Δριμεία κριτική στο Ισραήλ και προσωπικά στον Μπενιαμίν Νετανιάχου άσκησε με δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με αφορμή την ανάληψη ευθύνης για τη δολοφονία επτά εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι το Ισραήλ δεν είχε κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους αμάχους μετά το θάνατο επτά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Η δημόσια τοποθέτηση του Τζο Μπάιντεν είναι ενδεχομένως η αυστηρότερη επίκριση του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα και καταδεικνύει το διευρυνόμενο χάσμα σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Η δήλωση του Μπάιντεν αν και η αυστηρότερη από την έναρξη της σύγκρουσης, εν τούτοις δεν προσφέρει ενδείξεις για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να περιορίσουν την παροχή όπλων και υποστήριξης στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, σε μια ένδειξη αλλαγής στάσης, την προηγούμενη εβδομάδα απείχαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, επιτρέποντας έτσι να περάσει ψήφισμα που ζητούσε την άμεση εκεχειρία.
Οι δηλώσεις Μπάιντεν
«Αυτή η σύγκρουση ήταν μια από τις χειρότερες της πρόσφατης μνήμης όσον αφορά το πόσοι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια έχουν σκοτωθεί», αναφέρει ο Μπάιντεν σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη το βράδυ.
«Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα ήταν τόσο δύσκολη – επειδή το Ισραήλ δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας που προσπαθούν να παράσχουν απελπιστικά αναγκαία βοήθεια στους αμάχους».
Ο Μπάιντεν έχει επικρίνει το Ισραήλ στο παρελθόν, αλλά η τελευταία δήλωση είχε τον πιο αυστηρό τόνο από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την εκστρατεία του ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Τόνισε επίσης την αυξανόμενη απογοήτευση των ΗΠΑ με την επιμονή του Ισραήλ στον πόλεμο του και τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων.
«Περιστατικά όπως το χθεσινό απλά δεν πρέπει να συμβαίνουν. Το Ισραήλ επίσης δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατεύσει τους αμάχους», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.
Διεθνής κατακραυγή
Η δήλωση του Μπάιντεν ήταν μεταξύ πολλών που εκδόθηκαν από δυτικούς ηγέτες που καταδίκασαν την αεροπορική επιδρομή που σκότωσε επτά εργαζόμενους από το World Central Kitchen, μια εξέχουσα ομάδα ανακούφισης από καταστροφές που ιδρύθηκε από τον σεφ José Andrés.
Η δήλωση Μπάιντεν, πάντως, αποτελεί ένδειξη κλιμάκωσης της πίεσης προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, μίλησε με τον Νετανιάχου την Τρίτη και είπε ότι ήταν «κατατρομαγμένος» από τους θανάτους εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε δήλωσε ότι εξέφρασε «θυμό και ανησυχία» σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου. «Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο», είπε ο Αλμπανέζε στους δημοσιογράφους. Στους επτά νεκρούς περιλαμβάνονται τρεις Βρετανοί πολίτες, ένας διπλής υπηκοότητας Αμερικανός πολίτης και ένας Αυστραλός.
Ο Μπάιντεν είπε ότι ήταν «εξοργισμένος και συντετριμμένος από τους θανάτους» και ζήτησε να διεξαχθούν γρήγορες έρευνες. «Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να διεξαγάγει διεξοδική έρευνα για τους λόγους για τους οποίους τα οχήματα των εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια χτυπήθηκαν από αεροπορικές επιδρομές. Αυτή η έρευνα πρέπει να είναι γρήγορη, πρέπει να φέρει ευθύνη, και τα ευρήματά του πρέπει να δημοσιοποιηθούν».
Λάθος χωρίς συγνώμη
Ο Μπάιντεν είπε ότι θα συνεχίσει να πιέζει το Ισραήλ για τη διευκόλυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι πιέζει «σκληρά για μια άμεση κατάπαυση του πυρός ως μέρος μιας συμφωνίας ομήρων».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι μίλησε με τον Αντρές για να «μεταφέρει τα θερμά μου συλλυπητήρια για τον θάνατο αυτών των θαρραλέων εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας».
Ο Νετανιάχου και άλλοι Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τη λύπη τους για τους θανάτους. «Δυστυχώς, την περασμένη ημέρα σημειώθηκε ένα τραγικό συμβάν στο οποίο οι δυνάμεις μας έβλαψαν άθελά τους μη μάχιμους στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. «Αυτό συμβαίνει στον πόλεμο.
Διεξάγουμε διεξοδική έρευνα και είμαστε σε επαφή με τις κυβερνήσεις. Θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε την επανάληψη».
Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατιωτικού επιτελείου Χέρζι Χαλέβι, μιλώντας σε μια δήλωση βίντεο που ανέβηκε στο X, είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να προστατεύει τους εργαζόμενους στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Η απεργία δεν πραγματοποιήθηκε με σκοπό να βλάψει τους εργαζομένους της WCK.
Ήταν ένα λάθος που ακολούθησε μια εσφαλμένη αναγνώριση — τη νύχτα, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου σε πολύ περίπλοκες συνθήκες. Δεν έπρεπε να συμβεί», είπε. «Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς, όχι με τον λαό της Γάζας».