Απρόβλεπτες διστάσεις λαμβάνει η υπόθεση στήριξης του Ισραήλ στην Ευρώπη, καθώς η Γερμανία στη σκιά του φόβου για την αναβίωση του αντισημιτισμού απαγόρευσε εκδήλωση του ΜέΡΑ 25 για την Παλαιστίνη και τον πόλεμο τη Γάζα, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες εξέδωσε ειδική απαγόρευση για τον Γιάνη Βαρουφάκη και δύο ακόμη πανεπιστημιακούς ώστε να μη συμμετέχουν στο δημόσιο διάλογο στη χώρα.
Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας φέρεται να έχει εκδώσει απαγόρευση δραστηριοτήτων εναντίον του πρώην Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη.
Ζήτημα απαγόρευσης συμμετοχής του σε δημόσιες εκδηλώσεις στη Γερμανία εγείρει με ανάρτησή του στο X ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επρόκειτο να συμμετάσχει σε φόρουμ για την Παλαιστίνη, το οποίο όμως διακόπηκε με παρέμβαση της αστυνομίας. Το ΜέΡΑ 25 και οι διοργανωτές της “Διάσκεψης της Παλαιστίνης” δήλωσαν στην taz κατά την ερώτηση ότι τους ενημέρωσε γι’ αυτό η αστυνομία του Βερολίνου. Το υπουργείο Εσωτερικών (BMI) δεν απάντησε το Σάββατο σε σχετικό αίτημα της Taz.
Κατά τη διάρκεια της “Διάσκεψης για την Παλαιστίνη”, φέρεται να έχουν εκδοθεί απαγορεύσεις δραστηριοτήτων εναντίον του συγγραφέα Salman Abu Sittah, του γιατρού και κοσμήτορα του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, Ghassan Abu Sittah, καθώς και του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο Ghassan Abu Sitta, που σκόπευε να μιλήσει στο Βερολίνο για τις εμπειρίες του με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Γάζα, κρατήθηκε για περισσότερο από τρεις ώρες στο αεροδρόμιο του Βερολίνου. Εν τέλει του απαγορεύθηκε η είσοδος και αναγκάστηκε να επιστρέψει άμεσα στο Λονδίνο.
Η απαγόρευση του Βαρουφάκη στη Γερμανία και η σχέση του με το Ισραήλ
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γενικός Γραμματέας του πανευρωπαϊκού κινήματος “Δημοκρατία στην Ευρώπη Κίνημα 2025 (DiEM25)”, αναφέρει ότι του έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία και συμμετοχή σε συνέδρια με θέματα πολιτικής που διεξάγονται στη χώρα. Αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε από το γερμανικό υπουργείο εσωτερικών. Παρά τις απειλές και την παρουσία της αστυνομίας έξω από το χώρο, ο Βαρουφάκης προέτρεψε τους συμμετέχοντες να επιμείνουν, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για την παρουσία τους.
Η απαγόρευση αυτή έγινε στο πλαίσιο της διεξαγωγής ενός συνεδρίου υπέρ της Παλαιστίνης στο Βερολίνο, το οποίο τελικά διακόπηκε από τη γερμανική αστυνομία. Οι διοργανωτές του συνεδρίου ανέφεραν πως η αστυνομία παρενέβη δυσανάλογα και ότι δεν υπήρξαν παράνομες εκφράσεις, κάτι που η αστυνομία παραδέχτηκε.
Ο Βαρουφάκης αναμένεται να αναδείξει τις πρακτικές της γερμανικής κυβέρνησης ως απόδειξη για να προωθήσει την υποψηφιότητά του και του ΜέΡΑ 25 στις Ευρωεκλογές. Στόχος του είναι να εκπροσωπήσει τους Γερμανούς ανθρωπιστές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να καταγγείλει τη συνενοχή της ΕΕ στη γενοκτονία, ως το μεγαλύτερο δώρο της Ευρώπης στους αντισημίτες.
Διαδηλώσεις
Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για την απαγόρευση των δραστηριοτήτων εγκαίρως, παρά μόνο λίγο πριν την έναρξη. Από την πλευρά των διοργανωτών, η αστυνομική παρέμβαση χαρακτηρίζεται παράνομη. Οι ίδιοι έχουν καταθέσει ένσταση στην αστυνομία για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη συνάντηση που είχε ουσιαστικά προγραμματιστεί μέχρι την Κυριακή.
Το Σάββατο, πολλοί άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της διάλυσης του συνεδρίου. Η Berliner Morgenpost ανέφερε ότι στους δρόμους συγκεντρώθηκαν 1.700 άτομα με σημαίες της Παλαιστίνης και κασκόλ Kufiya, καθώς και πινακίδες και αφίσες από σοσιαλιστικές οργανώσεις. Ακούστηκαν συνθήματα όπως «Viva, viva Palestine». «Η Παλαιστίνη δεν θα πεθάνει ποτέ» ή «Το Ισραήλ βομβάρδισε – χρηματοδότησε η Γερμανία». Όχι πολύ μακριά από τη διαδήλωση, μια μικρή ομάδα ανθρώπων διαδήλωσε με σημαίες του Ισραήλ.
Περίπου 900 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην πόλη, κυρίως κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης. Η αστυνομία του Βερολίνου είχε επιπλέον δυνάμεις από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το Αμβούργο και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.