Στην αντεπίθεση απέναντι στις ΗΠΑ πέρασε η Κίνα, για το ζήτημα της πλεονάζουσας βιομηχανικής ικανότητας, λίγο πριν την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Πεκίνο.
Η Κίνα εξαπέλυσε τη σκληρότερη επίθεσή της μέχρι σήμερα στις καταγγελίες των ΗΠΑ για πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγική ικανότητα, ένδειξη ότι ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken ενδέχεται να έχει κάποιες δύσκολες συνομιλίες κατά την επίσκεψή του αυτή την εβδομάδα.
Η κατηγορία των ΗΠΑ περιέχει «την κακόβουλη πρόθεση περιορισμού και καταστολής της βιομηχανικής ανάπτυξης της Κίνας, με στόχο να επιδιώξει μια πιο ευνοϊκή ανταγωνιστική θέση και πλεονέκτημα στην αγορά για τη χώρα», δήλωσε Κινέζος διπλωμάτης σε πρόσφατη ενημέρωση, σύμφωνα με δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε την Τρίτη.
Auditor’s note: Η ατζέντα και το γεωοικονομικό μπιλιάρδο
Ωστόσο, η βιομηχανία δεν είναι το μόνο θέμα στην ατζέντα. Η στενή συνεργασία Ρωσίας – Κίνας που καθιστά το Πεκίνο μεγαλύτερο αγοραστή ρωσικού πετρελαίου αποτελεί μείζον ζήτημα για τις ΗΠΑ, καθώς υπονομεύεται η αποτελεσματικότητα των κυρώσεων. ΗΠΑ και Ευρώπη θέλουν να ανακόψουν τη δυναμική των Σινορωσικών σχέσεων και τη δημιουργία αντιδυτικού άξονα στην Ανατολή, ωστόσο κάτι τέτοιο ίσως να μην είναι πλέον εφικτό. Οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανακόψουν την ταχύτητα του εναγκαλισμού της Ινδίας με τη Ρωσία, όχι όμως καταλυτικά, καθώς το Νέο Δελχί διατηρεί μεγάλη οικονομική αυτονομία. Εσχάτως οι ΗΠΑ “έπεισαν” -υπό την απειλή δευτερογενών κυρώσεων- το Κιργιστάν να κόψει δεσμούς με το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, ενώ δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην περιοχή των ASEAN.Υπ΄ αυτό το πρίσμα δεν είναι τυχαίο ότι η Βουλή ενέκρινε πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ταϊβάν ύψους 8 δισ. δολαρίων, μαζί με αυτά της στήριξης σε Ουκρανία και Ισραήλ. Έτσι, ο Μπάιντεν σηματοδοτεί ότι θεωρεί τα μέτωπα ισάξια. Με αυτό τον τρόπο όμως, οι ΗΠΑ αποδέχονται να θέσουν την αμυντική θωράκιση της Ταϊβάν σε διαπραγμάτευση με επίδικο τον περιορισμό των σχέσεων Κίνας – Ρωσίας.
Αν και η στρατηγική των ΗΠΑ φαίνεται αρκετά δυναμική, το Πεκίνο παραμένει σιωπηρό. Η στρατηγική αυτή οφείλεται κυρίως στην πάγια θέση της Κίνας να ενεργεί στο παρασκήνιο και να αφήνει το προσκήνιο μόνο για κινήσεις εντυπωσιασμού και επίδειξης ισχύος. Έτσι, πλήρης εικόνα για τη στρατηγική του Πεκίνου στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ δεν υπάρχει. Από τα δημόσια αναφερθέντα ζητήματα, πάντως, απουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη και αυτό δεν μπορεί να υποτιμηθεί…
Ο κίνδυνος αποσύνδεσης ΗΠΑ – Κίνας παραμένει υπαρκτός και με αυξημένες πιθανότητες, σενάριο που όσο και αν γίνεται downplay από τις αγορές παράγει σημαντικές δευτερογενείς αναταράξεις.
“Οικονομικός εξαναγκασμός”
«Είναι πρόδηλος οικονομικός εξαναγκασμός και εκφοβισμός», πρόσθεσε ο αξιωματούχος στο τμήμα Βόρειας Αμερικής του υπουργείου, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε.
Η Κίνα σπάνια πραγματοποιεί τέτοιες ενημερώσεις λίγο πριν από την επίσκεψη ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ. Ο Blinken πρόκειται να βρεθεί στην Κίνα από Τετάρτη έως Παρασκευή.
Το ταξίδι έρχεται καθώς μια σειρά ζητημάτων δοκιμάζει τη σταθεροποίηση των δεσμών,
η οποία τέθηκε εν αμφιβόλω πέρυσι μετά τις κατηγορίες ότι η Κίνα πραγματοποίησε πτήση κατασκοπευτικού αεροσκάφους πάνω από τις ΗΠΑ. Κατά την εκστρατεία του την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε το Πεκίνο ως «ξενοφοβικό» και υποσχέθηκε να τριπλασιάσει τους δασμούς στις κινεζικές εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Με τον τρόπο αυτό ο Μπάιντεν εμφιλοχωρεί στις γραμμές του Ντόναλντ Τραμπ, επιδιώκοντας να δημιουργήσει μέτωπα και εξωτερικούς εχθρούς.
Η Ουάσιγκτον άνοιξε επίσης έρευνα στον ναυπηγικό τομέα της χώρας και το Κογκρέσο με διαδικασίες fast track εξαναγκάζει την ByteDance, μητρική του TikTok να αποεπενδύσει από την αμερικανική θυγατρική της.
Η αντίδραση της Κίνας στις κινήσεις ήταν σχετικά σιωπηλή. Ωστόσο, οι δηλώσεις του αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών υποδηλώνουν ότι ο εκνευρισμός από την πλευρά του Πεκίνου κλιμακώνεται.
«Οι ΗΠΑ προωθούν πεισματικά τη στρατηγική τους για τον περιορισμό της Κίνας,
και συνεχίζει να χρησιμοποιεί λάθος λόγια και πράξεις που παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας, σπιλώνουν την εικόνα της Κίνας και βλάπτουν τα συμφέροντα της Κίνας», φέρεται να δήλωσε Κινέζος αξιωματούχος. «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι και αντιστεκόμαστε σε αυτό».
Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον καλούνται να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαφωνίες τους.
Εντατικοποιούνται οι επαφές
Το πρώτο ταξίδι του Blinken στην Κίνα από τα μέσα 2023 έρχεται μετά την επίσκεψη της επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών Janet Yellen στο Πεκίνο νωρίτερα αυτό το μήνα, και το πρώτο τηλεφώνημα μεταξύ του νέου υπουργού Άμυνας της Κίνας και του Αμερικανού ομολόγου του.
Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε νωρίτερα ότι ο Blinken θα εξηγήσει πώς η υποστήριξη των κινεζικών εταιριών στη ρωσική πολεμική μηχανή επηρεάζει την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζει κυρώσεις που θα μπλοκάρουν την πρόσβαση ορισμένων τραπεζών στην Κίνα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κίνηση θα αποσκοπούσε στον περιορισμό της εμπορικής υποστήριξης του Πεκίνου στη Μόσχα.
Κινέζος διπλωμάτης που αναφέρεται στη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών την Τρίτη κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να σταματήσουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε εταιρίες και ιδιώτες της χώρας για αυτό που το Πεκίνο αποκαλεί «ουκρανική κρίση».