Η χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων έρχεται στο επίκεντρο ενόψει Ευρωεκλογών και της προσφυγής πολλών ακόμη χωρών στις κάλπες για την εκλογή κυβερνήσεων και ηγετών.
Λιγότερες από τις μισές χώρες του ΟΟΣΑ απαγορεύουν τις ανώνυμες δωρεές για πολιτική χρηματοδότηση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Anti-Corruption and Integrity Outlook 2024 που δημοσίευσε ο ΟΟΣΑ.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι αυτό αφήνει αυτές τις χώρες «εκτεθειμένες σε αδικαιολόγητη επιρροή.
Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει ποιες χώρες έχουν επιβάλει κανονισμούς για την πλήρη απαγόρευση των οικονομικών συνεισφορών από ανώνυμες δωρεές, δημόσιες επιχειρήσεις και ξένα κράτη και ξένες επιχειρήσεις.
Στην Ελλάδα, οι ανώνυμες δωρεές απαγορεύονται, αλλά στην πραγματικότητα η χρηματοδότηση των κομμάτων παραμένει διαχρονικά άγνωστη, ενώ τα σωρευμένα δάνεια σε τράπεζες υπονομεύουν την ανεξαρτησία τους. Στην Ελλάδα ζήτημα αποτελεί επίσης η μη-απαγόρευση χρηματοδότησης των κομμάτων από ξένα κράτη και επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έκθεση, το πρόβλημα με τις ξένες δωρεές είναι ότι μπορούν «να επηρεάσουν αδικαιολόγητα τους υποψηφίους και τα πολιτικά κόμματα και να οδηγήσουν σε υπερεκπροσώπηση των συμφερόντων ξένων παραγόντων στους δημόσιους θεσμούς και όχι στο εγχώριο δημόσιο συμφέρον». Για το λόγο αυτό, ο ΟΟΣΑ συνιστά τη διαφάνεια και την ιχνηλασιμότητα των κονδυλίων.
Εν τω μεταξύ, δωρεές από δημόσιες επιχειρήσεις ή κρατικές επιχειρήσεις μπορούν να «θολώσουν τη γραμμή μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και να στρεβλώσουν τις συμφωνίες-πλαίσιο διακυβέρνησης μεταξύ κρατικών επιχειρήσεων και του κράτους», συμπεριλαμβανομένης της «ακατάλληλης εκτροπής των δημόσιων πόρων» και του κινδύνου της ιδέας ότι οι δωρεές δίνονται ως αντάλλαγμα για «πολιτική πίστη».
Οι ανώνυμες δωρεές δημιουργούν τον κίνδυνο οι προαναφερθέντες δωρητές να παρακάμψουν τους κανόνες.
Όπως δείχνει το διάγραμμα, οι απαγορεύσεις εισφορών σε πολιτικά κόμματα από ξένα κράτη ή επιχειρήσεις αποτελούν τον κανόνα για τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Μόνο η Ελλάδα, η Αυστραλία, η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν αυτόν τον κανόνα. Εν τω μεταξύ, Ελβετία, Ιρλανδία, Ολλανδία, η Αυστραλία, η Δανία και η Σουηδία ξεχωρίζουν επειδή δεν έχουν απαγόρευση χρηματοδότησης από δημόσιες επιχειρήσεις.
You will find more infographics at Statista