Ζήτημα αξιοπιστίας της υδροηλεκτρικής ενέργειας εγείρεται και εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τουλάχιστον σε μεγάλος μέρος του πλανήτη.
Μια νέα ανάλυση των κυβερνητικών δεδομένων από το Reuters διαπίστωσε ότι η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας μειώθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών κατά τη διάρκεια του έτους που έληξε στις 31 Μαρτίου, αναφέροντας πώς «οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις ανάγκασαν περαιτέρω εξάρτηση από την ηλεκτρική ενέργεια με καύση άνθρακα εν μέσω υψηλότερης ζήτησης».
Η χώρα σημείωσε πτώση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 16,3% σε αυτό το χρονικό πλαίσιο.
Η ιστορία της Ινδίας μιλά για μια ευρύτερη τάση: Πέρυσι, σημειώθηκε πτώση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας κατά 99,74 τεραβατώρες σε ετήσια βάση, σύμφωνα με μηνιαία στοιχεία που δημοσιεύονται από την Ember, ένα ενεργειακό think tank με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η μείωση οφείλεται κυρίως στη μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας από την Κίνα, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός υδροηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο και είχε παρόμοια ξηρασία και μακροχρόνια κύματα καύσωνα που επηρέασαν τα επίπεδα των ταμιευτήρων.
Σύμφωνα με την ανάλυση Ember των δεδομένων που διήρκεσαν έως τον Ιούλιο του 2023, το έλλειμμα υδροηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε μικρή αύξηση των ορυκτών καυσίμων.
Το ζήτημα με την μη επίτευξη των στόχων της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι ότι χρειάζονται άλλες πηγές ενέργειας για να καλυφθεί το κενό προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες. Οι ερευνητές της Ember εξηγούν στην ενδιάμεση έκθεσή τους για την ηλεκτρική ενέργεια για το 2023: «Όταν η υδροηλεκτρική παραγωγή παραμένει κάτω από τις προσδοκίες, αφήνει ένα έλλειμμα το οποίο καλούνται να καλύψουν άλλες μορφές παραγωγής χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος (κυρίως αιολική και ηλιακή), εκτός από την κάλυψη της πρόσθετης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων.
Μόνο όταν πηγές όπως ο άνεμος και ο ήλιος αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα ώστε να ξεπεραστεί τόσο η αβεβαιότητα της παραγωγής από άλλες καθαρές πηγές όσο και η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, θα δούμε ουσιαστικές μειώσεις στην παραγωγή ορυκτών και τις εκπομπές».
Στην Ινδία, η υδροηλεκτρική ενέργεια ενέχει αρκετές προκλήσεις από αυτή την άποψη,
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονα, οι ακανόνιστες βροχοπτώσεις σημαίνει ότι η Ινδία δεν θα πρέπει να θεωρεί την υδροηλεκτρική ενέργεια αξιόπιστη πηγή ενέργειας στο μέλλον.
Οι αναλυτές του Ember συμφωνούν ότι υπάρχει η αξιοπιστία της υδροηλεκτρικής ενέργειας παραμένει αμφισβητούμενη και τονίζουν ότι η πρόβλεψη μιας παγκόσμιας προοπτικής για την παραγωγή της πηγής ενέργειας είναι δύσκολη για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ενώ πολλές χώρες παρουσιάζουν χαμηλότερη παραγωγή από ό,τι στην αρχή του αιώνα. Ιστορικά οι μακροχρόνιες τάσεις παραμένουν διφορούμενες.
Ταυτόχρονα, διαφορετικές περιοχές σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό από την αλλαγή των καιρικών προτύπων που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή. «Οι αλλαγές στα πρότυπα και την ένταση των βροχοπτώσεων καθώς και η αυξημένη εξάτμιση θα επηρεάσουν την υδροηλεκτρική παραγωγή τόσο θετικά όσο και αρνητικά ανάλογα με την περιοχή»., αναφέρουν οι αναλυτές του Ember.
«Ενώ η κεντρική Αφρική, η Ινδία, η κεντρική Ασία και τα βόρεια υψηλά γεωγραφικά πλάτη αναμένεται να έχουν υψηλότερο υδροηλεκτρικό δυναμικό, η νότια Ευρώπη, οι νότιες ΗΠΑ και άλλες θα μπορούσαν να δουν το υδροηλεκτρικό τους δυναμικό να χειροτερεύει». Περιφερειακές διαφορές θα υπάρχουν και εντός των ίδιων των χωρών.
Προκειμένου ο κόσμος να πετύχει τον στόχο για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, η υδροηλεκτρική παραγωγή θα πρέπει να αυξάνεται κατά 4% ετησίως από το 2021 έως το 2030, σύμφωνα με την Ember. Όμως, όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.
Αυτό το διάγραμμα βασίζεται στα ετήσια δεδομένα ηλεκτρικής ενέργειας της Ember μεταξύ 2010-2022, που καλύπτει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από περισσότερες από 200 γεωγραφικές περιοχές. Η εκτίμηση του 2023 υπολογίστηκε από τα μηνιαία δεδομένα ηλεκτρικής ενέργειας της Ember, τα οποία καλύπτουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από 85 γεωγραφικές περιοχές.
You will find more infographics at Statista