Με δημόσια παρέμβαση μέσα από πρωινή εκπομπή επιχειρεί να ανακτήσει τον έλεγχο της επικαιρότητας γύρω από το υπουργείο του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μερικές μέρες μετά την άγρια δολοφονία 28χρονης έξω από αστυνομικό τμήμα που προκάλεσε οργή στην Ελλάδα.
Για την ανάγκη ριζικής ανασυγκρότησης της αστυνομίας ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Αναφερόμενος στην τελευταία γυναικοκτονία και μάλιστα έξω από αστυνομικό τμήμα, ο υπουργός τόνισε πως «πέφτει μια πολύ βαριά σκιά πάνω από την ελληνική κοινωνία, κι από εμένα προσωπικά. Δεν έχω ξεπεράσει ακόμα το γεγονός ότι έφυγε ένα κορίτσι που σαν να ανήκει σε όλους μας».
Η τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για επανίδρυση της αστυνομίας μοιάζει όμως οξύμωρη, καθώς ο ίδιος έχει διατελεί υπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο για 12 χρόνια στα τελευταία 20.
Ήδη, στην προηγούμενη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποπέμφθηκε από το ίδιο υπουργείο όταν απέτυχε να διαχειριστεί την έκρηξη της βίας και ειδικότερα του οργανωμένου εγκλήματος. Η επαναφορά του μετά από τη θητεία του Τάκη Θεοδωρικάκου και το σύντομο πέρασμα του Γιάννη Οικονόμου, εδραιώθηκε στο αφήγημα της γνώσης του χώρου και της άμεσης προσαρμογής και αποτελεσματικότητας. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά, αν και ο ίδιος ανέτρεψε πολιτικές και πραγματοποίησε ευρείες ανακατατάξεις στο στελεχιακό δυναμικό.
Οι δηλώσεις Χρυσοχοΐδη
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, κληθείς να σχολιάσει τη διαχείριση από πλευράς αστυνομίας του περιστατικού στους Αγ. Αναργύρους που κατέληξε σε άλλη μία γυναικοκτονία, παραδέχτηκε πως «υπάρχουν αστοχίες αλλά υπήρξαν 12.500 περιστατικά το 2023 και η αστυνομία έσωσε 13.000 γυναίκες».
«Το πρόβλημα είναι ότι κάθε 45 λεπτά έχουμε ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και στα οποία παρεμβαίνουμε. Τριάντα με σαράντα υποθέσεις απειλής την ημέρα. Επειδή τρέχουν πολύ γρήγορα τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση. Οι γυναίκες με την ενθάρρυνση που δέχονται μιλάνε πια» σημείωσε.
Πρόσθεσε πως «το πρόβλημα είναι πως η αστυνομία δεν μπορεί να τρέξει τόσο όσο τρέχουν οι εξελίξεις και το πρόβλημα είναι η ασφάλεια των θυμάτων. Πρέπει ο αστυνομικός πρέπει να πει “κάθισε εδώ”. Το βασικό ζητούμενο είναι η ασφάλεια την ώρα που μια γυναίκα εισέρχεται στο τμήμα, όλα αυτά τα εγκλήματα διώκονται αυτεπαγγέλτως δεν χρειάζονται μηνύσεις».
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί παραίτησής του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέπεμψε στον νόμο για την ενδοοικογενειακή βία που ψηφίστηκε το 2006, τονίζοντας ότι έκτοτε και έως το 2018 δεν έγινε τίποτα άλλο και προσθέτοντας πως «το 2019 ιδρύσαμε το τμήμα ενδοοικογενειακής βίας, μια σειρά υπηρεσίες και όλα τα πρωτόκολλα».
Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος ανέφερε ότι «εξασφαλίζουμε σε κάθε περιοχή ένα safe house, μια στέγη για όσο διαρκεί η κρίση, ένα μέρος που θα το ξέρει μόνο η Αστυνομία και όπου μπορεί να οδηγείται η γυναίκα για όσο χρειαστεί, ώστε να ξεπεραστεί ο κίνδυνος. Αυτά θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα και θα ενεργοποιηθούν σε λίγες ημέρες, μέσα στην εβδομάδα. Όλες οι αστυνομικές διευθύνσεις θα στείλουν εμπιστευτικά στο αρχηγείο σε ποιο σημείο υπάρχει ο συγκεκριμένος χώρος».
Κλείνοντας ο υπουργός Προστασίας ανέφερε ότι «η αστυνομία χρειάζεται μία ριζική ανασυγκρότηση, αναγέννηση και επανίδρυση για να φτιάξουμε μία αστυνομία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών. Πρέπει να ανταποκριθεί στα κοινωνικά ζητήματα και όχι τόσο στο διωκτικό».