Ένα πρώτο και δυναμικό τεστ ετοιμότητας και συσπείρωσης έκαναν συνδικάτα και αντιπολίτευση με την πανελλαδική 24ωρη γενική απεργία στην Ελλάδα, διοργανώνοντας ογκώδεις συγκεντρώσεις.
Μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στο δρόμο απαιτώντας συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Λόγω των κινητοποιήσεων τα πλοία παρέμειναν δεμένα στα λιμάνια, ενώ μετ` εμποδίων διεξήχθη η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Η δυναμική του εργατικού κινήματος έχει προφανώς ατονήσει διαχρονικά και με την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα, η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις θα ήταν λογικά περιορισμένη. Ωστόσο, η μεγάλη συμμετοχή αποτελεί ένδειξη κλιμακούμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση και αναζήτησης πολιτικής έκφρασης. Τα στοιχεία από τις συγκεντρώσεις αποτελούν μια πρώτη ένδειξη πολιτικής κεφαλαιοποίησης των δυσαρεστημένων από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας εν μέρει τις δημοσκοπήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, δύο μήνες πριν τις Ευρωεκλογές και ενώ τα κόμματα επιζητούν τη συσπείρωση, η μεγάλη συμμετοχή στην απεργία και η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποτελούν σημαντική ένδειξη της προοπτικής πολιτικής έκφρασης της κοινωνικής δυσαρέσκειας.
Οι πορείες
Με αφετηρία την πλατεία Κλαυθμώνος η ΓΣΕΕ και από το Σύνταγμα το ΠΑΜΕ η πορεία των εργαζομένων στην οποία συμμετείχαν Ομοσπονδίες και σωματεία απο δεκάδες κλάδους, κατέληξε στη Βουλή.
Τουλάχιστον 6000 άτομα συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν σε πλατεία Συντάγματος, Κλαυθμώνος και προπύλαια.
Ο Πρόεδρος της Κ. Ο ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος σημείωσε: «To αίτημα λοιπόν είναι και καλύτερες δουλειές με καλύτερους μισθούς και δικαιώματα αλλά και μια καλύτερη δημοκρατία ένα καλύτερο κράτος μια πολιτεία που να νοιάζεται για τον πολίτη».
Ο Γενικός Γραμματέας Κ.Κ.Ε Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε: «Παλεύουμε και διεκδικούμε μέτρα αντιμετώπισης του τεράστιου κόστους ζωής για όλο τον ελληνικό λαό με υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Ο πρόεδρος Κ.Ο. Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε: «Είμαστε εδώ ως Νέα Αριστερά για να στηρίξουμε τον αγώνα των εργαζομένων για συλλογικές συμβάσεις και ουσιαστικές αυξήσεις».
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν 3 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ενώ ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.