Ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και διεθνής συντονισμός, είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βασίστηκε η απόφαση του πολεμικού συμβουλίου στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξουν αντίποινα προς το Ιράν, αλλά όχι τέτοια που θα προκαλέσουν ανάφλεξη στην περιοχή.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ολοκλήρωσε τη συνεδρίασή του με θέμα το πώς θα απαντήσει η χώρα στην επίθεση του Ιράν. Συζητήθηκαν πολλές επιλογές, με κοινό παρονομαστή να αποδοθούν «επώδυνα» αντίποινα στην Τεχεράνη, αλλά χωρίς να πυροδοτηθεί περιφερειακός πόλεμος, μεταδίδουν οι Times of Israel επικαλούμενοι το Channel 12.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο έθεσε ως στόχο να δοθεί απάντηση που δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αλλά θα είναι σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον.
Όπερ σημαίνει ότι η απάντηση του Ισραήλ θα είναι αναλογική, δεν θα στοχεύει εντός της επικράτειας του Ιράν και θα πλήττει δομικά του στοιχεία στην ευρύτερη περιοχή. Ως τέτοια θεωρούνται υποδομές των Χούθι, της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης. Με δεδομένο ότι η επίθεση του Ιράν στόχευε υποδομές εντός του Ισραήλ, η συνέχεια θα δοθεί με πλήγματα κατά των Φρουρών.
Η παραδοχή στο Ισραήλ ότι ο διεθνής συντονισμός είναι απαραίτητος για να διατηρήσει την έξωθεν καλή μαρτυρία και να αποφύγει νέα έξαρση του αντισημιτισμού, αποτελεί επίσημη παραδοχή της εφαρμογής του δόγματος αυτοσυγκράτησης. Έτσι, αν και η όποια απευθείας πολεμική αντίπραξη ανεβάζει το ρίσκο, εν τούτοις το κάνει λελογισμένα και να χωρίς ο κίνδυνος τα αντίποινα του Ιράν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Άμεση απάντηση
Η Wall Street Journal, από την πλευρά της, επικαλείται αξιωματούχους των ΗΠΑ και της Δύσης που αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, ακόμα και σήμερα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι τόσο το Ιράν, όσο και το Ισραήλ θα καταφέρουν να ξεφύγουν από ένα φαύλο κύκλο, καθώς θα μπορέσουν να μιλήσουν για νίκη και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση.
Το Ιράν δεν θέλει να αυξηθούν οι εντάσεις, αλλά θα απαντήσει άμεσα και πιο σθεναρά από πριν εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, είπε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Η Ευρώπη πιέζει για αυτοσυγκράτηση
Το πρωί, και ενώ συνεδρίαζε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, συντάχθηκαν με την προτροπή της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση μετά την ιρανική επίθεση.
Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί η περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν.
«Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε «βαθιά ρήξη».
Ο Κάμερον χαρακτήρισε την επίθεση του Ιράν ως «σχεδόν ολοκληρωτική αποτυχία» και υπογράμμισε ότι, ενώ το Ισραήλ έχει «κάθε δικαίωμα να απαντήσει», δεν πρέπει να κλιμακώσει την ένταση.
Κυρώσεις στο Ιράν
Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, δήλωσε ότι η συνάντηση των ηγετών της G7 για την κρίση την Κυριακή «καταδίκασε ομόφωνα την άνευ προηγουμένη επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ». «Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, αναφορά στις ιρανικές επιθέσεις σε βάρος του Ισραήλ υπάρχει στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Απριλίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τις ιρανικές επιθέσεις καλώντας ταυτόχρονα για αυτοσυγκράτηση όλα τα μέρη.
Ειδικότερα, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς τον λαό του Ισραήλ και τη δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ», όπως αναφέρει, ενώ καλεί την Τεχεράνη και τους αντιπροσώπους της «να σταματήσουν εντελώς τις επιθέσεις και προτρέπει όλα τα μέρη να επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από κάθε ενέργεια που μπορεί να αυξήσει τις εντάσεις στην περιοχή». Παράλληλα, θα σημειωθεί ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους τους εταίρους για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ιδίως στον Λίβανο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αναφέρει ταυτόχρονα την ισχυρή υποστήριξή του στον Λίβανο και τον λαό του αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που βιώνει η χώρα στο εσωτερικό και ως αποτέλεσμα των περιφερειακών εντάσεων.
Η παρέμβαση Μπάιντεν
Ο Μπάιντεν είχε συμβουλεύσει το Ισραήλ να ακολουθήσει μια μετρημένη προσέγγιση. «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος. Δεν θέλουμε να δούμε αυτή την κλιμάκωση», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στην εκπομπή Meet the Press του NBC. «Δεν αναζητούμε ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου μετά την επίθεση του Ιράν, ο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό ομόλογό του ότι το Ισραήλ είχε «βγει πολύ μπροστά» από την Ισλαμική Δημοκρατία, δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος. Ο Μπάιντεν είπε ότι το Ισραήλ έχει «αποδείξει ξεκάθαρα τη στρατιωτική του ανωτερότητα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.