Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο αμφισβητούμενος πρωθυπουργός της Αϊτής Ariel Henry, ανοίγοντας το δρόμο για μια νέα κυβέρνηση να αποδεχθεί την ανάπτυξη μιας εγκεκριμένης από τον ΟΗΕ δύναμης ασφαλείας και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Τον Henry θα διαδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Michel Patrick Boisvert.
που ηγείται της κυβέρνησης από τότε που ο Ερρίκος έφυγε από τη χώρα σε διπλωματικό ταξίδι πριν από δύο μήνες. Ο Boisvert πρόκειται να συνεργαστεί με μια επιτροπή εκπροσώπων από πολλά πολιτικά κόμματα μέχρι να διοριστεί μια νέα κυβέρνηση.
Ο Henry, ο de facto ηγέτης της Αϊτής από τη δολοφονία του προέδρου Jovenel Moïse το 2021, αρχικά απολάμβανε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων ξένων εθνών, αλλά αποδείχθηκε αναποτελεσματικός στη μείωση της ενδημικής βίας των συμμοριών ή στην αποκατάσταση της τάξης στο φτωχότερο έθνος του ημισφαιρίου. Παραιτήθηκε με επιστολή της Τετάρτης από το Λος Άντζελες, αλλά δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.
Η προεδρία της Αϊτής είναι κενή μετά την ανεξιχνίαστη ακόμη δολοφονία του Moïse. Η εθνοσυνέλευση του είναι άδεια μετά τη λήξη της θητείας των τελευταίων γερουσιαστών στις αρχές του 2023. Ο Χένρι έχει αποκλειστεί από τη χώρα από τον Φεβρουάριο, όταν ένας συνασπισμός ένοπλων συμμοριών έκλεισε το αεροδρόμιο.
Η Αϊτή στα χέρια των συμμοριών
Οι παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες έχουν από καιρό την εξουσία στην Αϊτή, ελέγχουν τώρα περίπου το 80 τοις εκατό της πρωτεύουσας. Τον Φεβρουάριο, αρκετοί ενώθηκαν για να επιτεθούν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Toussaint Louverture, σε αρκετές φυλακές, ένα βασικό λιμάνι, σε αστυνομικά τμήματα και ιατρικά κέντρα και να απαιτήσουν την απομάκρυνση του Henry.
Συμμορίες έχουν απαγάγει ή σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους, έχουν βιάσει δεκάδες γυναίκες και παιδιά και έχουν αναγκάσει αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τις συνθήκες «κατακλυσμικές».
Συμμορίες αυτή την εβδομάδα επιτέθηκαν στον τερματικό σταθμό καυσίμων του Varreux, πυροδοτώντας φόβους για ελλείψεις και εκτίναξη των τιμών.
Το μεταβατικό προεδρικό συμβούλιο, που συστάθηκε από τους ηγέτες της Αϊτής, την Κοινότητα της Καραϊβικής και τις Ηνωμένες Πολιτείες, περιλαμβάνει εκπροσώπους πολλών πολιτικών κομμάτων, του ιδιωτικού τομέα, της κοινωνίας των πολιτών και της θρησκευτικής κοινότητας.