Ράλι εξοπλισμών στην Ασία και την Ανατολική Ευρώπη πυροδοτούν το ενεργό μέτωπο στην Ουκρανία και αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς και η γεωοικονομική αποσύνδεση ΗΠΑ – Κίνας.
Ασιατικές χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα έχουν αυξήσει σταθερά τις αμυντικές τους δαπάνες τα τελευταία 15 χρόνια. Σε σύγκριση με τις οικονομίες των αντίστοιχων χωρών, ωστόσο, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά προσέγγιση σύμφωνα με το ΑΕΠ από το 2013 και ήταν περίπου 2,4% στην Ινδία και 1,7% στην Κίνα πέρυσι.
Μαζί με τη στρατιωτική ικανότητα των μεγάλων γειτόνων τους, άλλες χώρες στην Ασία δαπανούν επίσης ολοένα και μεγαλύτερα ποσά σε εξοπλισμούς. Αυτό ισχύει για χώρες που βρίσκονται κοντά στο hot spot περιφερειακής ασφάλειας, τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για παράδειγμα την Καμπότζη και τις Φιλιππίνες. Σε μικρότερο βαθμό καταγράφεται σε χώρες της στην Ανατολική Ασία όπως η Ιαπωνία και φυσικά η Ταϊβάν, που οι αμυντικές δαπάνες ήταν πάντα υψηλές.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έξαρση στις αμυντικές δαπάνες καταγράφεται και στην Ανατολική Ευρώπη και μάλιστα με ρυθμό πολλαπλάσιο αυτό των ασιατικών χωρών, καθώς οι αμυντικές δαπάνες καταλαμβάνουν πλέον περισσότερο από το ένα τρίτο του ΑΕΠ, σηματοδοτώντας “war economy”.
Οι στρατιωτικές δαπάνες της Βόρειας Αμερικής παρουσίασαν διακυμάνσεις, αλλά ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ παραμένειε -με διαφορά- ο μεγαλύτερος παγκοσμίως, με τη μεγάλη πλειοψηφία των δαπανών να συνδέονται με τον στρατό των ΗΠΑ. Οι δαπάνες της Δυτικής Ευρώπης – που συχνά επικρίνονται ότι είναι πολύ χαμηλές σε σύγκριση με τα μεγέθη και το ΑΕΠ των χωρών – έχουν σημειώσει μόνο μια μικρή αύξηση από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά είχε ήδη αναπτυχθεί σταθερά πριν από την τρέχουσα κρίση.
Οι δαπάνες στη Λατινική Αμερική και την Αφρική παρέμειναν συνολικά σταθερές. Ορισμένες αφρικανικές χώρες έχουν επίσης αυξήσει γρήγορα τις αμυντικές τους δαπάνες. Αυτές περιλαμβάνουν την Μπουρκίνα Φάσο, τη Νιγηρία και τη Μαυριτανία. Οι δαπάνες αυξήθηκαν επίσης στο Μεξικό.
You will find more infographics at Statista