Η σημαντική αποκλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου καθώς οι αγορές δείχνουν να εξοικειώνονται περαιτέρω με τη νέα πραγματικότητα των επιμέρους πολεμικών συγκρούσεων, όπως έκαναν και με άλλες κρίσεις στο πρόσφατο παρελθόν (Covid, Ουκρανία, ενεργειακή κρίση κ.α.), έχει επιτρέψει στην ελληνική αγορά να επανεστιάσει στα θεμελιώδη δεδομένα, κάτι που φέρνει νέους αγοραστές στο σύστημα.
- Η εγχώρια τοξική «πραγματικότητα» σκεπάζει τις επενδυτικές ευκαιρίες
- Ράλι +2% στο Χ.Α. έφερε το Γενικό Δείκτη ξανά στις 1.420 μονάδες
- Η μείωση του γεωπολιτικού ρίσκου φέρνει επιστροφή στα θεμελιώδη
- Ισχυρό «bonus» στην αγορά από την αναβάθμιση της Standard and Poor’s που ήταν εκτός προγράμματος
Η αγορά μετά το τριήμερο σερί ανόδου της περασμένης εβδομάδας, σήμερα έκλεισε με νέο ράλι +1,99% που σημαίνει ότι το 4ήμερο κερδίζει σε επίπεδο Γενικού Δείκτη 4,65% ή 63 μονάδες. Παράλληλα, αρκετά blue chips αλλά και μετοχές του μεσαίου χώρου καταγράφουν αντίδραση αυτό το 4ήμερο από 5% έως 13%, με τους πωλητές να έχουν αποτραβηχτεί, οπότε ακόμα και με μέτριους όγκους και τζίρους, η αγορά ανεβαίνει.
Το θετικό είναι ότι από τα χαμηλά των 1.357,30 μονάδων της περασμένης Τρίτης, η αγορά έβγαλε ένστικτο αυτοσυντήρησης και εισήλθε εκ νέου μέσα στη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων πολλών μηνών, που οριοθετείται από το χαμηλό των 1.360 μονάδων έως το υψηλό των 1.435 μονάδων. Όσο ο Γ.Δ. δεν διασπάει πτωτικά ή ανοδικά αυτή τη ζώνη, όλο το «παιχνίδι» γίνεται μέσα σε αυτή την περιοχή, χωρίς να αλλάζει κάτι καθοριστικά, αν και το μακροπρόθεσμο ανοδικό momentum παραμένει.
Η αγορά όμως έχει αποτύχει στις προηγούμενες προσπάθειες να διασπάσει το υψηλό των 1.435 μονάδων, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε να βρεθεί πιθανή αφορμή που θα δώσει την έξτρα δυναμική για να γίνει κάτι τέτοιο. Αυτό, ίσως έρθει με κάποιο σημαντικό deal είτε στην ενέργεια, είτε αλλού.
Στον αντίποδα, αν η αγορά διασπάσει πτωτικά το όριο των 1.360 μονάδων σε περισσότερες των δύο – τριών συνεδριάσεων, τότε εύκολα μπορεί να κρεμάσει χαμηλότερα έως και τις 1.310 μονάδες τουλάχιστον. Πάντως, η ταχύτητα αποκατάστασης αποτιμήσεων και τεχνικών δεδομένων που έλαβε χώρα αυτές τις ημέρες, δείχνει ότι η αγορά δεν θέλει να πέσει περαιτέρω και θα αναζητήσει τον τρόπο πιθανής ανοδικής εκτόνωσης, αν και εφόσον βρεθούν οι δυνάμεις.
Σε κάθε περίπτωση θα θυμίσουμε ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφοροποιήσεις στις συμπεριφορές των μετοχών, αρκετές έχουν διορθώσει, αρκετές δίνουν καλές αποδόσεις και γενικώς δεν υπάρχει ομοιογένεια. Η φετινή χρονιά, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές, θα είναι χρονιά μετοχών και όχι δεικτών, που σημαίνει ότι μπορεί να μην υπάρξουν «φανταχτερές» επιδόσεις σε δείκτες, όμως πάντα υπάρχουν τίτλοι που προσφέρουν εξαιρετικές αποδόσεις.
Η εθνική κατάθλιψη και οι τεχνοκράτες ξένοι που κερδίζουν
Σήμερα, σημαντική ώθηση στην ψυχολογία της αγοράς έδωσε η απρόσμενη αναβάθμιση της προοπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από σταθερή σε θετική από τον οίκο Standard and Poor’s το βράδυ της Παρασκευής, βάζοντας την ελληνική οικονομία στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης, εξοβέλισε περαιτέρω τους πωλητές και έδωσε νέα ώθηση στους αγοραστές.
Ο αμερικανικός οίκος εκφράζεται με θετικά σχόλια για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τονίζει ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, το υψηλό χρέος μειώνεται, όσο τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία.
Ασχέτως αν σε εγχώριο επίπεδο η ευρύτερη τοξική μιζέρια και το αυτομαστίγωμα «σκεπάζει» σε πολύ μεγάλο βαθμό τις όποιες επιτυχίες υπάρχουν κατά καιρούς, τα όσα σημειώνει ένας από τους τρεις κορυφαίους οίκους στον κόσμο είναι σημαντικά και σε αυτά εστιάζουν όσοι επενδύουν τα κεφάλαιά τους στις αγορές, εν προκειμένω στο Χ.Α.. Αυτά τα επενδυτικά «κέντρα», γνωρίζουν να μην εστιάζουν στην τοξική εσωτερική «πραγματικότητα» της εκάστοτε χώρας ή οικονομίας, αλλά να κοιτάζουν τη μεγάλη εικόνα.
Αυτός είναι και ένας λόγος που οι Έλληνες, εγκλωβισμένοι στην εσωτερική… εθνική κατάθλιψη, έχουν χάσει και το μεγαλύτερο μέρος του ισχυρότατου ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο που ήδη κινείται για τέταρτη σερί χρονιά ανοδικά, ενώ πέρυσι έδωσε άνοδο +39% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +65% σε επίπεδο τραπεζών. Αυτά τα κέρδη, τα καρπώθηκαν κυρίως διεθνή funds και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που διέβλεψαν τις ευκαιρίες εγκαίρως, κοιτάζοντας «ψυχρά» νούμερα και δεδομένα, μακριά από το πέπλο της εγχώριας ανακυκλούμενης κατάθλιψης.
Τι έγινε σήμερα
Σήμερα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.420,40 μονάδες με άνοδο 1,99% που ήταν και το υψηλό ημέρας, ενώ ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.455,33 μονάδες με άνοδο 2,26% επίσης στο υψηλό ημέρας. Ο Mid Cap έκλεισε στις 2.297,56 μονάδες με άνοδο 1,68%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 2,99% στο υψηλό ημέρας, πιάνοντας τις 1.214,98 μονάδες. Στον κλάδο πρωταγωνίστρια ήταν η Eurobank που ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,69%, με την Πειραιώς στο +2,94%, την Alpha Bank +2,58% και την Εθνική +1,83%.
Στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισε με άνοδο άνω του 5% η Quest Συμμετοχών, άνω του 4% ενισχύθηκε η Aegean Airlines, άνω του 3% η ElvalHalcor, ενώ άνω του 2% κέρδισαν οι Ελλάκτωρ, Lamda Development, Τιτάν, Motor Oil, Mytilineos, Coca Cola HBC και ΟΤΕ.
Στον Mid Cap ξεχώρισε η Intralot με άνοδο 4,04%, στο +3,85% η Intracom Holdings, +3,80% η Τεχνική Ολυμπιακή, +3,67% η Lavipharm, +3,47% η AVAX, +2,83% η ΕΥΑΘ, +2,45% η Fourlis, +2,39% κ.ο.κ.