Συνέχεια στη διορθωτική κίνηση έδωσε την Πέμπτη το χρηματιστήριο, παίρνοντας σκυτάλη από το φινάλε της συνεδρίασης της Τετάρτης όταν ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος χάνοντας τα αρχικά κέρδη (+1,03%).
- Απώλειες άνω του 2% για Viohalco, Motor Oil, Σαράντης, ElvalHalcor και Ελλάκτωρ
- Πτώση και στις διεθνείς αγορές, «βουτιά» στη Wall Street λόγω ΑΕΠ
Την Πέμπτη η αγορά κινήθηκε όλη την ημέρα πτωτικά, όμως τελικώς κράτησε την ευρύτερη περιοχή των 1.435 μονάδων που ήταν τα υψηλά 13 ετών έως πρόσφατα και λειτούργησε σαν τεχνικό «ταβάνι» για καιρό στην αγορά.
Η διόρθωση και η κατοχύρωση κερδών στην αγορά ήταν εντός πλαισίου και μένει να δούμε πως να αντιδράσει από αύριο και την επόμενη εβδομάδα, αν δηλαδή θα κρατήσει την ευρύτερη περιοχή και θα κινηθεί ξανά προς τις 1.450 μονάδες, βάζοντας πιο ψηλά πλέον τη «βάση» της αγοράς.
Θυμίζουμε πως το Χ.Α. είχε συμπληρώσει έξι συνεχείς συνεδριάσεις ανόδου, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 6,73% αυτό το διάστημα με αναβαθμισμένο προφίλ και αύξηση συναλλαγών, ειδικά στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας, όπου καταλυτικό ρόλο έπαιξε η απρόσμενη αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτό το εξαήμερο, ο FTSE 25 είχε κερδίσει 7,17%, o Mid Cap ήταν στο +6,65%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος στο +8,88%.
Σήμερα πτωτικά κινούνται και οι διεθνείς αγορές, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να φτάνουν να χάνουν αρκετά πάνω από το 1% όμως τελικώς έκλεισαν με απώλειες έως 0,97%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά, ξεχωρίζοντας θετικά.
Στη Wall Street οι απώλειες είναι πιο μεγάλες, με τον Dow Jones να χάνει κοντά στις 600 μονάδες ή ποσοστό 1,55%, ενώ πρωτύτερα έφτασε να υποχωρεί 1,81%. Απώλειες 1,16% καταγράφει ο S&P 500 ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση 1,61%. Ο λόγος των μεγάλων πιέσεων στη Wall Street είναι η ανακοίνωση νωρίτερα μακροοικονομικών στοιχείων – έκπληξη που έδειξαν απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στο α’ τρίμηνο, σε περιβάλλον μάλιστα επίμονων πληθωριστικών πιέσεων.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,6% το α’ τρίμηνο, σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του δικτύου Dow Jones προέβλεπαν ότι η αύξηση θα ανερχόταν σε 2,4%.
Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα και δεδομένου ότι το Χ.Α. είχε κάνει μεγαλύτερη βραχυπρόθεσμη κούρσα έναντι των διεθνών δεικτών, σήμερα ο Γ.Δ. κινήθηκε όλη την ημέρα σε πτωτική τροχιά, κλείνοντας στις 1.435,19 μονάδες με απώλειες 0,93%. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.499,66 μονάδες με πτώση 0,95%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 0,98% στις 2.292,10 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 1,16% στις 1.249,87 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών ήταν ελαφρώς μειωμένη έναντι των δύο προηγούμενων ημερών αλλά κρατήθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα διαμορφούμενη στα 143,1 εκατ. ευρώ, με τα 130 εκατ. ευρώ στον Large Cap εκ των οποίων τα 87 εκατ. ευρώ στις τράπεζες.
Η Πειραιώς δέσποσε ξανά με τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά καθώς διακίνησε 34,89 εκατ. ευρώ ήδη πάνω από το 20% του συνόλου. Μεγάλο τζίρο 12,77 εκατ. ευρώ έκανε ξανά η Mytilineos που όλες τις τελευταίες ημέρες είναι η πρώτη από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας σε συναλλαγές. Σήμερα είχε ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου, ενώ έγινε γνωστή και πιο επίσημα η δρομολόγηση των διαδικασιών για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Στον FTSE 25 μόνο οι Jumbo και Alpha Bank έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι Viohalco, Σαράντης, Motor Oil, ElvalHalcor, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ κ.α. Στον Mid Cap οι ρευστοποιήσεις εστιάστηκαν σε μετοχές όπως ΟΛΠ, Lavipharm, Intracom Holdings, ΑΔΜΗΕ, Intralot, Πλαστικά Θράκης κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 83 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 89 που υποχώρησαν.