Το παγκόσμιο εμπόριο φαίνεται ότι θα ξεκινήσει να ανακάμπτει, υπάρχουν όμως αρκετοί και σημαντικοί παράγοντες που σκιαγραφούν μια εικόνα που θα διαφέρει αισθητά από αυτή που επικρατούσε δύο χρόνια νωρίτερα.
Τα τελευταία εμπορικά στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι η παγκόσμια κάμψη του εμπορίου αγαθών φτάνει στο τέλος της– με μερικές σημαντικές επιφυλάξεις.
Πρώτον, οι εμπορικές ροές ήταν και θα συνεχίσουν να χωρίζονται σε μπλοκ των οποίων τα μέλη έχουν παρόμοιες γεωπολιτικές προοπτικές.
Δεύτερον, οι διαφορετικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης πιθανότατα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αλλαγές στα πρότυπα του εμπορίου.
Τρίτον, η πολύ αυξημένη ζήτηση για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων πιθανότατα θα αυξήσει το κόστος μεταφοράς και θα προκαλέσει καθυστερήσεις για ορισμένα αγαθά, ενώ ο έντονος ανταγωνισμός για βασικές πρώτες ύλες θα εστιάσει εκ νέου το εμπόριο προς την εξασφάλιση αυτών των προμηθειών.
Τέλος, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να διαταράσσουν τους ναυτιλιακούς δρόμους και να ανεβάζουν τις τιμές των εμπορευμάτων,
επηρεάζουν τις παγκόσμιες εμπορικές ροές.