Εντείνεται η κινητικότητα στην Ελλάκτωρ, καθώς η διοίκηση κλειδώνει υπεραξία και παράγει κέρδη, ταυτόχρονα όμως απεκδύει την εταιρία από τα assets της, εγείροντας εύλογα ερωτηματικά για τη συνέχεια.
Μετά την πώληση της Anemos στην Motor Oil, της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat, τώρα η διοίκηση της Ελλάκτωρ συζητά και για την πώληση της Ηλέκτωρ. Στον Τύπο έχουν “παίξει” και σενάρια πώλησης της Ελλάκτωρ Παραχωρήσεις, τα οποία όμως διαψεύστηκαν.
Οι κινήσεις πώλησης των ώριμων και αποδοτικών assets έχουν συσσωρεύσει ρευστότητα 650 εκατ. στα ταμεία της εταιρίας, ενώ τα επενδυτικά πλάνα της διοίκησης περιλαμβάνουν επενδύσεις 400 εκατ. στο Real Estate, η χρηματοδότηση των οποίων θα γίνει μέσω σχημάτων project finance με πυλώνα το RRF.
Παράλληλα, η διοίκηση κινείται στην στρατηγική ανταμοιβής των μετόχων, καθώς ανακοίνωσε ήδη επιστροφή κεφαλαίου 0,55 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αναμένεται να διανείμει και μέρισμα.
Ο συνδυασμός της δυναμικής αποεπένδυσης και της επιστροφής κεφαλαίου, περιορίζουν de facto τις προοπτικές της εταιρίας. Η αποεπένδυση από τις παραγωγικές δραστηριότητες, τις κατασκευές και την ενέργεια και η στροφή στο Real Estate μετατρέπουν την εταιρία σε REIC.
Εσχάτως υπήρξαν φήμες για συζητήσεις και ενδεχόμενη εξαγορά της Άβαξ, οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί μέχρι στιγμής. Ενδεχόμενο deal αυτού του επιπέδου θα προκαλούσε αναταράξεις στο Χ.Α και στην κατασκευαστική αγορά, δεν θεωρείται όμως ότι συγκεντρώνει ιδιαίτερες πιθανότητες. Βέβαια, η μετοχής της Αβαξ είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα ράλι επί φημών για deal, με τη διοίκηση να διαψεύδει τα σενάρια με ανακοίνωσή της.
Πάντως, με δεδομένη την σφιχτή μετοχική δομή της Ελλάκτωρ, καθώς το 45% ελέγχεται από την ολλανδική Reggeborgh και το 29,87% από τη Motor Oil, η επιστροφή κεφαλαίου συνιστά αποεπένδυση και αρνητική ροή ξένων επενδύσεων, καθώς μεγάλο μέρος των κεφαλαίων της εταιρίας θα διοχετευθούν στο εξωτερικό
, Υπ΄ αυτό το πρίσμα πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση που υπονομεύει το κυβερνητικό story για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι και οι επενδυτές που είχαν δεσμεύσει ρευστότητα στην Ελλάδα πλέον… αποχωρούν. Μάλιστα, επιλέγουν τη λύση του capital leveraging, χρησιμοποιώντας κεφάλαια από το RRF και τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων, ενώ την ίδια στιγμή παροχετεύουν τα κέρδη, συμβάλλοντας έτσι στην αποεπένδυση.