Ενόχληση δημιουργεί σε χρηματιστηριακούς κύκλους η απόφαση για delisting της Epsilon Net, καθώς η κίνηση έρχεται τη στιγμή που η εταιρία έχει διαγράψει μεγάλο ράλι και είναι η δεύτερη του κλάδου της τεχνολογίας που φεύγει από το Χ.Α, ενώ η αγορά βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης.
Μετά την Entersoft που εξαγοράστηκε από την Olympia Development του Πάνου Γερμανού, η Epsilon Net θα βρεθεί επίσης εκτός Χ.Α, αφού ο βασικός μέτοχος, η Εθνική Τράπεζα και η General Atlantic κατέθεσαν από κοινού δημόσια πρόταση.
Η δημόσια πρόταση αποτιμά την Epsilon Net στο δυσθεώρητο επίπεδο των 650,4 εκατ., διασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις τους μικρομετόχους που σήμερα έχουν περίπου το 37% της εταιρίας. Ο βασικός μέτοχος Γιάννης Μίσχας δεν σκοπεύει να μειώσει περαιτέρω το ποσοστό του διατηρώντας την πλειοψηφία, ενώ η Εθνική θα αυξήσει το δικό της στο 15% ενεργοποιώντας την option που διαθέτει. Η General Atlantic θα αναδειχθεί σε στρατηγικό επενδυτή με 33%. Έτσι, Εθνική Τράπεζα και Γιάννης Μίχος θα ελέγχουν από κοινού την καταστατική πλειοψηφία, ένδειξη ότι το deal με την General Atlantic ήταν ήδη στα σκαριά όταν συμφωνήθηκε η είσοδος της ΕΤΕ στη μετοχική σύνθεση της Epsilon Net.
Όπως φαίνεται από τις εξελίξεις η συμφωνία Μίχου – Μυλωνά για 7,5 + 7,5%, είχε λάβει υπόψη την προοπτική deal για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και στόχο είχε να διατηρήσει σε ελληνικά χέρια τον έλεγχο της εταιρίας, παρέχοντας μάλιστα -έμμεσα- τη διασφάλιση της καταστατικής πλειοψηφίας.
Αν και η αποτίμηση των 650,4 εκατ. γίνεται σε επίπεδα 33 φορές πάνω από τα κέρδη της εταιρίας και ωφελεί σίγουρα τους μετόχους, εν τούτοις η απόσυρση της εταιρίας από το Χ.Α, υπονομεύει τον κυβερνητικό στόχο αναβάθμιση της αγοράς, καθώς περιορίζει τον κρίσιμο, για πολλά fund κλάδο της τεχνολογίας και στερεί μια ακόμη εταιρία με μεγάλη διασπορά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η General Atlantic μέσω δύο παρένθετων νομικών οντοτήτων θα αποκτήσει 37,08% της Epsilon Net καταβάλλοντας συνολικά 241 εκατ.
Υπό το πρίσμα της Δημόσιας Πρότασης στα 12 ευρώ η συμμετοχή του Γιάννη Μίχου αποτιμάται στα 360,5 εκατ. ευρώ περίπου. Η Εθνική Τράπεζα αγόρασε αρχικά το 7,45% με 7,49 ευρώ ανά μετοχή δίνοντας τότε 30,446 εκατ. ευρώ. Με τη Δημόσια Πρόταση η ΕΤΕ θα αποκτήσει επιπλέον 7,49% στα 12 ευρώ. Η αποτίμηση της συμμετοχής εκτοξεύεται, τα λογιστικά κέρδη όμως μειώνονται, ένδειξη ότι η ΕΤΕ βλέπει τη συνεργασία μακροπρόθεσμα.
Στους βασικούς μετόχους ανήκει και το Barca Global, το οποίο κατέχει το 8,05%, το οποίο πλέον καλείται να πουλήσει, καθώς δεν ανήκει στον σχηματισμό των μετόχων που δρουν σε συντονισμό.
Οι πλέον κερδισμένοι είναι οι μέτοχοι που συμμετείχαν στην αμκ για την εισαγωγή στην παράλληλη αγορά και αυτοί που μπήκαν στη νέα αμκ για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά. Όσοι άντεξαν στο split και δεν πούλησαν γράφουν στην τιμή της δημόσιας πρότασης κέρδη της τάξης του 1900%…
Το Who is Who της General Atlantic
Η General Atlantic ιδρύθηκε το 1980 και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να διαχειρίζεται assets άνω των 84 δισ. ευρώ, έχοντας στο portfolio της πάνω από 220 επιχειρήσεις.
Ο Chuck Feeney, συνιδρυτής της Duty Free Shoppers, ίδρυσε την General Atlantic το 1980 για να επενδύσει σε επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης, να υποστηρίξει οραματιστές όπως ο ίδιος και να χρηματοδοτήσει τις παγκόσμιες φιλανθρωπικές επιδιώξεις της Atlantic Philanthropies, στην οποία έχει δωρίσει σχεδόν όλο τον πλούτο του.
Οι σχέσεις της GA με τους κεφαλαιακούς εταίρους έχουν επεκταθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, με παγκόσμιες οικογένειες που αποτελούν την πλειοψηφία της κεφαλαιακής βάσης του fund.
Το fund δραστηριοποιείται σε τομείς όπως το κλίμα, οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, η Υγειονομική Περίθαλψη, οι Βιοεπιστήμες και η Τεχνολογία.