Η Goldman Sachs διατηρεί αμετάβλητη την τιμή στόχο για τις ελληνικές μετοχές και τον Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες για το επόμενο δωδεκάμηνο και το περιθώριο ανόδου είναι της τάξεως του 12% και μαζί με τη μερισματική απόδοση του 6% που προβλέπει, το περιθώριο ανέρχεται σε 18%. Σε όρους δολαρίου, η απόδοση ξεπερνά το 20% σε 23%, ένα από τα υψηλότερα ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές που παρουσιάζει.
Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι διαπραγματεύσιμος με 7,2 φορές τα κέρδη των επόμενων δώδεκα μηνών σε όρους Ρ/Ε, ενώ η αμερικανική επενδυτική τράπεζα τοποθετεί τον πήχη για την ‘δίκαιη’ αποτίμηση του Γενικού Δείκτης τις 8 φορές τα κέρδη των επόμενων δώδεκα μηνών. Τα κέρδη ανά μετοχή του εγχώριου δείκτη αναμένεται αυξηθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου, έναντι των χαμηλών προσδοκιών για το μέσο όρο της αγοράς που τοποθετούν την αύξηση των κερδών ανά μετοχή σε μόλις 1%.
Τα στοιχεία που μπορούν, σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο να προσφέρουν μακροχρόνιες αποδόσεις στους επενδυτές και τα οποία εμφανίζει ο εγχώριος δείκτης είναι τα δύο ακόλουθα:
·Μακροπρόθεσμα, οι χώρες που δίνουν προτεραιότητα στις επενδύσεις για την ανάπτυξη τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις για τους επενδυτές από εκείνες που ευνοούν την επιστροφή μετρητών στους μετόχους. Το ‘πείραμα’ του οίκου έδειξε ότι αν ένας επενδυτής είναι long (αγοραστής) στις 5 κορυφαίες οικονομίες με την υψηλότερη επιστροφή μετρητών στους επενδυτές το προηγούμενο έτος και short (πωλητής) επί των 5 κορυφαίων αναδυόμενων μετοχικών αγορών (ΕΜ) με την υψηλότερη επένδυση μετρητών για ανάπτυξη θα είχε υποαποδώσει κατά 40% περίπου κατά την τελευταία δεκαετία. Η πορεία αυτής της στρατηγικής long-short αντικατοπτρίζει στενά την πορεία της επένδυσης σε αμυντικές αγορές (όπως η MENA και το Περού) έναντι εκείνων που είναι περισσότερο προσανατολισμένες προς την ανάπτυξη, όπως η Ελλάδα, η Κορέα, η Ινδία, η Πολωνία και η Ουγγαρία.
· Σε γενικές γραμμές, το μακροοικονομικό περιβάλλον των αναδυόμενων οικονομιών που αποδίδουν περισσότερα μετρητά στους μετόχους είναι αμυντικό. Η επένδυση σε αναδυόμενες αγορές που επιστρέφουν περισσότερα μετρητά στους επενδυτές αποδίδουν καλύτερα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της ύφεσης της αγοράς, ενώ εκείνες που επικεντρώνονται σε επενδύσεις ανάπτυξης υπεραποδίδουν κατά τη διάρκεια ετών ανόδου. Στο σημερινό σκηνικό της σταθερής παγκόσμιας ανάπτυξης και της χαλάρωσης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ο οίκος αναμένει ότι οι αγορές που προσανατολίζονται περισσότερο προς την ανάπτυξη όπως η Ελλάδα, η Κορέα και η Ινδία είναι περισσότερο πιθανό να υπεραποδώσουν.