Τον απόλυτο αρνητικό αιφνιδιασμό βίωσαν οι συμμετέχοντες επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο την Παρασκευή, καθώς μια συνεδρίαση που στο μεγαλύτερο μέρος της κυλούσε ομαλά ανοδικά, με μικρό τζίρο και διαδικαστικές κινήσεις, εξελίχθηκε σε ξεπούλημα σε αρκετούς τίτλους, με το Γενικό Δείκτη μάλιστα να χάνει και το όριο ψυχολογίας των 1.400 μονάδων ενδοσυνεδριακά.
- Αιφνιδιασμός και πλήρης επικράτηση των short, κρατήθηκαν οι 1.400 μονάδες
- Πικρή γεύση άφησε η συνεδρίαση στους επενδυτές
- Ξεπούλημα έως 4% στον Large Cap, έως 5,30% στον Mid Cap και έως 3% στις τράπεζες
Χρηματιστές και αναλυτές δεν μπορούσαν να δώσουν απτή εξήγηση για την αλλαγή σκηνικού στην αγορά, καθώς την ώρα που το Χ.Α. κρεμούσε χαμηλότερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες ήταν σε έντονα ανοδική κίνηση, μολονότι κατόπιν μετριάστηκε η άνοδος ενώ οι DAX και CAC 40 γύρισαν και οριακά αρνητικά.
Κάποιοι κάνουν λόγο για την κλιμάκωση του γεωπολιτικού ρίσκου, κάτι που ισχύει καθώς είναι ορατό το σενάριο επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ, όμως και πάλι, αυτός ο καταλύτης δεν φαίνεται να επηρέασε τις βασικές ευρωαγορές αγορές, άρα δεν είχε λόγο το Χ.Α. να υπερβάλει ως προς αυτό.
Βεβαίως, το άνοιγμα της Wall Street το απόγευμα επιτάχυνε την πτώση, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες έφτασαν να χάνουν και οι τρεις άνω του 1%, ενώ έως και τις 19:30 το απόγευμα, η πίεση διατηρούνταν στο ακέραιο, με τον Dow Jones να χάνει 400 μονάδες ή 1,04%, τον S&P 500 στο -1,23% και τον Nasdaq στο -1,42%.
Από την άλλη πλευρά, άλλοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς επαναφέρουν τον καταλύτη του πολιτικού ρίσκου καθώς οι δημοσκοπήσεις κλιμακώνονται προκαλώντας διαρκή σενάρια και τοξικές διαρροές από διάφορα κέντρα, που αποπροσανατολίζουν την οικονομία και όλη την επενδυτική κοινότητα. Τα ποσοστά της κυβέρνησης σε όλες τις τελευταίες μετρήσεις βαίνουν μειούμενα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ανασφάλεια της αγοράς και την αδυναμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που μένουν να γίνουν.
Όλα αυτά θα απαντηθούν από Δευτέρα, ενώ θα φανεί και αν οι σημερινές κινήσεις των επενδυτών ήταν καθαρά κινήσεις «στεγνής» κατοχύρωσης κερδών καθώς η αγορά κινούνταν έντονα ανοδικά το προηγούμενο 4ήμερο, ενώ παρά και τη σημερινή πτώση, η εβδομάδα βγήκε θετικά.
Πάντως, για συνεδρίαση που έγινε μια ημέρα μετά το σημαντικό deal μεταξύ ΔΕΗ και Mytilineos, η εικόνα δεν ήταν καθόλου καλή, αφήνοντας πικρή γεύση στους επενδυτές, ενώ φαίνεται πως και η ψυχολογία των επενδυτών έχει γίνει πιο ευάλωτη πλέον, εντρυφώντας πολύ εύκολα στον πανικό, κάτι που δεν υπήρχε ως στοιχείο όλους τους προηγούμενους μήνες.
Auditor’s note: Reprising risk
Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως -το πρωί της Παρασκευής και την Πέμπτη- επισημάνει τη δυναμική ανατίμησης του γεωπολιτικού ρίσκου και την αναπόδραστη αναδιάταξη θέσεων που αυτή θα προκαλέσει, ιδιαίτερα σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και μεταβαλλόμενων γεωοικονομικών ισορροπιών μεταξύ Fed και ΕΚΤ.
Το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα, δεν πηγάζει από τις τόσο δημοσκοπήσεις και την κυβερνητική φθορά, καθώς αυτό αντισταθμίζεται από την προοπτική διάλυσης των Σπαρτιατών και αναπροσαρμογής της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, που θα προκαλέσει. Ο βασικός παράγοντας όμως είναι τα σκάνδαλα, οι σχέσεις με τους Ευρωπαίους που επιδεινώνονται και οι ανησυχίες των διεθνών οίκων για την μεταρρυθμιστική κόπωση και την αποτελεσματικότητα των εφαρμοσθέντων μεταρρυθμίσεων. Αυτά επισήμαναν Moody’s, Fitch και DBRS σε report τους, καθώς και Έλληνες τραπεζίτες σε ομιλίες τους στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μάλιστα, το θέμα της κυβερνητικής ελλειμματικότητας και τα ρίσκα που γεννάει η ενασχόληση με το βραχυχρόνιο πολιτικό ρίσκο έχει αποτελέσει επίσης ζήτημα για τον Αλέξη Παπαχελά στην Καθημερινή.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης που σχεδόν έως τις 14:22 μ.μ. κινούνταν θετικά, τελικώς έκλεισε στις 1.400,61 μονάδες με πτώση 1,12%, ενώ λίγο πριν το τέλος έπεσε και στο χαμηλό των 1.395,54 μονάδων όταν έχανε 1,48%. O FTSE 25 έκλεισε με πτώση 1,07% ενώ έφτασε έως το -1,51%, ο Mid Cap είχε τη χειρότερη εικόνα χάνοντας 2,26% ενώ έφτασε να χάνει έως 2,56%, με τον τραπεζικό δείκτη παρά το +0,31% αρχικά, κατόπιν να βουτάει έως το -2,84%, κλείνοντας με πτώση 2,09%.
Η αξία συναλλαγών έως το μεσημέρι κινούνταν σε πολύ αργό τέμπο, όμως όταν γύρισε η αγορά κλιμακώθηκε και έφτασε στο τέλος στα 130,6 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο κομμάτι αυτού να είναι από ρευστοποιήσεις.
Στο χώρο του Large Cap μόνο πέντε μετοχές έκλεισαν με θετικό πρόσημο, ενώ πολύ μεγάλες πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Quest που έχασε άνω του 4%, άνω του 3% απώλεσαν οι Ελλάκτωρ, Viohalco, ΔΕΗ και Πειραιώς και άνω του 2% οι ElvalHalcor, Cenergy Holdings, Aegean, Alpha Bank και Eurobank.
Στον Mid Cap η AVAX υποχώρησε κατά 5,30%, η Intracom Holdings -4,83%, Αλουμύλ -4,14%, Fourlis -3,91%, Lavipharm -3,49%, Intralot -3,21%, Profile -3,08% κ.ο.κ. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 25 μετοχές κατάφεραν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ενώ ξεπέρασαν τις 100 όσες υποχώρησαν.
Σε επίπεδο εβδομάδας πάντως, ο Γ.Δ. κράτησε το θετικό πρόσημο καθώς ενισχύθηκε κατά 1,24%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,02%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,12%, ενώ ο τραπεζικός κέρδισε 3,23%.