if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Γεωπολιτικό sell-off το πρωί… bargain hunting το μεσημέρι στο Χ.Α.

Δείχνοντας – για πολλοστή φορά – ότι έχουν τους δικούς τους νόμους και τους δικούς τους κανόνες στην ανάγνωση των εξελίξεων και στο ζύγισμα των καταλυτών στους οποίους δίνουν βάση, οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν αξιοσημείωτα ψύχραιμα στα όσα δραματικά συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Μολονότι λοιπόν οι διεθνείς αγορές αντιδρούν ψύχραιμα, το Χ.Α. για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε πτωτικά και ερήμην των ευρωπαϊκών δεικτών,

Όπως φαίνεται, το διεθνές επενδυτικό σύστημα – τουλάχιστον προς το παρόν – δεν φοβάται γενικευμένη σύρραξη, ενώ και η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση που δέχτηκε από το Ιράν το Σάββατο, κρίνεται ήπια και χωρίς διάθεση άμεσης κλιμάκωσης. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Από την άλλη πλευρά, οι αγορές φαίνεται πως ποντάρουν στη… χαλιναγώγηση της ηγεσίας του Ισραήλ, καθώς σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αρκεί ισχυρό πρέσινγκ στην κυβέρνηση Νετανιάχου να μην κλιμακώσει την κατάσταση και να μην κάνει επίθεση – απάντηση στο Ιράν, με τους Αμερικανούς μάλιστα να του επισημαίνουν ότι αν συνεχίσει δεν θα τους έχει συμμάχους. 

Οι τιμή του πετρελαίου δεν εκτινάχθηκε, όπως θα αναμενόταν και σταθεροποιείται στα 90 δολ. το βαρέλι, ενώ οι αγορές της Μέσης Ανατολής που λειτούργησαν χθες κινήθηκαν σταθεροποιητικά και μάλιστα στο Τελ Αβίβ – παρά τις αρχικές πιέσεις – καταγράφηκε μικρή άνοδος. Οι ασιατικές αγορές έκλεισαν με ελεγχόμενες απώλειες που σε καμιά περίπτωση δεν παραπέμπουν σε πανικό ή ξεπούλημα, ανοδικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ κέρδη καταγράφουν και οι τρεις δείκτες της Wall Street. 

Σε κάθε περίπτωση, μπαίνουμε σε περίοδο μεγάλης μεταβλητότητας και αυτή η εικόνα κάλλιστα μπορεί να αλλάξει ταχύτατα, αν το Ισραήλ κάνει πράξη τις απειλές ότι θα υπάρξει επώδυνη απάντηση στο Ιράν, αλλά όχι γενικευμένη σύρραξη. 

Αυξημένη η ευαισθησία στο Χ.Α.

Μολονότι λοιπόν οι διεθνείς αγορές αντιδρούν ψύχραιμα, το Χ.Α. για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κινήθηκε πτωτικά και ερήμην των ευρωπαϊκών δεικτών, δείχνοντας ότι έχει πλέον πολύ ευαίσθητη ψυχολογία, η οποία, ως γνωστόν, «κηδεμονεύει» κατά 80% των εκάστοτε momentum των αγορών. Σε τέτοιες περιπτώσεις θολώνει και η κρίση των επενδυτών και προβαίνουν σε άκριτες πωλήσεις που σχεδόν πάντα, αποδεικνύονται επιβλαβείς για το χαρτοφυλάκιό τους. 

Αυτή όμως είναι η… μοίρα αλλά και η γοητεία των αγορών, που «κουβαλούν» όλες τις ανθρώπινες ιδιότητες, όπως φόβο, ανασφάλεια, ανησυχία, πλεονεξία, πανικό, αισιοδοξία, απληστία, παραλογισμό και κάθε άλλο ακραίο ή όχι συναίσθημα της ανθρώπινης κοινωνίας. 

Η εικόνα της αγοράς

Μέσα σε αυτό το τοπίο, στο Χ.Α. υπάρχουν blue chips που διόρθωσαν έως και 5% μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις μικρές ή μεγάλες αγοραστικές ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους περισσότερο ψύχραιμους. 

Ο Γενικός Δείκτης σήμερα έφτασε να υποχωρεί έως και 1,80% πέφτοντας στις 1.375,44 μονάδες περίπου δύο ώρες μετά την έναρξη των συναλλαγών, όμως σταδιακά άρχισαν να βγαίνουν δειλές αγορές, οδηγώντας στο φινάλε σε κλείσιμο στις 1.390,69 μονάδες με πτώση 0,71%. 

O FTSE 25 είχε σχεδόν πανομοιότυπη συμπεριφορά με τον Γενικό Δείκτη, φτάνοντας στο χαμηλό ημέρας να υποχωρεί έως και 1,82%, ενώ τελικώς έκλεισε με πτώση 0,68% στις 3.372,55 μονάδες. Ο Mid Cap που όλο το τελευταίο διάστημα έχει τη χειρότερη εικόνα στην αγορά, έκλεισε και σήμερα με ισχυρές απώλειες 1,39% στις 2.230,10 μονάδες ενώ έφτασε να χάνει έως 2,91%. 

Ο τραπεζικός έκλεισε με πτώση 1,29% στις 1.186,84 μονάδες, ενώ έφτασε να υποχωρεί ενδοσυνεδριακά έως 2,72% όταν οπισθοχώρησε στις 1.169,54 μονάδες. 

Στο ταμπλό

Σημαντικά αυξήθηκε η αξία συναλλαγών που ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ με τα 67,7 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, με την Εθνική να διακινεί κοντά στα 25 εκατ. ευρώ, την Πειραιώς 22,4 εκατ., τη Mytilineos 11,4 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 10 εκατ. ευρώ έκαναν και οι Eurobank, Alpha Bank και ΔΕΗ. Δηλαδή αυτές οι έξι μετοχές έκαναν τζίρο 89 εκατ. ευρώ.

Στο χώρο του FTSE 25 θετικά έκλεισαν οι Σαράντης, Eurobank, Τιτάν, HelleniQ Energy, Jumbo, Coca Cola HBC και Viohalco, ενώ πιέστηκαν οι Aegean, ΔΕΗ, Lamda, Εθνική, ElvalHalcor, Autohellas κ.α.

Στο μεσαίο χώρο, μόνο οι Fourlis, Αλουμύλ, Ideal και Κρι Κρι έκλεισαν θετικά, ενώ σημαντική πτώση είχαν οι Intralot, ΟΛΠ, Intrakat, AVAX, AustriaCard κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 97 μετοχές έκλεισαν με πτώση και 36 με άνοδο, ενώ στα χαμηλά ημέρας, ελάχιστα ήταν τα χαρτιά με θετικό πρόσημο. 

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει αύριο και προσεχώς το Χ.Α., πάντα σε συνάρτηση με το διεθνές κλίμα, όμως, αν σε θετική και ψύχραιμη κίνηση των διεθνών δεικτών καταφεύγει τόσο εύκολα στο -1,80% όπως έκανε σήμερα ενδοσυνεδριακά, όταν οι ξένες αγορές γυρίσουν κάτω, πως θα βάλει άμυνες και αναχώματα; 

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version