Ψηλά στην πυραμίδα των χωρών με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή παραγωγή αποβλήτων τροφίμων βρίσκεται η Ελλάδα.
Κάθε άτομο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρήγαγε κατά μέσο όρο 131 κιλά απορριμμάτων τροφίμων το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Αυτό βασίζεται σε στοιχεία από τα 27 κράτη μέλη.
Η συνολική σπατάλη τροφίμων στην ΕΕ ανήλθε σε πάνω από 58 εκατομμύρια τόνους το 2021. Τα νοικοκυριά αποτελούσαν το 54% αυτού, με περισσότερους από 31 εκατομμύρια τόνους «φρέσκιας μάζας» που παράγεται από την κατηγορία κάθε χρόνο. Ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας αποβλήτων (21%) ήταν η επεξεργασία και παραγωγή τροφίμων, ενώ το υπόλοιπο μερίδιο προήλθε από τον πρωτογενή τομέα παραγωγής (5 εκατ. τόνοι, 9% μερίδιο του συνόλου), τα εστιατόρια και τις υπηρεσίες τροφίμων (πάνω από 5 εκατ. τόνοι, 9% μερίδιο του συνόλου) και λιανικής και άλλων διανομέων τροφίμων (λίγο πάνω από 4 εκατομμύρια τόνους, μερίδιο 7%).
Όπως δείχνει το διάγραμμα, η Κύπρος είχε την υψηλότερη κατά κεφαλήν ποσότητα σπατάλης τροφίμων, περίπου 400 κιλά. Tο Βέλγιο, η Δανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία βρίσκονται επίσης στην κορυφή της κλίμακας. Αντίθετα, η Σουηδία. Η Κροατία και η Σλοβενία είχαν πολύ χαμηλότερη παραγωγή αποβλήτων ανά άτομο.
Εκτός από τα υπολείμματα φαγητού, τα απορρίμματα τροφίμων περιλαμβάνουν επίσης μη βρώσιμα υποπροϊόντα, όπως κελύφη ξηρών καρπών και φρούτων, κοτσάνια και φύλλα, υπολείμματα καφέ και κόκαλα.
You will find more infographics at Statista