«Το κάπνισμα σκοτώνει» δεν είναι παρά ένα από τα συνθήματα που συνδέονται με τις ομάδες υπεράσπισης κατά του καπνού — και είναι πολύ αληθινό. Όταν εξετάζουμε τους κινδύνους συμπεριφοράς, που σημαίνει τους τύπους κινδύνου που μπορούν να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό, ειδικά σε ιδιαίτερα βιομηχανικές χώρες, το κάπνισμα τσιγάρων, πούρων και άλλων προϊόντων καπνού συνδέεται με μια ποικιλία ασθενειών που ευθύνονται για 7,7 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως.
Όπως δείχνει το διάγραμμά με δεδομένα από τη μελέτη Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Νόσων του 2019 από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, κανένας άλλος συμπεριφορικός παράγοντας κινδύνου δεν πλησιάζει την επιβάρυνση της νόσου από το κάπνισμα.
Το αλκοόλ έρχεται δεύτερο σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και ως προς τον παράγοντα κινδύνου, οι θάνατοι που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ διεθνώς ανήλθαν στα 2,4 εκατ. -κατ ετίμηση- και στις ΗΠΑ 137.000 το 2019. Αυτό προσδιορίζει τους θανάτους που σχετίζονται με το αλκοόλ στο 57 και 30% αντίστοιχα των παγκόσμιων θανάτων από συμπεριφορικούς παράγοντες κινδύνου και συνδέονται με κατάχρηση ουσιών και πεπτικές παθήσεις. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων νατρίου στη διατροφή συνδέεται με σχεδόν δύο εκατομμύρια θανάτους σε παγκόσμια κλίμακα και ως εκ τούτου κατατάσσεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ένα διαφορετικό πρόβλημα: την κατάχρηση ναρκωτικών. Το 2019, περίπου 105.000 άνθρωποι υπολογίζεται ότι πέθαναν από ασθένειες που συνδέονται με τη χρήση ναρκωτικών, το οποίο αποτελεί το 4% των συνολικών θανάτων που συνδέονται με κινδύνους συμπεριφοράς στη χώρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση παγκοσμίως, όπου το μερίδιο των θανάτων μόλις αγγίζει το 1%.
Ο συνολικός αριθμός θανάτων από παράγοντες κινδύνου στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήλθε σε 1,8 εκατομμύρια, ενώ ο παγκόσμιος αριθμός ανήλθε σε 35 εκατομμύρια.
Ενώ η κατανάλωση των περισσότερων ναρκωτικών είναι παράνομη και συχνά φέρει κοινωνικό στίγμα, το αλκοόλ και το κάπνισμα είναι νόμιμα ναρκωτικά που διαπερνούν όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Οι κίνδυνοι και των δύο είναι γνωστοί και καλά τεκμηριωμένοι, με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο να ταξινομεί και τα δύο ως καρκινογόνα της ομάδας 1, το οποίο περιλαμβάνει παράγοντες με “επαρκή ένδειξη καρκινογένεσης σε ανθρώπους [και] ισχυρές ενδείξεις σε εκτεθειμένους ανθρώπους ότι ο παράγοντας παρουσιάζει βασικά χαρακτηριστικά καρκινογόνων ουσιών και επαρκή στοιχεία καρκινογένεσης σε πειραματόζωα.”
You will find more infographics at Statista