«Οι τράπεζες χρησιμοποιούν την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη (AI) εδώ και χρόνια για εφαρμογές όπως τη διαχείριση απάτης.
Δεν έχουμε όμως ξεκάθαρες κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα χρησιμοποιούμε τη νέα μορφή της. Η παραδοσιακή AI θα προσφέρει πολλά οφέλη και στον τραπεζικό τομέα», επισήμανε ο Στράτος Μολυβιάτης, General Manager – Chief Operating Office, National Bank of Greece, στο πλαίσιο συζήτησης για «την τεχνητή νοημοσύνη για όλους, στην πορεία προς μια υπεύθυνη και βιώσιμη τεχνολογία», του 9oυ Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιείται στους Δελφούς 10 – 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη: «Στην Εθνική Τράπεζα πιστεύουμε ότι πρέπει να μελετήσουμε υποθέσεις εσωτερικές. Για το 2024 θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα chat bot κυρίως ως έναν εικονικό βοηθό και να αντικαταστήσουμε τα chat bots που είχαμε στο παρελθόν. Καταρτίζουμε ήδη πάνω από 260 εργαζόμενους, ώστε κατόπιν να προωθήσουμε την κατάρτιση αυτή σε πάνω από 600 άτομα. Ένα συγκεκριμένο τμήμα 25 εργαζόμενων, ασχολούνται μόνο με projects τεχνητής νοημοσύνης».
«Πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία ενός χάσματος δεξιοτήτων μεταξύ των εργαζόμενων. Να σταματήσουμε την “αιμορραγία”, αυτό το χάσμα που θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια. Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου πρόκληση. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, να θέτουμε ξεκάθαρα όρια».
Από την πλευρά του, ο Bill Karnazes, Chief Services Officer, Viohalco, Greece σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι ένα θέμα για το οποίο όλοι μιλάμε, αναφορικά με τον αντίκτυπο στον ανθρώπινο παράγοντα. Η πιο δημιουργική δουλειά θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αποδοτικότητα δίνοντας στον εργαζόμενο και μεγαλύτερη ευελιξία. Στη Viohalco έχουμε πάνω από 12.000 εργαζόμενους. Αντιμετωπίζουμε αυτό το περιβάλλον και εστιάζουμε πολύ στις νέες τεχνολογίες. Εξετάζουμε στο πώς θα περιλάβουμε την εκπαίδευση και στην επιχειρηματική της πτυχή. Δημιουργούμε μια βιβλιοθήκη ΑΙ ώστε όλοι οι υπεύθυνοι να έχουν πρόσβαση σε αυτήν».
Πρόσθεσε ακόμη: «Η ομάδα ασφάλειας πληροφοριών και δεδομένων και το τμήμα πληροφορικής της εταιρείας μας είναι μια μεγάλη ομάδα που δουλεύει μαζί για να διασφαλίσει ότι ακολουθούμε τα κατάλληλα βήματα».
«Θα προσγειωθούμε στην πραγματικότητα σε ότι αφορά τις προσδοκίες μας. Πρέπει να έχουμε τη σωστή αλυσίδα διαχείρισης και διοίκησης για να χρησιμοποιούμε την AI», είπε ο François Candelon, Managing Director & Senior Partner, BCG Henderson Institute Global Director, στην ίδια συζήτηση.
«Πολλές φορές μιλούμε για ζητήματα που δεν είναι ευρέως κατανοητά. Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή επανάστασης, μόνιμη. Η ταχύτητα έχει γίνει πολύ μεγάλη όσο και η ικανότητα αφομοίωσης των μοντέλων της τεχνητής νοημοσύνης» είπε ακόμη.
Ο ίδιος σημείωσε επιπλέον: «Πρέπει να είστε έτοιμοι για τις εκπλήξεις, η AI συνεχίζει να εξελίσσεται. Υπάρχουν τρόποι να λυθούν τα όποια θέματα, ως πηγή πλεονεκτημάτων για το μέλλον».
Τοποθετούμενος σχετικά, ο Στέφανος Μυτιληναίος, Chief Operating Officer της Alpha Bank, υπογράμμισε: «Ο κυρ Γιάννης, ο παραδοσιακός τραπεζίτης, έχει καλή γνώση των οικονομικών λ.χ. μιας οικογένειας. Δεν έχουμε το περιθώριο να προσφέρουμε τις υπηρεσίες του σε όλη την πελατειακή μας βάση. Έχουμε ένα νέο μερίδιο πελατών, νέων, που έχουν ψηφιακές γνώσεις, και χρειάζονται αυτές τις υπηρεσίες. Πρέπει πλέον να είμαστε πολύ προσεκτικοί, η εμπιστοσύνη είναι βασικό συστατικό του κλάδου μας. Δεν μπορούμε να βιώνουμε προβλήματα όπως άλλοι κλάδοι. Στην Alpha Bank ξεκινούμε μια πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, επενδύουμε σε πρωτοβουλίες που αφορούν στην υποβοήθηση των εργαζόμενων. Έχουμε τον κυρ Γιάννη (σ.σ. Γιάννη Κωστόπουλο) σε πολύ ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Η προσέγγισή μας θα το ακολουθεί αυτό».
Ενώ πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Ως άνθρωποι έχουμε αναπτύξει φυσικές άμυνες για το που θα δίνουμε την εμπιστοσύνη μας. Αυτό που λείπει είναι ένας υπεύθυνος οδηγός χρήσης AI για τους ανθρώπους».
Ο Adam Elman, Sustainability Lead της Google ανέφερε: «Η βιωσιμότητα είναι βασικό μας κομμάτι απο τότε που δημιουργήθηκε η Google. Μπορούμε να βοηθήσουμε τη μετάβαση κάνοντας τις πληροφορίες πιο προσβάσιμες. Εξελισσόμαστε σε τεχνολογία AI ώστε με νέο τρόπο οι πληροφορίες να γίνουν προσβάσιμες. Όταν μιλάμε για την τεχνολογία εστιάζουμε πάντα στο μέλλον, ωστόσο ήδη υπάρχει αυτή η τεχνολογία. Στον τομέα λόγου χάρη της ενέργειας, εστιάζουμε στη χρήση των φωτοβολταϊκών, όπου η διαδικασία είναι αρκετά αργή. Σήμερα μπορούμε να το κάνουμε από το γραφείο μας ώστε η χρήση της ηλιακής ενέργειας να αυξηθεί».Είπε, ακόμη: «Η Google έχει μια τολμηρή προσέγγιση. Είμαστε σε σημείο του να κατανοήσουμε ποια είναι η ιδανική χρήση για την AI. Έχουμε την ίδια κατανάλωση ενέργειας με τριπλή καταναλωτική ισχύ».
Τον συντονισμό της συζήτησης πραγματοποίησε η Μαριάννα Λεώνη, Managing Dir. & Partner, Regional Head of Risk & ComplianceTech & Analytics, BCG, η οποία αναφέρθηκε σε ένα «ταξίδι μετασχηματισμού με την τεχνητή νοημοσύνη». Έκανε ακόμη λόγο για μια νέα εποχή για την οποία μιλούν συνεχώς οι αγορές και αναφέρθηκε στη δύναμη που έχουν οι χρήστες χάρη στην AI αλλά και στους κινδύνους που πρέπει να προβλεφθούν.