Σε διαδικασία upscaling βρίσκεται η CPI καθώς η διοίκηση εφαρμόζει ένα διττό σχέδιο ενίσχυσης των μεγεθών και διεύρυνσης του αποτυπώματος της εταιρίας, μέσω διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου προϊόντων – λύσεων και προσωπικού και αναζητώντας πιθανούς στόχους για εξαγορά που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ανοίξουν νέες αγορές.
Στρατηγική μεγέθυνσης της CPI εφαρμόζει η διοίκηση της CPI, σύμφωνα το business plan και τις πρωτοβουλίες που παρουσίασε ο CEO Αριστείδης Παπαθάνος στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.
Σύμφωνα τα όσα ανέφερε ο κ. Παπαθάνος, η CPI έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς business plan για την ανάπτυξη της εταιρίας, στο πλαίσιο του οποίου έχει αυξήσει ήδη το προσωπικό της, υπέγραψε νέες συμφωνίες για αντιπροσώπευση εταιριών στην Ελλάδα. Παράλληλα, η διοίκηση και οι μέτοχοι της CPI βρίσκονται σε ενεργή διαδικασία screening εταιριών για ενδεχόμενη εξαγορά, με γνώμονα την ενίσχυση των μεγεθών της τόσο σε επίπεδο τζίρου, όσο και κερδών και την διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης της.
Ανάπτυξη εκ των έσω
Στο πλαίσιο της στρατηγικής για περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της η CPI ανακοίνωσε προσθήκες στο management team με εστίαση στον τομέα των τεχνικών υπηρεσιών και τα logistics, ενώ έμφαση θα δοθεί και στο reskiling και upskiling του προσωπικού.
Ειδικότερα, ο κ. Παπαθάνος ανακοίνωσε την προσθήκη τριών νέων στελεχών, της Μόσχας Δημοσίδου στην ανάπτυξη τεχνικών υπηρεσιών, της Βιβής Ντοβίνου ως επικεφαλής στο HR και του Κωνσταντίνου Σταμπέλου στα logistics, με στόχο τη βελτίωση του operational officiency.
Σε επίπεδο διεύρυνσης χαρτοφυλακίου ο Αριστείδης Παπαθάνος ανακοίνωσε την εκπροσώπηση στην Ελλάδα τριών ακόμη εταιριών:
- Της πολυεθνικής Poly, η οποία θεωρείται παγκόσμιος ηγέτης σε λύσεις για υβριδικό περιβάλλον εργασίας. Η CPI κατάφερε ήδη στο πρώτο εξάμηνο να αποκτήσει ικανή πρόσβαση σε μια αγορά που υπολογίζεται στα 5 έως 7 εκατ. ετησίως. Από τον Οκτώβριο του 2023 έως και το φετινό Μάρτιο η CPI πέτυχε πωλήσεις περίπου 250 χιλιάδων ευρώ. Στόχος είναι η κυριαρχία στην αγορά, με τα μερίδια στην Ελλάδα να προσεγγίσουν αυτά που έχει η Poly στο εξωτερικό.
- Της Milestone που ανήκει στην Cannon Group, που ειδικεύεται στο physical security (κάμερες ασφαλείας), με τις σχετικές πωλήσεις της CPI να έχουν διαμορφωθεί στα 150 χιλ. ευρώ κατά τους πρώτους έξι μήνες της συνεργασίας. Ήδη, τις λύσεις της χρησιμοποιεί ευρέως η ΔΕΗ, δίνοντας σημαντικό edge στην CPI για την περαιτέρω ανάπτυξη του πελατολογίου της.
- Της Govee, η οποία δραστηριοποιείται στο smart lighting με προϊόντα στη λιανική αγορά και σε επαγγελματικές λύσεις.
Εγγενώς, η CPI προσβλέπει σε αύξηση μεγεθών από τα 18,5 εκατ. ευρώ που έκλεισε τον Ιούνιο 2023, θα διαμορφωθεί στη φετινή χρήση κοντά στα 19,5 εκατ. ευρώ, στην επόμενη στα 21 εκατ. και στη μεθεπόμενη στα 25-26 εκατ. ευρώ.
Η μεγέθυνση όμως θα είναι εκθετικά μεγαλύτερη αν η εταιρία βρει και κατάλληλο υποψήφιο προς εξαγορά. Ηδιοίκηση της εταιρείας διέψευσε τις φήμες περί εξαγοράς της και αντίθετα τόνισε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις προκειμένου πέρα από την οργανική, να επιδιώξει και την ανόργανη ανάπτυξή της.
Στο πλαίσιο της οργανικής ανάπτυξης η CPI κινείται και στην κατεύθυνση της διεκδίκησης έργων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε αυτόνομα, είτε μέσω συνεργασιών.
Οικονομικά μεγέθη
Το περιθώριο EBITDA προβλέπεται να διευρυνθεί από 6% στη φετινή χρήση, στο 6,3% στην επόμενη και στο 6,7% σε αυτή που θα λήξει τον Ιούνιο του 2026.
Όπως διευκρίνισε ο CEO της εταιρίας Αριστείδης Παπαθάνος, οι προβλέψεις αυτές βασίζονται μόνο σε οργανική ανάπτυξη. Η εικόνα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί αισθητά εφόσον καρποφορήσουν οι προσπάθειες εξαγοράς.
Στόχος για τη διοίκηση της CPI από ενδεχόμενη εξαγορά είναι η δημιουργία νέου καναλιού εσόδων, με προτίμηση είτε σε high end υπηρεσίες, είτε στο χώρο του IT.
«Ένα επιδιωκόμενο μέγεθος, θα μπορούσε να είναι αυτό που οδηγεί σε έναν πρόσθετο κύκλο εργασιών μεταξύ 5-10 εκατ. ευρώ, με περιθώριο EBITDA στο 15%, έτσι ώστε μαζί με την υπάρχουσα δραστηριότητα να ανεβούμε στα 25-30 εκατ. σε ό,τι αφορά τα έσοδα και σε ένα περιθώριο EBITDA κοντά στο 8%. Έχουμε μιλήσει με αρκετές εταιρίες και σε κάποιες περιπτώσεις οι συζητήσεις είναι ζεστές».
Ανέφερε ο Αριστείδης Παπαθάνος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Crisis Monitor.
Από την πλευρά τους, ο οικονομικός διευθυντής της CPI Γιώργος Αντύπας και ο σύμβουλος επενδυτικών σχέσεων και στρατηγικής ανάπτυξης Θεόδωρος Κρίντας, επεσήμαναν ότι για την ενδεχόμενη χρηματοδότηση μιας τέτοιας εξαγοράς εξετάζονται όλα τα δυνατά εργαλεία. Όπως σημείωσαν, υπάρχουν σήμερα γραμμές χρηματοδότησης αλλά σίγουρα δεν θα αρκέσουν, αφήνοντας ανοιχτά τα σενάρια για έκδοση ομολογιακού δανείου, ή και για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα ο κ. Αντύπας διευκρίνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται και το ενδεχόμενο ένταξης μέρους της συμφωνίας στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Συνδυαστικά, από το βάθος των λεπτομερειών που δόθηκαν για τη χρηματοδοτική διάρθρωση ενδεχόμενου deal, προκύπτει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο.
Η εικόνα στην αγορά
Αν και η CPI είναι από τις μικρές εταιρίες του Χ.Α εν τούτοις έχει αυξημένο -συγκριτικά- free float, καθώς φτάνει στο 40%, γεγονός που την καθιστά επιλέξιμη για μικρά funds και ΑΕΔΑΚ. Οι βασικοί μέτοχοι μάλιστα εμφανίζονται διατεθειμένοι να μειώσουν το ποσοστό τους σε περίπτωση που αυτό ωφελήσει την εταιρία και την πορεία της μετοχής.
Η διοίκηση αναφέρθηκε και στο πρόσφατο ράλι της μετοχής, διαψεύδοντας φήμες περί εξαγοράς της εταιρίας, αν και όπως δήλωσε ο κ. Παπαθάνος έχουν δεχθεί προτάσεις, τις οποίες έχουν όμως απορρίψει.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρίας οι επενδυτικές σχέσεις εστιάζουν στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της μετοχής ώστε να καταστεί εφικτή η είσοδος μικρών ΑΕΔΑΚ. Συνδυαστικά, με την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού και της εξαγοράς η εταιρία θα διαμορφώσει ικανά θεμελιώδη που θα της επιτρέψουν να προσεγγίσει το φράγμα για είσοδο στον Ftse Small Cap στο Χ.Α.