if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Νέο γεωπολιτικό «χτύπημα» στο Χρηματιστήριο

trader, χρηματιστής

Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, NYSE

Αν χθες το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε πτωτικά ερήμην των διεθνών αγορών, προβληματίζοντας για την τόσο εύκολη «χαλιναγώγηση» της ψυχολογίας, σήμερα που οι ευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν μεγάλη πτώση «βουτώντας» έως και 1,82%, το Χ.Α. υπερέβαλε στις απώλειες, κλείνοντας στο -2,40% και σε νέα χαμηλά δυόμισι μηνών.

Το κλίμα στην αγορά είναι πλήρως διαταραγμένο με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς πλέον κλείδωσε η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν, με απροσδιόριστες ακόμη συνέπειες, σε ανθρωπιστικό, κοινωνικό, οικονομικό, γεωστρατηγικό και διεθνές επίπεδο.

Μολονότι τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκοί δείκτες έβγαλαν άμυνες κλείνοντας ανοδικά, σήμερα γύρισαν σε έντονη πτώση, αντανακλώντας τη μεγάλη ανησυχία που υπάρχει για τις ευρύτερες επιπτώσεις. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,82%, ο DAX της Φρανκφούρτης έχασε 1,44% ή 260 μονάδες, ο CAC 40 είχε απώλειες 1,40%, ο ιταλικός FTSE MIB είχε πτώση 1,65%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε στο -1,50%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,53% χάνοντας τις 500 μονάδες μετά από καιρό.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Πρωτύτερα, με μεγάλες απώλειες είχαν κλείσει και οι ασιατικοί δείκτες, με τον Hang Seng να υποχωρεί κατά 2,12%, τον Nikkei 225 στο -1,94% και τον Asia Dow στο -2,31%. Αντιθέτως, οι δείκτες της Wall Street σήμερα κινούνται σταθεροποιητικά με μεικτά πρόσημα.

Μεγάλη βουτιά στο Χ.Α.

Το ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποίησε την 4η σερί πτωτική του συνεδρίαση, έχοντας αυτό το 4ήμερο πτώση 4,44% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ υπάρχουν blue chips που υποχωρούν από 9% έως 11%. Ο Γενικός Δείκτης μάλιστα έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στις 1.357,30 μονάδες με απώλειες 2,40%, ενώ σε αυτά τα επίπεδα είχε να βρεθεί από τις 30 Ιανουαρίου, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε χαμηλό δυόμισι μηνών.

Μόνο το τελευταίο διήμερο στο Χ.Α. έχει «περάσει» τζίρος πάνω από 300 εκατ. ευρώ, καθώς τη Δευτέρα έγιναν συναλλαγές αξίας 155 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 157,2 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε ότι σε πτωτικές συνεδριάσεις η αύξηση του τζίρου δεν είναι θετική εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και βραχυπρόθεσμη τεχνική (πτωτική) υπερβολή, καθώς οι πωλήσεις υπό το κράτος φόβου και υπέρμετρης ανησυχίας, δημιουργούν μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες για όσους τολμούν.

Στο χώρο FTSE 25 μόνο η Ελλάκτωρ έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο, ενώ με μεγάλες πιέσεις έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή που έχασαν από 5,73% και 5,34% αντίστοιχα. Ο λόγος της πτώσης είναι ότι αρκετοί επενδυτές, λόγω των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή αλλά και λόγω της μερικής αλλαγής – διεθνώς – των προτεραιοτήτων και του… φρένου που πατείται στην πράσινη μεταστροφή, φοβούνται ματαίωση ή νέα αναβολή του deal με τα αραβικά κεφάλαια.

Παράλληλα, μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν και οι Aegean Airlines (μεγάλο πλήγμα στις αερομεταφορές με πολλές εταιρείες να διακόπτουν τα ταξίδια από και προς το Ισραήλ), ΔΕΗ (το deal με τη Mytilineos φαίνεται πως δεν αρέσει οδηγώντας τη μετοχή σε πτώση 9,23% μετά την ανακοίνωσή του!), Alpha Bank, Quest Holdings, Coca Cola HBC, ΕΥΔΑΠ κ.α.

Στον Mid Cap στην κορυφή των απωλειών βρέθηκε η AVAX χάνοντας άνω του 5%, στο -4,51% η Lavipharm, στο -3,93% η Intracom Holdings, άνω του 3% έχασαν οι Fourlis, ΟΛΠ, Intrakat και Ideal και άνω του 2% οι Intralot, ΑΔΜΗΕ, Αλουμύλ, Profile, ΕΥΑΘ και ΕΧΑΕ. Στο σύνολο της αγοράς, μόνο 16 μετοχές έκλεισαν με άνοδο ενώ 109 υποχώρησαν.

 

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version