Την πρώτη αύξηση, μετά από οκτώ μήνες πτώσης καταγράφουν οι τιμές των τροφίμων σύμφωνα με στοιχεία του FAO του ΟΗΕ.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ανήλθε στο 118,3 τον Μάρτιο του 2024 από το προς τα κάτω αναθεωρημένο 117 τον Φεβρουάριο που ήταν το χαμηλότερο των τελευταίων τριών ετών.
Οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8% για τα φυτικά έλαια, σημειώνοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο, λόγω της αύξησης των τιμών για το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο.
Οι τιμές των γαλακτοκομικών αυξήθηκαν κατά 2,9% στο υψηλότερο επίπεδό τους εδώ και έντεκα μήνες, με τις παγκόσμιες τιμές τυριού να αυξάνονται περισσότερο, εν μέσω σταθερής ζήτησης εισαγωγών από την Ασία, υψηλότερων εσωτερικών πωλήσεων στη Δυτική Ευρώπη που οδήγησαν στις ανοιξιάτικες διακοπές και εποχιακής πτώσης της παραγωγής στην Ωκεανία. Επίσης, το κόστος του κρέατος αυξήθηκε κατά 1,7%, με επικεφαλής τις τιμές του κρέατος πουλερικών.
Αντίθετα, οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν κατά 2,6% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020, καθώς οι παγκόσμιες τιμές εξαγωγής σιταριού μειώθηκαν, εν μέσω συνεχιζόμενου ισχυρού εξαγωγικού ανταγωνισμού μεταξύ της ΕΕ, της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Επίσης, το κόστος της ζάχαρης μειώθηκε κατά 5,4%, λόγω της ανοδικής αναθεώρησης της πρόβλεψης παραγωγής ζάχαρης 2023/24 στην Ινδία και του βελτιωμένου ρυθμού συγκομιδής ζάχαρης στην Ταϊλάνδη στο τελικό στάδιο της σεζόν.