Την έναρξη γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα το 2026 προανήγγειλε με παρέμβασή της η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.
Λήψη αποφάσεων από τις εταιρίες για εταιρίες το 2025 και έναρξη γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες το 2026 προανήγγειλε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Αλεξάνδρα Σδούκου.
Ειδικότερα, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στην εξέλιξη του πλάνου εξερεύνησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως εντός του 2023 ολοκληρώθηκαν σεισμικές έρευνες στις παραχωρημένες περιοχές και πλέον τρέχει η διαδικασία ανάλυσης των αποτελεσμάτων.
«Ποτέ στην μεταπολεμική Ελλάδα δεν είχαμε τόσες δισδιάστατες και τρισδιάστατες έρευνες» σημείωσε χαρακτηριστικά. ‘Όπως είπε, αφού ολοκληρωθεί το στάδιο της ανάλυσης των αποτελεσμάτων «θέλω να πιστεύω θα είναι σε θέση οι επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην λήψη απόφασης ερευνητικών γεωτρήσεων το 2025, με στόχο οι πρώτες γεωτρήσεις να γίνουν κάπου εντός του 2026».
Auditor’s note: Γκρίζα και ρίσκα
Η τοποθέτηση της Αλεξάνδρας Σδούκου έρχεται τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία προσέγγισης με την Τουρκία και ενώ οι αναφορές σε θαλάσσια πάρκα προκάλεσαν ένταση στις διμερείς σχέσεις. Ακόμα δεν είναι σαφές ποια ζητήματα περιλαμβάνονται στην ατζέντα, ποια έχουν χαρακτηριστεί off-limits αι ποιά θεωρούνται “γκρίζα” στο πλαίσιο της προσπάθειας επαναπροσέγγισης της Αθήνας με την Άγκυρα.
Το δίλημμα με το φυσικό αέριο
Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση του φυσικού αερίου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, η κα. Σδούκου έθεσε το ερώτημα “Αν έχουμε τελικά παραγωγή φυσικού αερίου προτιμούμε να εισάγουμε ή να εκμεταλλευτούμε τα δικά μας αποθέματα;” υπενθυμίζοντας στη συνέχεια τα βήματα που έχουν ολοκληρωθεί σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση στην πορεία προς την πράσινη μετάβαση.
Παράλληλα, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση στηρίζει έμπρακτα το πλάνο των γεωτρήσεων, βρίσκεται σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις και επιδιώκει να τις διευκολύνει στις αδειοδοτήσεις και σχετικές διαδικασίες. “Παραμένω πάντα αισιόδοξη και επαναλαμβάνω ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει μία δέσμευση και ένα στρατηγικό στόχο να καταστεί η Ελλάδα βασική πύλη και διαμετακομιστικός κόμβος ενέργειας προς την Ευρώπη” κατέληξε.