Να ανακτήσει συγκεκριμένα κοινωνικά ερείσματα και να στείλει μηνύματα σε επιχειρηματικές ελίτ επιχειρεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τη μαζική σύλληψη οπαδών για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη. Με 67 συλλήψεις και μια ογκώδη δικογραφία 5000 σελίδων προσπαθεί να ξηλώσει το πουλόβερ της οπαδικής βίας και να βάλει χέρι στους “ιδιωτικούς στρατούς”.
Με έναν νομικό ακροβατισμό και εκτενή δημοσιότητα για τις συλλήψεις οπαδών σχετικά με τη δολοφονία του αστυνομικού Φιώργου Λυγγερίδη από φωτοβολίδα στου Ρέντη, επιχειρεί η κυβέρνηση να επαναφέρει την ατζέντα του “νόμος και τάξη” στο προσκήνιο και να αποδείξει ότι οι διωκτικές αρχές λειτουργούν και τα αποστήματα σπάνε.
Στον Εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα 67 συλληφθέντες για μια σειρά 13 υποθέσεων οπαδικής βίας, με αποκορύφωμα τη δολοφονία του αστυνομικού σε επεισόδια στου Ρέντη.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει σαφές μήνυμα στις διοικήσεις των ομάδων και συγκεκριμένα στον Ολυμπιακό του οποίου οι οπαδοί εμπλέκονται και στη δολοφονία του αστυνομικού. Αν και από τα δημοσιεύματα απουσιάζουν συγκεκριμένες αναφορές σε ομάδες και ιδιοκτήτες, εν τούτοις είναι σαφές ότι οι συγκρούσεις μεταξύ παραγόντων και της κυβέρνησης, ακόμα και όταν διεξάγονται σε άλλο “γήπεδο” εμπεριέχουν -σχεδόν πάντα- και την αθλητική-οπαδική διάστασή τους.
Η αστυνομία στο πλαίσιο της προσπάθειας να χρησιμοποιήσει όλο το νοικό οπλοστάσιο προσάγει την υπόθεση στο πλαίσιο του νόμου για τις εγκληματικές οργανώσεις, σκοπεύοντας να αποδείξει τη σαφή διάρθρωση που, ούτως ή άλλως έχουν τα σωματεία οπαδών- και πως αυτή συντέλεσε στην οργάνωση και εκτέλεση επιθέσεων κατά συγκεκριμένων στόχων. Και σε αυτή την υπόθεση, όπως και στη Χρυσή Αυγή, δεν υπάρχει το στοιχείο του άμεσου οικονομικού οφέλους, τουλάχιστον για τους περισσότερους, οπότε το νομικό οπλοστάσιο χωλένει και θα επιδιωχθεί νομικά να γίνει επίκληση στην απόφαση για τη Χρυσή Αυγή.
Επειδή η υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προανάκρισης, τα στοιχεία θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, όπου θα προκύψουν οι ακριβείς κατηγορίες κατ άτομο. Η διαδικασία αυτή όμως θα πάρει καιρό. Έως τότε, το θέμα θα τρέχει στα media, με μπαράζ πληροφοριών και διαρροών, που θα σκιαγραφούν το σκηνικό της οπαδικής βίας, θα δημιουργούν κλίμα στην κοινωνία και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εδραίωση εικόνας αυξημένης αποτελεσματικότητας της αστυνομίας. Στόχος είναι σε δεύτερο στάδιο και μαζί με άλλες υποθέσεις τη δυναμική αυτή να πιστωθεί η κυβέρνηση.