Σε δύσκολη διελκυστίνδα φαίνεται πως βρίσκονται εκ νέου οι χρηματιστηριακές αγορές, καθώς αυτό που προεξοφλούσαν έως πρότινος και είχε δώσει το μεγάλο ράλι προς τα διαρκή ιστορικά υψηλά, φέρνοντας και το καλύτερο τρίμηνο της τελευταίας πενταετίας για τους δείκτες της Wall Street, δηλαδή η μείωση των επιτοκίων, πάει ακόμη πιο πίσω.
- Ισχυρή πτώση στην Ευρώπη, άμυνες στο ελληνικό χρηματιστήριο
- Από κάποια… απόσταση ακολουθεί το διεθνές momentum το Χ.Α.
- Κρατήθηκε η ευρύτερη ζώνη των 1.400 – 1.410 μονάδων
Οι αγορές έχουν ποντάρει πάρα πολλά στη μείωση των επιτοκίων πολύ σύντομα, κάτι που σε συνδυασμό με την ισχυρή ανάπτυξη και το momentum της νέας τεχνολογίας που «μπολιάζει» πληθώρα κλάδων και επηρεάζει όλη την οικονομία, είχε οδηγήσει σε ένα ξέφρενο κρεσέντο ανόδου αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2022, οπότε κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αμφισβήτηση αυτής της προεξόφλησης, φέρνει ανησυχία, ανασφάλεια και ρευστοποιήσεις.
Την Τετάρτη, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό Μαρτίου στις ΗΠΑ, που ήταν χειρότερος των εκτιμήσεων, σύσσωμοι οι δείκτες άρχισαν να πιέζονται. Ο λόγος δεν είναι φυσικά η διατήρηση του πληθωρισμού ψηλά, αλλά το γεγονός ότι προεξοφλήθηκε πως πάει ακόμη πιο πίσω η μείωση των επιτοκίων, άρα, κρατάει για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα σε ομηρία τις αγορές.
Πλέον, όπως φαίνεται και όπως προεξοφλούν οι διεθνείς αναλυτές, η ελπίδα για πρώτο «χτύπημα» μείωσης επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο ακυρώνεται, με τις προσδοκίες να μεταφέρονται το Σεπτέμβριο. Κατόπιν, το Νοέμβριο είναι οι αμερικανικές εκλογές όπου η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν κάνει παρεμβάσεις τέτοιου τύπου για να μη θεωρηθεί προσπάθεια επηρεασμού των πολιτικών εξελίξεων.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως στην εξίσωση μπαίνει περισσότερο και πιο εμφατικά η γεωπολιτική διάσταση, καθώς οι φόβοι για άμεση επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν φουντώνουν εκ νέου, οδηγώντας και τις τιμές του πετρελαίου σε κούρσα. Όλα αυτά εκτόξευσαν και τις αγορές ομολόγων σήμερα. Σημειώνεται ότι χθες οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν με μεγάλη πτώση, ενώ σήμερα έχουν μεικτή εικόνα, αν και ο Dow Jones πιέζεται εκ νέου χάνοντας άνω των 200 μονάδων.
Πιθανή μείωση στην Ευρώπη τον Ιούνιο
Σταθερά διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ για πέμπτη φορά στη συνεδρίαση του Απριλίου, ενώ χαρακτηρίζει ομαλή την εξέλιξη των συνθηκών στην κατεύθυνση έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού. Η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια ήταν αναμενόμενη, όμως από τα συμφραζόμενα εξάγεται το συμπέρασμα ότι μπορεί στην επόμενη συνεδρίαση να υπάρξει μείωση.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κράτησε κα Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε πως ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία, με κινητήριο μοχλό την πτώση των τιμών στα τρόφιμα και τα αγαθά. Συνάμα, τόνισε πως ορισμένα μέλη του συμβουλίου πρότειναν μείωση επιτοκίων από σήμερα, κάτι που μαρτυρά ότι – τουλάχιστον για την ΕΚΤ – αν όλα εξελιχτούν ομαλά, δε θα αργήσει η πρώτη μείωση επιτοκίων.
Παρ’ όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές αγορές πιέστηκαν σημαντικά σήμερα φτάνοντας να χάνουν έως και 1,70% περίπου, όμως λίγο πριν το κλείσιμο καταγράφηκε βελτίωση της εικόνας, μαζεύοντας ένα μέρος των αρχικών απωλειών. Τελικώς ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,47%, ο DAX της Φρανκφούρτης που έχανε πολύ πάνω από το 1% τελικά έκλεισε με απώλειες 0,79%, ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε κατά 0,27%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε πτώση 0,40%.
Ψύχραιμη εικόνα στο Χ.Α. με μειωμένο τζίρο
Στο Χ.Α. κινήθηκε ψύχραιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δείχνοντας ότι κρατάει κάποια… απόσταση από την εκάστοτε εικόνα των ξένων αγορών, ενώ θυμίζουμε τελευταία είχε υστερήσει, οπότε έχει λόγους θετικής διαφοροποίησης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.416,53 μονάδες με απώλειες 0,27%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 1.411,31 μονάδες (-0,63%) και υψηλό στις 1.421,78 μονάδες (+0,10%). Είναι θετικό ότι ο Γ.Δ. έδειξε καλές άμυνες και αναχώματα διατηρούμενος πάνω από την περιοχή των 1.400 – 1.410 μονάδων.
Ο FTSE 25 έχοντας παρόμοιο γράφημα με το Γ.Δ. έκλεισε στις 3.432,52 μονάδες με πτώση 0,24%, ο Mid Cap είχε ξανά τις μεγαλύτερες απώλειες χάνοντας 0,59% στις 2.313,79 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.228,01 μονάδες με πτώση 0,34%.
Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη καθώς κατήλθε στα 99,29 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 41,9 εκατ. ευρώ και την Εθνική με τζίρο 20,4 εκατ. να κάνει σχεδόν το 50% των τραπεζικών συναλλαγών και περίπου το 20% των συνολικών.