Στρατηγική για την προσέλκυση funds ξεδιπλώνει τώρα η Dimand, με τη διοίκηση να εστιάζει πλέον στην ανταμοιβή των επενδυτών, ενώ η εταιρία αναμένεται να βρεθεί πλέον με ισχυρή ρευστότητα.
Σε τροχιά κεφαλαιοποίησης μακροχρόνιων projects βρίσκεται πλέον η Dimand, καθώς όπως δήλωσε ο ιδρυτής και CEO Δημήτρης Ανδρικόπουλος σε ενημέρωση στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, το 2024 θα αποεπενδύσει από τέσσερα projects. Οι κινήσεις αυτές θα ενισχύσουν τη ρευστότητα, θα περιορίσουν έτι περαιτέρω τους δείκτες μόχλευσης και θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αποδοτικότητας στα ίδια κεφάλαια.
Η εταιρία, φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη τάση στην αγορά του Real Esate στην Ελλάδα, επιζητώντας επενδύσεις χαμηλού κινδύνου σε αυτή τη φάση. Όσον αφορά στις προοπτικές, καίριο ρόλο παίζει το project Skyline, ενώ συνολικά η Dimand έχει pipeline έργων ύψους 1,2 δισ. μέχρι το 2029.
Σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων, το 2023 η Dimand πέρασε στην κερδοφορία, ενώ η αύξηση του δανεισμού υπερ-αντισταθμίστηκε από την ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων και ο δείκτης μόχλευσης που διαμορφώνεται στο 33%, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα εν συγκρίσει με την αγορά, αν και σημαντικά αυξημένος κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα, το 2023 η προ φόρων κερδοφορία που εμφάνισε η εταιρεία διαμορφώθηκε σε 17 εκατ. ευρώ περίπου, εκ των οποίων σύμφωνα με την CFO της Dimand κ. Α. Χαλκιαδάκη, 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε οργανικά κέρδη και τα υπόλοιπα προήλθαν από την αναπροσαρμογή αποτίμησης των ενεργών projects.
Προοπτικές και… περιβάλλον
Παρά τον ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης του Real Estate στην Ελλάδα και την εισροή ξένων επενδύσεων που επικεντρώνονται στον κλάδο, ο CEO της Dimand εμφανίστηκε προβληματισμένος ιδιαίτερα για τις επενδύσεις σε Datacenters, για τα οποία αν και υπάρχει ισχυρή ζήτηση, εν τούτοις συνοδεύονται και από προβλήματα. Ειδικότερα, σημείωσε την υψηλή ενεργειακή κατανάλωση και την επιβάρυνση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τη μια πλευρά, ενώ από την άλλη στάθηκε στα ελλιπή επίγεια δίκτυα ενέργειας, που υπονομεύουν την αξιοπιστία.
Στο Real Estate γενικότερα ο κ. Ανδριόπουλος σημείωσε ότι οι τιμές στην Ελλάδα είναι στο 30% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καταδεικνύοντας έτσι περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Η Dimand, όπως δήλωσε, στοχεύει στην διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει στο κέντρο των πόλεων και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η πορεία της μετοχής
Για τη διοίκηση της εταιρίας ζήτημα αποτελεί η πορεία της μετοχής στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, καθώς μετά την εισαγωγή της έχει υποχωρήσει περίπου 35%. Πλέον, η στρατηγική διανομής μερίσματος και η προοπτική ενίσχυσης της κερδοφορίας εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια τα οποία αναζητούν αποδόσεις και ισχυρά θεμελιώδη.
Κέρδη από… αποεπενδύσεις
H Dimand διαθέτει χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης ακινήτων μικτής αξίας (GDV) της τάξης του 1,2 δισ.ευρώ με ορίζοντα σταδιακής ολοκλήρωσης έως τα μέσα του 2027.
Η εταιρία σκοπεύει εντός του 2024 να αποεπενδύσει από 5 projects -που περιλαμβάνονται στο ανωτέρω χαρτοφυλάκιο-. Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να προσφέρουν πρόσθετη ρευστότητα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα όμως, οι συναλλαγές εκτιμάται ότι θα εκτοξεύσουν την κερδοφορία του 2024.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία θα αποεπενδύσει από
- το ακίνητο γραφείων που έχει μισθωθεί από την PwC και πρόκειται να μεταβιβασθεί στην Eurobank,
- από τον Πύργο Πειραιά,
- από το Μινιόν,
- από το κτίριο της ΕΕΔΕ και
- από το HUB 26 στη Θεσσαλονίκη.
Skyline Project: Μεγάλες προσδοκίες
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το πακέτο ακινήτων του Project Skyline, ύψους 438 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με τη διοίκηση της Dimand, η οποία αποτελεί leader investor στο consortium που ελέγχει το 65% του χαρτοφυλακίου (55% Dimand, 25% Premia Properties, 20% EBRD) και με την Alpha Bank να ελέγχει το 35% μέσω της Alpha Αστικά Ακίνητα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 85% των ακινήτων που περιλαμβάνονται στο project Skyline βρίσκονται σε διαδικασία προπώλησης, πριν την οριστικοποίηση της συναλλαγής. Τα εναπομείναντα 70 περίπου θα ανακατασκευαστούν και προορίζονται να αποτελέσουν ακίνητα εισοδήματος. Η Dimand θα λάβει επιπλέον αμοιβή για το project της ανακατασκευής και το fitting.
Η απόδοση του project δε υπολογίζεται σε IRR 25% και 2,5 φορές τα επενδεδυμένα κεφάλαια.
Ο κ. Ανδριόπουλος δε ανάφερε πως η εταιρεία κινείται προς τη διεκδίκηση αντίστοιχων χαρτοφυλακίων ακινήτων (που δεν συνδέονται με κόκκινα δάνεια), διαθέτοντας πλέον τεχνογνωσία αλλά και ανεξάρτητη διοικητική ομάδα.
Στρατηγική ανάπτυξης
Η Dimand υλοποιεί projects ανάπλασης ακινήτων, με ορίζοντα τριετίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται:
- το πρώην ακίνητο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στο Βοτανικό,
- το κτίριο γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι, όσο και
- μικρότερα στο κέντρο της Αθήνας.
Σε αυτά αναμένεται να προστεθούν εντός του τρέχοντος έτους τρία έργα μειωμένου ρίσκου. Πρόκειται για έργα development στην Αθήνα, εκ των οποίων το πρώτο θα αποτελέσει αυτόνομη επένδυση της Dimand. Τα δύο άλλα έργα θα ενταχθούν σε κοινοπρακτικά σχήματα.