Σε τροχιά υπέρβασης των στόχων του business plan παραμένει η Lavipharm, αν και η διοίκηση τροποποίησε εν μέρει τους άξονες και τον χρονισμό των φάσεων εκμεταλλευόμενη ευκαιρίες που αναδύθηκαν στην αγορά.
Τον στόχο διανομής μερίσματος από τα κέρδη του 2024 τον Ιούνιο του 2025 επιβεβαίωσε η διοίκηση της Lavipharm, στο πλαίσιο ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Ο οικονομικός διευθυντής Βασίλης Μπαλούμης αναφέρθηκε στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής διάρθρωσης της εταιρίας και την ενίσχυση των λειτουργικών περιθωρίων, καθώς και την προοπτική για την απόδοση των νέων φαρμάκων που απέκτησε η εταιρία, ενώ παρουσίασε και τους άξονες του επενδυτικού σχεδίου. Από την πλευρά του ο COO και Country Manager Παναγιώτης Γιαννουλέας ανέλυσε τη δυναμική και τα πρώτα αποτελέσματα από τις ενέργειες στο πλαίσιο του αναθεωρημένου business plan.
Σε επίπεδο προοπτικών, η διοίκηση της Lavipharm στοχεύει στην αύξηση του μεριδίου αγορά από το 0,8% σήμερα στο 1% σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό συνιστά αύξηση 25%,, ενώ σε επίπεδο τζίρου προσεγγίζει τον διπλασιασμό. Οι προοπτικές είναι ευοίωνες καθώς αυξάνεται η φαρμακευτική δαπάνη λόγω γήρανσης πληθυσμού και ανακάλυψης νέων φαρμάκων. Στην Ελλάδα, η κατάσταση στις φαρμακευτικές δαπάνες έχει ομαλοποιηθεί, ενώ παρουσιάζει ξεκάθαρα ανοδική δυναμική.
Η αγορά και οι στόχοι
Σύμφωνα με τον COO Παναγιώτη Γιαννουλέα η αγορά φέτος φαίνεται να κινείται με δυναμική 4% αύξηση, ενώ η Lavipharm προβλέπει διψήφια αύξηση πωλήσεων. Η δυναμική αυτή εκτιμάται ότι ισχυροποιεί τη θέση της εταιρίας απέναντι στους γιατρούς, καθώς προσφέρει μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο και τζίρους και άρα σωρευτικές πωλήσεις.
Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις η διοίκηση αναφέρει ότι πλέον διαθέτει DNA εξαγορών φαρμάκων και είναι σε θέση να υλοποιήσει γρήγορα την ένταξη στην αγορά των αποκτηθέντων προϊόντων, προοπτική που θα επιδιώξει δυναμικά.
Παράλληλα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η εταιρία συζητά ήδη μεγάλη εξαγορά φαρμάκου, ενώ προωθεί και την παραγωγή ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία προσφέρουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους στο διηνεκές. Το σχέδιο για τα ΜΗΣΥΦΑ επρόκειτο να υλοποιηθεί νωρίτερα, αλλά η αναγνώριση ευκαιριών στην απόκτηση τοποθετημένων φαρμάκων άλλαξε τις προτεραιότητες της διοίκησης.
Στο επίπεδο των γενόσημων, η Lavipharm έχει την αντιπροσωπεία της Zentiva, προτίθεται όμως να αναζητήσει και άλλες λύσεις, με εστίαση στην απόκτηση “φακέλων” φαρμάκων. Αυτό σημαίνει ότι σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί στη παραγωγή γενόσημου ιδιωτικής ετικέτας (δικής της), κλάδος με ακόμη μεγαλύτερα περιθώρια.
Κατά το 2023 αυξήθηκε η παραγωγικότητα, καθώς απαιτήθηκε κυρίως από την ισχυρή ζήτηση για το Catapresan, εξέλιξη του συμβάλλει στην προώθηση του σχεδίου επέκτασης των παραγωγικών εγκαταστάσεων. Σε αυτό συμβάλλει και η απεμπόληση της φαρμακαποθήκης, καθώς απελευθέρωσε κεφάλαια και χώρους.
Χρηματοοικονομικά
Η εταιρία πέτυχε μείωση του συνολικού δανεισμού από τα 38 εκατ. ευρώ το 2018 σε 32,4 εκατ. στο τέλος του 2023, ωστόσο ο CFO κ. Μπαλούμης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του δανεισμού στο πλαίσιο υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου της εταιρίας, στο οποίο προβλέπεται η απόκτηση και νέων φαρμάκων, γενόσημων και με πατέντα.
Τα κέρδη της εταιρίας επηρεάζονται από τις επενδύσεις, οι οποίες είναι στην πλειονότητά τους εμπροσθοβαρείς που σημαίνει ότι έχουν ανάγκες ρευστότητας και παράγουν αποσβέσεις. Αυτά όμως δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τα λειτουργικά περιθώρια, που συνεπάγεται ότι οι προοπτικές διατηρούνται και βελτιώνονται.
Η αποεπένδυση από τη φαρμακαποθήκη και η διακοπή πωλήσεων με πολύ μικρά περιθώρια κέρδους, πιέζουν μεν τον τζίρο, αλλά βελτιώνουν αισθητά τα περιθώρια κέρδους στην Ελλάδα. Αν και η αύξηση των πωλήσεων στην Ελλάδα ήταν 3%, στην πραγματικότητα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες είναι μεγαλύτερη.
Ταυτόχρονα, σημαντική είναι η αύξηση πωλήσεων στην ΕΕ που φτάνει το 86%, ενώ η εταιρία σκοπεύει στην περαιτέρω διεύρυνση της παρουσίασης της σε αγορές με υψηλή φαρμακευτική δαπάνη και μεγάλα περιθώρια.
Πλέον έσφιξε η βιομηχανική παραγωγή, δεν υπάρχει νεκρός χρόνος, άρα αύξηση παραγωγικότητας.
Η διάρθρωση του δανεισμού της Lavipharm έχει ως εξής:
- Ομολογιακό 10,5 εκατ. (με spread 2,7%)
- Leasing 11,3 εκατ. (1,8% spread) με στόχο περαιτέρω μείωση με χρηματοδοτικά εργαλεία
- Factoring and short term instruments 6,8 εκατ. (2,2% spread), πρόκειται για το κεφάλαιο κίνησης με εξασφαλίσεις και καλύμματα.
- Realated party 3,8 εκατ. (από την οικογένεια Λαβίδα, με spread 1,6%. Η αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου θα υλοποιηθεί μαζί με το ομολογιακό, έναντι της αρχικές προγενέστερης ημερομηνίας, αίροντας την πίεση στις ταμειακές ροές.
Η Lavipharm παρουσιάζει σημαντική βελτίωση στις ταμειακές ροές, όπως αυτές αποτυπώνονται στα αποτελέσματα του 2023, τάση που η διοίκηση αναφέρει ότι θα διατηρηθεί τόσο πρώτο τρίμηνο του 2024 και προβλέπει να ενισχυθεί στο μέλλον.
Η διάρθρωση των πωλήσεων της lavipharm
Συνολικά, οι πωλήσεις της lavipharm ανέρχονται τα 57,4 εκατ. και κατανέμονται ως εξείς:
Πωλήσεις από το φάρμακο 46 εκατ.
Στις εξής κατηγορίες,
- Καρδιολόγοι
- Πόνος
- Ουρολογία
- Κεντρικό νευρικό σύστημα
- Λοιπά
Χωρίς ιατρικές επισκέψεις
Consumer healthcare 7,8 εκατ.
- Αντισηπτικά – bedadine (δεν υπόκειται σε clawback και rebate)
Δίκτυο φαρμακείων 3,1 εκατ.
Άλλα 700 χιλ.