ο επικεφαλής του στρατού της χώρας Ζοζέφ Αούν συναντήθηκαν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν νωρίτερα αυτόν τον μήνα και συζήτησαν τη γαλλική πρόταση.
Σε επιστολή του προς τη γαλλική πρεσβεία στη Βηρυτό τον Μάρτιο το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου ανέφερε ότι η Βηρυτός εκτιμά ότι η γαλλική πρωτοβουλία αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ειρήνη και την ασφάλεια στη χώρα και ευρύτερα στην περιοχή.
Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν σχολιάσει ότι οι απαντήσεις των Λιβανέζων μέχρι στιγμής είναι γενικόλογες, ενώ επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ τους.
Το Ισραήλ παραμένει επιφυλακτικό έναντι της γαλλικής πρότασης, αν και στηρίζει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στη μεθόριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ