Συστάσεις για μεταρρυθμίσεις και εστίαση των επενδύσεων διατυπώνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στις τελευταίες παρεμβάσεις του, προκειμένου να εκπληρωθεί η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας, ενώ η ΤτΕ επιμένει να διατηρεί ψηλά τον αναπτυξιακό πήχη για το 2024, αισθητά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε σε πρόσφατη ομιλία του την περίπτωση της χώρας ως success story, καθώς έχουν γίνει αλματώδη βήματα, ωστόσο πάντα επιμένει στις προκλήσεις, οι οποίες καθώς δεν αντιμετωπίζονται μπορεί να εξελιχθούν σε κινδύνους, τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκθέσεις των διεθνών οίκοων.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει σταθερά τις καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, τη γραφειοκρατία, την υστέρηση σε βασικές υποδομές, στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και του χωροταξικού πλαισίου, καθώς και χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας ως μείζονες προκλήσεις. Υπογραμμίζει όμως και τις αναντιστοιχίες μεταξύ προσφερόμενων/ζητούμενων δεξιοτήτων και την αυξημένη στενότητα στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, με σαφείς αναφορές στις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις σκιαγραφεί μια ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα για την επόμενη ημέρα. Όσον αφορά τα τρέχοντα δημοσιονομικά, εστιάζει στη φοροδιαφυγή. Τέλος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος σκιαγραφεί και μια ομάδα παραγόντων που πλήττουν προοπτικές και λειτουργία του οικονομικού μοντέλου: Τις αδυναμίες στο «τρίγωνο της γνώσης» (εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία) και τα ολιγοπώλια (π.χ. τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες, ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη).
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι παραπάνω δυσκαμψίες λειτουργούν ανασχετικά στην παραγωγική ικανότητα, τη δυνητική ανάπτυξη και την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής.
Το πακέτο κινδύνων συμπληρώνουν οι εξωγενείς παράγοντες, με την αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο και τους γεωπολιτικούς κινδύνους να κυριαρχούν. Ακολουθούν οι τάσεις στασιμοπληθωρισμού, τα επεισόδια χρηματοπιστωτικής αστάθειας και τα προβλήματα δημόσιου χρέους. Η διαφορά επιτοκίου-ρυθμού ανάπτυξης (snowball effect) πιθανότατα θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο παγκοσμίως την προσεχή περίοδο.