Αγοραστές για τη United Group συνολικά ή τη NOVA ειδικά αναζητά η BC Partners, σύμφωνα με τον Νίκο Σταθόπουλο, ο οποίος έκανε λόγω για πολύ ισχυρό ενδιαφέρον και για 30 NDA’s, αλλά διέψευσε ότι έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον το Fund CVC.
Ο Νίκος Σταθόπουλος υποστήριξε πως η προοπτική αποεπένδυσης είναι φυσιολογική, αν και εκδηλώνεται μόλις 2,5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας του ομίλου με τη συγχώνευση NOVA και Wind, καθώς είπε ότι είναι έχουν περάσει πέντε χρόνια από την απόκτηση της United Group.
Ο ίδιος δήλωσε ότι εκτίμησε ότι «υπάρχουν τώρα ευκαιρίες στην Ελλάδα. Πέρασε η κρίση, δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς ότι 5-6 χρόνια μετά η χώρα θα ήταν case study για το πώς άλλαξε. Γι’ αυτό και βλέπουμε να έρχονται μεγάλες επενδύσεις από εταιρείες κολοσσούς, όχι μόνο funds».
Συνδυαστικά, φαίνεται ότι η BC Partners επιχειρεί μια κάπως “άτσαλη” έξοδο από την ελληνική αγορά αφού συγκρούστηκε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Θοδωρή Κυριακού και καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών βρίσκεται υπό πίεση σε πολλά επίπεδα. Επίσης, οι σχέσεις του Νίκου Σταθόπουλου με το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι δεν διέρχονται την καλύτερή τους φάση.
Για τη NOVA
Για την υπόθεση της Nova τοποθετήθηκε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners. Οπως είπε, «η Nova είναι μία επένδυση που έγινε πριν από 2,5 χρόνια. Ξεκινήσαμε αγοράζοντας μόνο τη Nova και μετά από ένα χρόνο που βγήκε η Wind προς πώληση, την εξαγοράσαμε.
Κάναμε τον δεύτερο μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο, είμαστε χαρούμενοι για το εγχείρημα. Η κερδοφορία είναι 35-40% πάνω από όταν την αγοράσαμε. Το λέω διότι όταν εξαγοράσαμε τη Nova, δεν το κάναμε ως BC Partners, αλλά μέσω μια άλλης εταιρείας, της United Group, στην οποία επενδύσαμε προ 5ετίας. Η United έχει πάει εξαιρετικά, έχει 4πλασιάσει τον τζίρο και την κερδοφορία με EBITDA άνω του 1 δισ. ευρώ. Είναι φυσιολογικό πως μετά από 5 χρόνια, ένα fund κοιτά να αποεπενδύσει.
Η Nova είναι σε αυτή την κατηγορία. Η διαδικασία έχει δύο δρόμους. Η αποεπένδυση από τη United ή η μερική αποεπένδυση από μερικές χώρες της United. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες. Είναι όμως πολύ νωρίς».
Για το CVC
Απαντώντας σε ερώτηση για τα όσα γράφονται για το CVC, ο κος Σταθόπουλος είπε πως το θέμα δεν τελειώνει σύντομα. «Διαβάζω κι εγώ τα δημοσιεύματα. Μαθαίνω πράγματα που δεν ξέρω, ποιοι είναι οι αγοραστές, ποια είναι τα τιμήματα. Δεν υπάρχει καμία προσφορά από τη CVC, δεν υπάρχει καν εκδήλωση ενδιαφέροντος από κανένα», σημείωσε.
«Πριν μια εβδομάδα οι τράπεζες έστειλαν Non-Disclosure Agreements (NDAs) σε πάνω από 30 εταιρείες και funds. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και μάλιστα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η Ελλάδα.
Εάν έχει ενδιαφέρον η CVC, ας το εκδηλώσει στις τράπεζες ή σε εμένα απευθείας».
Δεν αγοράζει την Inter
Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Σταθόπουλος έβαλε τέλος στα σενάρια για αγορά της Inter. «Πριν 3-4 χρόνια είχαμε εκδηλώσει ενδιαφέρον. Κάναμε ενδελεχές due diligence. Δεν μας ενδιαφέρει πλέον. Ο κλάδος των σπορ έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο να φέρει θεσμικούς επενδυτές».
Η παγκόσμια οικονομία
Ο Νίκος Σταθόπουλος δήλωσε αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία. «Την τελευταία “υπερδεκαετία” πέρασε πολλές κρίσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση).
Σε αυτή τη φάση, τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα είναι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια. Απ’ ό,τι φαίνεται, αμφότερα έφτασαν στο μάξιμουμ και θα αρχίσουν να υποχωρούν. Βέβαια δεν θα πέσουν τόσο γρήγορα όσο πιστεύουν κάποιοι. Θα έχουμε λίγο μεγαλύτερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».
Εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη ρευστότητα. Μόνο τα private equities έχουν 3 τρισ. δολάρια αδιάθετα.
Αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές αναταραχές και την πολιτική. «Εδώ και 25 χρόνια που εργάζομαι, δεν έχω ξαναδεί τέτοια εικόνα. Εχουμε φέτος εκλογές που αφορούν πάνω από 50% του παγκόσμιου πληθυσμού καθώς και τους πολέμους.
Στην Ελλάδα επενδύουμε τα τελευταία 18 χρόνια πάνω από 6 δισ. ευρώ σε 5 διάφορους κλάδους. Σήμερα έχουμε τρεις εταιρείες: τη νέα Nova, ο δεύτερος μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός και συνδρομητικός πάροχος της χώρας, τα Pet City, leader στα είδη για κατοικίδια και η τρίτη, το Μητροπολιτικό Κολέγιο με τα ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Αυτές έχουν πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα και πάνω από 4 χιλιάδες εργαζόμενους».
Εκτίμησε ότι «υπάρχουν τώρα ευκαιρίες στην Ελλάδα. Πέρασε η κρίση, δεν νομίζω ότι περίμενε κανείς ότι 5-6 χρόνια μετά η χώρα θα ήταν case study για το πώς άλλαξε. Γι’ αυτό και βλέπουμε να έρχονται μεγάλες επενδύσεις από εταιρείες κολοσσούς, όχι μόνο funds».
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, αναφέρθηκε στη φαρμακοβιομηχανία, στα τρόφιμα και στην τεχνολογία. «Κοιτάζω πρώτα εταιρείες με εξαγωγικό προφίλ. Επειτα κοιτάζω κλάδους που είναι πίσω σε σχέση με το εξωτερικό».
Θετικός για Ελλάδα
Οι παθογένειες της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει να αντιμετωπίζονται, σημείωσε, αναφερόμενος στη γραφειοκρατία και την ψηφιοποίηση. «Υπάρχουν ακόμα καθυστερήσεις στη δικαιοσύνη, στη γραφειοκρατία, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Δεν είναι ο βασικός λόγος που οι ξένοι επενδυτές διστάζουν να έρθουν στην Ελλάδα».