Σε τροχιά αποσύνθεσης βρίσκονται οι Σπαρτιάτες με μια ακόμη αποχώρηση να διατηρεί ζωντανό το σενάριο της διάλυσης του κόμματος στα εξ ων συνετέθη, πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου και του Εκλογοδικείου.
Με την αποχώρηση του Διονύση Βαλτογιάννη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών συνεχίζει η αποσύνθεση του ακροδεξιού μορφώματος.
Η τάση αποσυσπείρωσης μετουσιώθηκε σε διαλυτική μετά την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των 11 βουλευτών των Σπαρτιατών -πλην του προέδρου Βασίλη Στίγκα- μετά από καταγγελίες του ιδίου για τις σχέσεις των υπολοίπων με τον πρωτόδικα καταδικασμένο για εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη. Η καταγγελία ακολούθησε την πίεση που του ασκήθηκε από τους βουλευτές μέσω απειλής αντικατάστασής του, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Ηλία Κασιδιάρη για τον Δήμο της Αθήνας.
Auditor’s note: Προδιαγεγραμμένη πορεία
Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει ότι η οδός της αυτοδιάλυσης είναι η μόνη που θα μπορούσε να δώσει βάση για την οικοδόμηση νομικής άμυνας απέναντι στην ποινική δίωξη των βουλευτών για παραπλάνηση του εκλογικού σώματος..
Βέβαια, αναπόφευκτα η αυτοδιάλυση των Σπαρτιατών θα ακολουθηθεί από νομική αποσάρθρωση του κομματικού αυτού μορφώματος. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην αναπροσαρμογή των κοινοβουλευτικών ισορροπιών, όχι όμως και την αλλαγή τους.
Στην πραγματικότητα, εκτός από το οικονομικό όφελος των κομμάτων, ο μόνος ουσιαστικά ενισχυμένος θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκλέξει βουλευτές που δεν έχει, δεδομένου ότι η διάσπαση τον αποδυνάμωσε σημαντικά. Βέβαια, προϋπόθεση γι αυτό είναι οι βουλευτές που θα μπουν στη Βουλή τώρα να μην προσκολληθούν στη Νέα Αριστερά.
Η ανεξαρτητοποίηση
Όπως αναφέρει στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του, αποχώρησε από την Κ.Ο. των Σπαρτιατών «σε συνέχεια της παραγγελίας από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την άσκηση ποινικής δίωξης, σε βάρος εμού του ίδιου, αλλά και των υπολοίπων δέκα συναδέλφων μου» και πως πλέον «είναι αδύνατο να παραμείνω στους Σπαρτιάτες υπό την ηγεσία Στίγκα, ο οποίος μετά τις ανυπόστατες καταγγελίες του, κατέστη επί της ουσίας η αφορμή της ποινικής μου δίωξης».
Με την αποχώρηση αυτή, οι Σπαρτιάτες αριθμούν πλέον 7 βουλευτές, καθώς εκτός των Γιώργου Μανούσου και Γιάννη Δημητροκάλλη που αποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας τον Βασίλη Στίγκα για ψεύδη και συκοφαντίες, είχαν ανεξαρτητοποιηθεί παλαιότερα, οι Κωνσταντίνος Φλώρος και Χάρης Κατσιβαρδάς.
Υπενθυμίζουμε πως πριν από λίγες ημέρες, ο Βασίλης Στίγκας επιχείρησε να αποθαρρύνει τις τάσεις διάλυσης των Σπαρτιατών, παίρνοντας πίσω ξανά τις καταγγελίες πως οι βουλευτές του καθοδηγούνται από εξωθεσμικά κέντρα που παραπέμπουν σε greek Mafia. Ωστόσο φάνηκε από τη σημερινή αποχώρηση πως οι εξηγήσεις δεν έπεισαν όλους τους εναπομείναντες βουλευτές.
Στο μεταξύ ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει αν οι Σπαρτιάτες μπορούν να πάρουν μέρος στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, ενώ το εκλογοδικείο θα αποφασίσει το πιθανότερο μέσα στον Ιούνιο αν ήταν νόμιμη η συμμετοχή των Σπαρτιατών στις περασμένες εθνικές εκλογές. Αν το εκλογοδικείο κηρύξει τελικά έκπτωτους τους Σπαρτιάτες, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι να διαμοιραστούν οι έδρες τους στα υπόλοιπα κόμματα.